Kika in i det eleganta och färgstarka huset från 1896: “Hade en hel loppis under sängen”

Färgmaxade rum med föremål från hela världen var mottot när Camilla och Peter skapade sitt hem. I dag är deras lägenhet en inbjudande plats där både de själva och alla gäster känner sig hemma.

Vid första anblicken framstår Camillas lägenhet i sekelskifteshuset som en vild mix av färger, mönster och saker från olika tidsepoker. Men ingenting här har tillkommit av en slump. Camilla har alltid varit en samlare och vet verkligen vad hon gillar och inte.

– Innan jag flyttade hemifrån hade jag en hel loppis under sängen med saker jag köpt, säger hon och skrattar. 


LÄS ÄVEN: Förvandlade 1700-talslägenheten på fyra veckor: “Total makeover med lägre miljöpåverkan”


Hörna med favoritsaker. Lampan är från Alexis Borg, bordet från Home & Cottage.
Vardagsrummet och köket är åtskilda av dubbeldörrar som är original, och väggarna i båda rummen är målade i nyansen ”Inchyra Blue” från Farrow & Ball. 
Här bor: Camilla Bull och Peter Kyrkjebø. Huset: Lägenhet på 107 kvadratmeter i ett hus från 1896, i Oslo.
Bokhyllorna på varsin sida om dörrarna är platsbyggda och målade i samma färg som väggarna. Här förvaras små och stora skatter från när och fjärran.
Köket är en generös och rymlig mötesplats, där det till och med finns plats för en soffa i hörnet bakom ena pardörren.

Förutom att Camilla och hennes man Peter själva trivs så bra, är fördelen med det maximalistiska uttrycket att gäster kopplar av och genast känner sig hemma.

– Det blir aldrig stelt, säger Camilla.

När hon och Peter flyttade in var det framför allt ytskikt och planlösning de tog sig an. Och eftersom Camilla växte upp i ett hem inrett i regnbågens alla färger, kändes en glad palett självklar. I vardagsrum och kök valdes dovare toner, eftersom rummen är stora med rejäl takhöjd. 

Soffan är från Six Bond Street och bordet ärvt av en vän. Sittpuffen är broderad av Camillas mamma, stolarna hittades på auktionshuset. Ovanför soffan hänger en inramad affisch köpt i Köpenhamn. I soffan finns en blandning av kuddar från H&M Home och en marknad i Istanbul.
Paret har valt en kökslösning med långa bänkskivor och två lite högre skåp i vardera ände. Bänkskivan är liksom övrigt från Kvik. Lamporna ovanför bänken är från Ikea. Det stora långa allmogebordet från Camillas mormor ger rummet det där lilla extra.
Både påfågelsstolen och den stora vasen på köksbänken är fynd från nätauktioner.
Koffertar och speglar skapar ombonad känsla i köket.
Köksinredningen från Kvik är sprejmålad i samma färg som väggen, ”Inchyra Blue” från Farrow & Ball. Det massiva träbordet från 1800-talet är ett arv från Camillas mormor. Stolar och ljuskrona köptes på nätauktion. Paret är konstintresserat och från vänster hänger verk av Dolk, Henrik Matthew Ramstad och Paul René Gaugin.
Paret har rest mycket, och överallt finns det föremål som tagits med från olika upptäckts­resor. Masken ovanför dörren köptes i Kat­mandu i Nepal.

– Man behöver ha färg och energi omkring sig hemma, säger Camilla. Jag blir glad varje morgon jag går in i köket.

Inspirationen till inredningen kommer från resor, loppmarknader och nätauktioner.

– Vi letar mest efter begagnat, säger Camilla. Nästan alla våra föremål har en historia att berätta, från hela världen. 

Sov­rummet är målat i nyansen ”7163 Minty Breeze” från Jotun Lady. Väggfärgen ändrar karaktär under dagen, men ger alltid det svala, önskade uttrycket. Byrån är från Ikea, den gröna spegeln från Palmyre. Överkast, Studio Bazar, taklampa, loppis. Kuddarna och mattan köptes på resa i Peru. Gardinerna är från Jotex. 
Barnrummet är liksom det stora sovrummet målat i ”7163 Minty Breeze”, Jotun Lady. De gula kuddarna är från H&M Home, de färgglada från Peru. Ikeabyrån har fått knoppar från Zara. Taklampan är från Ikea, printen är köpt på en USA-resa och stolen i en second hand-butik.
Vägg i vägg med sovrummet har det skapats plats för en stor klädkammare, med inredning från Ikea och som rymmer en fantastisk klädsamling uppbyggd genom åren.
Tapeten ”Safari Dance” från Cole & Son blir ögonfröjd i hallen. Dörrar och lister är målade i ”Worsted” från Farrow & Ball. Korgstolen är från Ikea, kudden från Istanbul. Konsolbordet är från Anouska och ljusstakarna är en present från föräldrarna.

LÄS ÄVEN: Ladan blev bed & breakfast: “Enda jag köpt är en planka för 19 kronor och linoljefärg”


Hennes mest ovanliga prydnadsföremål har fått plats i en platsbyggd bokhylla som sträcker sig från golv till tak i vardagsrummet.

– Bra förvaring är så viktigt, så till det anlitade vi en väldigt duktig snickare. Ett stort socialt kök med gott om sittplatser var ett annat måste. Vi är sociala av oss och att ha ett inkluderande hem är självklart.

Scroll to Top