Så förvandlades 1980-talshuset: ”Nu har vi ett mer praktiskt hem som passar vår familj”

Sissel och Peter Berger kände att de inte riktigt fick ordning på sitt 1980-talshus, hur de än ansträngde sig. Men tillsammans med inredaren Charlotte Green har de nu gett huset precis den rymliga och luftiga känsla de var ute efter.

Stora fönster släpper in ljus i varje vrå i villan och på alla dess vackra ytor. Men det har inte alltid varit så. För även om Sissel och Petter Berger vet vad de tycker om, och dessutom kan hantera både hammare och målarpensel, tyckte de aldrig att de fick någon ordning på det ganska långsmala 1980-talshuset de bott i sedan 2004. Ofta blev det så att de bara använde några få av husets kvadratmeter – till exempel användes matplatsen i det stora vardagsrummet sällan. 

När inredaren Charlotte Green kom på besök första gången förstod hon snart var skon klämde.

– Huset hade för många mörka vrår. Det saknades helt enkelt ljus och luft, förklarar hon.

– Många hus har många passager – platser man måste passera men där man inte får lust att slå sig ner. När jag inreder försöker jag alltid att undvika att skapa sådana platser. Tvärtom vill jag skapa rum där man spontant vill ta med sig en stol till ett omöblerat område, bara för att det känns mysigt att göra så.

När köket skulle inredas valde man bort överskåp för att den fina kaklade väggen skulle dominera rummet. Köks­inredningen kommer från Sigdal och kaklet från Bella Flis. Taklampa ”Cymbal”, design Helena Svensson, Bsweden.
Inredaren Charlotte Green rådde familjen att byta ut den gamla trappan till en ny ektrappa med glasräcken. För att få in mer ljus sattes det in fönster i trappan.
Här bor: Sissel och Peter Berger med döttrarna Lisa och Mari, samt hunden Billy.  Huset: Villa på 180 kvm byggd 1986 i Hokksund.
Bänkskiva ”Clamshell” från Caesarstone, kökskran från Tapwell.

Sissel och Peter gav Charlotte fria tyglar samtidigt som de varit väldigt delaktiga i projektet. De gick med på att både riva väggar och ta upp nya dörrar och fönster. Ett rum som tidigare användes till förråd är nu en walk in closet, huset har fått en ny trappa med extra ljusinsläpp och öppen spis. Bortsett från två badrum, som hade renoverats innan Charlotte Green kom in i bilden, är alla ytor nya.

– Huset hade många goda kvaliteter, familjen behövde bara några idéer och lite hjälp på vägen, säger Charlotte Green.

Målningen på köksbänken är av Kjersti Bjerknes Stenshorne.
Köket känns luftigt när överskåpen tagits bort. Bänkskiva Caesarstone. Taklampor ”Cymbal”, Bsweden.
De gamla fönstren i matrummet har bytts ut mot skjutdörrar i glas. Nu badar rummet i ljus och familjen kan njuta av utsikten på ett helt annat sätt. Matbord från Woodstory och stolar ”Flair” från Danform. Golvlampan i hörnet är ”Oslo Wood” från Northern.

Släppte in ljuset

En lyckad inredning är så mycket mer än ren estetik, man bör också tänka på ljusförhållanden och siktlinjer.

– Som många andra hus byggda på 1980-talet är det ganska långt och smalt, i två våningar och med relativt små fönster och låga dörrar. Trappan var placerad i det man uppfattade som baksidan av huset, där det är få fönster. 

Efter förvandlingen framstår huset som öppet, ljust och modernt och de tidigare mörka vrårna har blivit trevliga platser att vara på.

Det gamla skåpet är ett arv efter Petters farmor. Först ville Sissel inte alls ha in det i huset, men en dag hade Petter i alla fall burit in det. Nu är det den möbel hon tycker mest om.
I en del av hemmet som tidigare var ett sällan använt matrum står nu en mysig soffhörna. Väggarna är målade i färgen ”Form” från Jotun. Modulsoffa ”Hellesund”, Hødnebø. Fåtöljen ”Risør” är inspirerad av den klassiska safaristolen och designad av Olav Hødnebø på 1950-talet. Lampa från Bolia. Tavlor av Kjersti Bjerknes Stenshorne.
Den långa, smala korridoren fick nytt liv när sovrumsdörren byttes ut mot en skjutdörr i ek – samma material som golvet.

– Charlotte har varit ovärderlig. Hon har kommit med lösningar vi aldrig hade kunnat komma på själva och har pushat oss att tänka nytt. Vi hade till exempel inte tänkt på att byta ut trappan, men är väldigt glada att vi gjorde det. Och de många glasytorna i allrummet har verkligen förvandlat det, säger Sissel.

Det var en sak som upptog mycket av Sissels och Petters tid: alla nyinköp till huset skulle i möjligaste mån göras lokalt. De flesta av möblerna har köpts i en möbelbutik i Hokksund, på väggarna hänger tavlor av lokala konstnärer och alla arbeten i huset har utförts av lokala hantverkare.

– Hokksund är inte så stort. Vill man ha lokal service får man stötta det som finns, så vi handlar lokalt så mycket vi kan. Ingen av oss är intresserad av märken, utan det är möblernas utseende och komfort som är viktiga för oss. Dessutom är det praktiskt att handla där man bor, man kan få ta hem saker på prov och får hjälp om det skulle vara något, säger Sissel.

Nu är mörka vrår och passager ett minne blott och familjen har fått det hus de önskar sig.

– Vi är väldigt nöjda! Nu har vi ett mer praktiskt hem, som passar vår familj.

Intill sovrummet finns en walk-in-closet med platsbyggd inredning.
Målningen på väggen i sovrummet är av Iren Iversen.

Inredaren bästa tips

 1. Se rummet som en helhet och glöm inte de omöblerade zonerna. De bidrar och ger indirekt ett värde till de möblerade zonerna. 

 2. Konstgjord belysning och naturligt ljus kompletterar varandra. Var noga med att ha ordentligt ljus, även i omöblerade zoner. På så sätt und­viker du att få mörka områden som du ”flyr från”.

 3. Tänk på siktlinjerna. Se till att ha bra utsikt i rummet från de platser där du uppehåller dig mest.

 4. Öppna! Du kan alltid dra för en gardin för att slippa insyn, men se till att ha tillräckligt med fönster och ljusinsläpp.

5. Välj samma kulör på väggar och lister och undvik lister runt öppningar och dörrar om du kan. Tänk vertikalt! I rum med vanlig takhöjd kan det göra att det känns rymligare. Låt gärna gardinerna gå från golv till tak för samma effekt.

 6. Ett annat knep för att få mer rymdkänsla är att göra dörröppningarna större eller rentav låta dem gå hela vägen upp till taket.

Rulla till toppen