Så lyckas du med en grönskande köksträdgård – 5 enkla tips

Drömmer du om att odla dina egna grönsaker? Att lyckas med en frodig och grönskande köksträdgård behöver inte vara svårt. Här är 5 tips att inspireras av.

Vill du odla dina egna grönsaker i sommar? Att lyckas med en frodig och grönskande köksträdgård är enklare än du tror. Här delar Pia Holmberg på Hasselfors Garden med sig av fem smarta tips.

Så skapar du en grönskande köksträdgård – 5 enkla tips:

1. Håll det enkelt

Flera av de grödor många använder till vardags är enkla att odla själv och kräver inte allt för mycket uppmärksamhet. Håll det enkelt med exempelvis kruktomater, sallat och morötter. Även örter och kryddor är lätta att dra upp från frö eller plantera om som plantor, de sätter färg och smak på såväl tillvaron som maten. I mars kan du så bland annat myntor, basilika, rosmarin, gräslök, timjan och citronmeliss.

Foto Hasselfors Garden

LÄS ÄVEN: Så planerar du din köksträdgård – 5 tips


2. Satsa på odlingssäck

Odlingssäck – en smart extra odlingsyta till balkongen, trädgården eller växthuset. Att odla i odlingssäckar gör det enkelt att odla grönsaker på liten yta, perfekt om du har begränsat med yta. Genom att använda Hasselfors Gardens Odlingssäck Smart som innehåller välgödslad jord med långtidsverkande näring direkt i säcken behöver du endast växter att plantera, en sax och säcken för att komma i gång.

Foto Hasselfors Garden

3. Planera

Odla gärna grödor som ger skörd vid olika tider. Plocksallat växer fort och kan skördas tidigt och länge medan tomat och gurka behöver lång utvecklingstid innan det går att skörda. Genom att köpa småplantor kan du vinna tid till skörd.

Foto Hasselfors Garden

LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för trädgården och balkongen


4. Ge näring

Säkerställ en smakrik skörd genom att regelbundet gödsla dina kryddor och grönsaker i samband med vattning. Växtnäring anpassad specifikt för ätbara plantor, såsom Växtnäring Tomat & Grönsak, ger en snabb boost till grödorna och en godare skörd.

Foto Hasselfors Garden

LÄS ÄVEN: Så lyckas du med förodlingen – steg för steg


5. Skydda från angrepp

Färska kryddor och grönsaker är inte bara lockande för människan, utan kan även vara oemotståndliga för sniglar. Dina plantor behöver därför skyddas från angrepp. Träull är dekorativt och kan även användas för förvaring av skörden, men även skydda dina plantor från mögel, smuts och reducera snigelangrepp.

Foto Hasselfors Garden
Rulla till toppen