Franskt och skandinaviskt: ”Försökt skapa en interiör som representerar vår personlighet”

Hos Astrid möter det stramt skandinaviska det färgstarkt franska, och antikt mixas med modern design. Det skapar en effektfull mix i lägenheten, som både är ett elegant showroom och hem för en stor familj.

Det har gått tre år sedan Astrid Guguen Høst och hennes familj flyttade in i lägenheten i det ståtliga sekelskifteshuset. Men de flyttade inte långt, varken stilmässigt eller geografiskt, och trivs i området. Förutom att det är lugnt, trivsamt och nära till centrum är det inte heller långt från skolan där de tre döttrarna går. Däremot behövde de lite mer yta, så att alla i familjen kunde få ett eget rum. Och i och med flytten till den nya lägenheten – och en rejäl renovering – fick de hela 185 kvadratmeter lekyta och plats för alla. 

Vy från vardagsrummet mot matplats och kök. Vardagsrummet används även som showroom för Astrids företag Côte Bretagne. Lägenhetens generösa takhöjd och vackra stuckaturer bidrar till att framhäva en elegant karaktär.
En skål med vackra strandfynd.
Här bor: Astrid Guguen Høst och Fredrik Høst med barnen Clara, 16, Emma, 14, och Anabelle, 12 år. Jobbar som: Astrid driver Coté Bretagne Agency. Fredrik är chef på en marknadsföringsbyrå Huset: Lägenhet på 185 kvm i Oslo.
Från det fashionabla flerfamiljshuset från 1906 har familjen nära till hela stadens utbud.

Från biokemi till inredning

För en matglad familj som Astrids är köket viktigt, och därför flyttades det befintliga köket ut till det som tidigare var matsalen.

– Det har gett oss ett stort rum som har blivit hjärtat i lägenheten, säger Astrid. Det är här hela familjen samlas och det är här vi bjuder våra vänner på stora middagagar. 

Samtidigt lät de bygga ett extra sovrum och ett andra badrum, något som var nog så viktigt med tre unga tjejer i familjen. Lägenheten har en bra planlösning nu, tycker Astrid, och känns ombonad och varm. Kärleken till gott hantverk och kvalitetsmöbler präglar inredningen.

– Jag gillar att blanda moderna möbler med antikviteter och har försökt skapa en interiör som representerar vår personlighet. Vi blandar olika slags möbler med en historia och som är utvalda av en anledning.

Vardagsrummet används även som showroom för Côte Bretagne. Sidengardinerna är från Sabina Fay Brexton. Väggen är målad i färgen ”Shaded White” från Farrow & Ball.
I vardagsrummet står ”Miller”-soffan från Frigerio Salotti. Soffbordet är från Atelier Brou. Konst från Bretagne på väggen. Mattan är från Bomat Rug Creations. Golvlampan ”Scott” är från Frigerio Salotti, och ljuskronan är antik.
Den vackra kakelugnen är ett smycke i vardagsrummet. Den fransade puffen är från Atelier Brou. Fåtöljen heter ”Bessie” och är från Frigerio Salotti.
Familjen älskar att laga mat och i köket samlas alla. Astrid har designat matbordet själv och låtit tillverka det hos Atelier Brou i Frankrike. Thonet-stolarna är köpta begagnade i Frankrike och ommålade. Målningen är av Jean Claude Bréat.

Astrid sätter en ära i att känna till möbelsnickarna eller konstnärerna bakom föremålen och möblerna de äger. Den passionen ligger till grund även för hennes företag, som importerar möbler och mattor. Det startade hon efter att ha flyttat till Norge med sin norske man Fredrik som hon träffade när de båda studerade i USA. Astrid, som är fransyska, lärde sig snabbt att uppskatta den norska kulturen. Men upptäckte också att det ­skandinaviska sättet att inreda skilde sig från det franska.

– Den skandinaviska stilen är renare, snyggare och mer minimalistisk. I Frankrike använder vi fler färger i hemmet, möblerar kanske lite mer pompöst. Men man är nog bättre på att blanda stilar där.

Astrid kände att hon ville förmedla just detta, och såg en möjlighet att sätta sin prägel på inredningsmarknaden en smula. Sagt och gjort, Astrid sadlade om från bio­kemist, med dofter som specialitet, och drog i gång sitt nya inredningsföretag.

– Jag jobbar inte med särskilt kända varumärken, säger hon. Men det de kännetecknas av är att bakom dem finns människor som har en genuin passion för det de gör. Det engagerar mig och jag beundrar deras förmåga att göra saker för hand. 

Vackra föremål och en vas med fikonkvistar på matbordet, som Astrid designat själv.
Den generösa takhöjden utnyttjas med höga skåp som ger gott om förvaringsutrymme. Den praktiska köksön har en häll från Bora Basic. 
Köksinredningen är byggd av stommar från Ikea, med egendesignade fronter från Front-specialisten. 
Byrån ”Tercis” är från Atelier Brou. Stolen är antik, köpt i Bretagne, och klädd i sidenvelour från Sabina Fay Braxton. Marmorplattorna på golvet är från Skogr. Den antika spegeln är köpt i Dinard i Frankrike.

Showroom i vardagsrummet

Intresserade kunder kan själva uppleva Astrids tankar och företagsfilosofi i familjens eget vardagsrum, som används som showroom. Här samsas allt från franska antikviteter till spansk design, afrikanska tallrikar och en svensk kakelugn. Precis som Astrid vill ha det.

– Efter 14 år i Norge har jag nog tagit avstånd lite från fransk kultur, och föredrar nu en blandning av fransk och skandinavisk stil med lite italiensk touche. Här möter det moderna det gustavianska, kryddat med en dos klassisk Ludvig XV!

Astrid inspireras också av naturen som hon tycker bjuder på de mest spännande färgkombinationerna, och älskar att besöka nya platser och kulturer för att få inspiration. 

– Vad som är ett vackert hem är subjektivt. För mig betyder det ett hem som speglar sina ägare och deras personlighet.

Astrid har dock inte bara öga för estetik. Funktionalitet är också viktigt. Det har bland annat lett till flera smarta åtgärder, som de extra höga köksskåpen som ger gott om förvaringsutrymme, samt möbler med lösa klädslar som kan tas av och tvättas.

– Det är ett måste när man har barn. Det är viktigt att du tar väl hand om dina möbler, men du ska inte vara rädd för att använda dem!

Balkongen vetter mot en lugn gata och familjen uppskattar att kunna njuta av stillhet och ro, trots att de bor mitt i stadskärnan.
På sovrumsväggen hänger antika hattar köpta i Frankrike och i hörnet står en gammal skräddarbyst.
 Byrån ”Tercis” är från Atelier Brou. Spegeln är ett antikfynd.
Ena väggen i sovrummet har fått en fräsch blå färg, ”Nordic Breeze 5452” från Jotun. Målningen är av den franske konstnären Jean Claude Bréat. 

Astrids bästa inredningstips

1. Köp möbler av bra kvalitet, som kan hålla länge. Mattor är viktiga för att skapa atmosfär och värme i ett rum, och att sammanföra möblerna. Välj gärna en matta som fungerar som kontrast till resten av golvet. Den ska vara större än soffan – gärna 30 cm under soffan och 20 cm bredare. Köp rengöringsprodukter direkt, så kan du direkt ta bort eventuella fläckar.

2. Välj en soffa med klädsel som kan tvättas, så är den lätt att hålla ren. På så sätt kan du ha den i många år.

 3. Köp möbler utifrån form, komfort och behov. Även enkla saker kan ha mycket själ. Blanda gärna dyrt med billigare saker. Du får inte vara rädd för att använda dina möbler.

4. Gå efter klassiska färger på ”huvudmöblerna”, men våga dig gärna lite mer när det gäller de mindre föremålen. Plocka in färger från konst på väggen, kuddar och stolar.

5. Lär dig allt om produkterna du köper, var de tillverkats och hur – och ta väl hand om dem.

Rulla till toppen