8 stora växttrender 2023

Färgstarka växter, rogivande dofter och växter som viktigt lyckopiller. Plantagen har släppt sin årliga trendrapport och spår 8 stora växttrender som vi kommer att se mer av 2023.

1. Retroklassiker

Retroväxter som gullranka, zamioculcas och fikus gör comeback, många av de gamla klassikerna är dessutom lättskötta och anpassade för det nordiska inomhusklimatet.

2. Hållbara växter

Intresset för hållbarhet fortsätter, så även på växtfronten. Det handlar till exempel om att odla bivänligt i trädgården eller på balkongen. Det går även att applicera ett hållbart tänk när det kommer till växterna inomhus, bland annat genom att återanvända krukor eller odla i gamla mjölk- och äggkartonger.

3. Färgsprakande och blommande

Längtan efter färg påverkar inte bara inredningen utan även vilka växter vi väljer. Allt fler väljer att ta in mer färgglada och blomstrande växter i sina hem – som exempelvis orkidéer.

Foto Plantagen

4. Lättskötta växter

Växter som är lätta att sköta och som frodas utan större ansträngning ligger högt i topp när svenskarna ska välja krukväxt. Här hittar man till exempel de populära retroväxterna.

5. Sticklingar

Intresset för sticklingar tycks aldrig svalna, enligt Plantagens rapport tar så många som 49 procent av svenskarna sticklingar. Bland de mest populära växterna hittar man palettblad, monstera och gullranka.

Foto Plantagen

6. Växter som lyckopiller

Omfattande forskning visar att vi mår bättre av växter och grönska runt omkring oss. Både växtens färger och former kan minska känslor som oro och ångest. Nu vill vi maxa lyckan med fler växter i hemmet.

7. Förbättra inomhusklimatet

Klimatet inomhus blir allt viktigare för oss och här spelar växter en viktig roll. Växter har nämligen en luftrenande effekt och kan rensa luften från olika giftiga ämnen. Viss forskning tyder även på att växter skulle kunna användas för att modifiera den relativa luftfuktigheten inomhus, vilket kan vara särskilt fördelaktigt i det nordiska klimatet under vintermånaderna. Så mycket som 50 procent av svenskarna uppger att de är intresserade av växter som ger en bättre inomhusmiljö, jämfört med 47 procent i förra årets rapport.

Foto Plantagen

8. Lugnande dofter

Nu vill vi även inreda med växter som gör oss lugna, harmoniska och mer avslappnade. Ett sätt att göra det på är att ta in mer växter med doft i hemmet. Lavendel, Dr Westerlund och Myskmadra är alla exempel på växter som sprider väldoft omkring sig. Att dofta på lavendel kan ha en lugnande effekt för nervsystemet och Dr Westerlund har en doft som ger upplevelsen av en friskare luft.

Källa Plantagen

Scroll to Top