Stylisten tipsar: Så skapar du ett snyggt stilleben

Ett stilleben är en samling av föremål som tillsammans bilder en fin helhet, och det är faktiskt inte alls så svårt att få till det. Här delar Hus & Hems stylist Matilda Appelberg med sig av sina bästa tips.

1. Maxat eller minimalistiskt (alltid med ojämnt antal) 

Stilleben är absolut för prylälskaren men också för den med minimalistisk smak. Ett stilleben kan vara ett iögonfallande blickfång med många prylar och intryck eller så är det en samling på bara tre detaljer. Oavsett vilken stil du har så tänk på antalet du har i din samling, ojämnt antal tenderar att vara mycket skönare för ögat.

Foto Happy Homes

2. Balans och kontrast 

Det är balansen som får din samling i harmoni. Blanda mellan högt och lågt, hårt och mjukt, luftigt och kompakt. Är till exempel alla föremål i samma höjd kan ditt stilleben upplevas platt, så jobba med balansen och kontrasterna. 

Foto Svenskt Tenn

3. En gemensam nämnare

För att skapa ett sammanhängande stilleben kan ett förutbestämt tema hjälpa dig. Det kan vara en färgskala, naturinspirerade ting, prylar i keramik eller som här – vaser i klarglas.

Foto Happy Homes

4. Rama in och gruppera 

Ett stilleben är en grupp objekt som tillsammans bildar en helhet. Därför ska du gruppera de inredningsdetaljer som du vill använda i ditt arrangemang. För att göra det extra tydligt kan du använda dig av en bricka som ramar in ditt stilleben, du kan också välja ut en specifik plats i bokhyllan eller arrangera dina objekt på ett utvalt sidobord.

Foto Globen Lighting

5. En oväntad gäst 

Önskar du ett blickfång i ditt stilleben så är en oväntad gäst ett bra knep att ta till. Välj ut en pryl som sticker ut, det kan vara i färg, material eller kanske en lekfull figur du hittat på loppis. Skapa en snackis som får både dig och dina gäster att le på smilbanden. 

Foto Staycation/Ellos
Rulla till toppen