Så fick 1920-talshuset nytt liv: ”Vi lekte med tanken på att rädda det och ge det en ordentlig makeover”

Frida och Kristoffer hade länge drömt om villan mitt emot. När den äntligen blev deras började arbetet med att väcka det pampiga huset till liv, med varsam renovering och en utbyggnad som helt går i stil med ursprunget.

Frida och Kristoffer Nordfeldts hus ligger fint beläget i ett gemytligt bostadsområde i Bromma i Stockholm. Det känns som om det här vackra huset alltid har sett ut som det gör i dag, men så är inte alls fallet. När Frida och Kristoffer bodde tvärs över gatan kikade de ofta ut och drömde om att bo i den stora 1920-talsvillan. Men då var det här ett ganska så slitet hus.

– Det stod mer eller mindre och förföll, och vi lekte med tanken på att rädda det och ge det en ordentlig makeover, säger Frida. Vi såg ju att det var ett pampigt hus som förtjänade bättre, att återfå sin själ.

Paret kontaktade till slut ägaren och berättade att de var intresserade av att köpa. Till en början fanns inget intresse av att sälja, då de dåvarande ägarna hade planer på att rusta upp huset själva. Men till slut blev det ändå en affär.

Vardagsrummet på entréplan ligger två trappsteg upp från köket. Soffa från Melimeli, soffbord, Vintage. Taklampa från New Works.
Här bor: Frida och Kristoffer Nordfeldt, Kimberly, 7, och Justin, 4. Jobbar som: Frida är frisör och inredare. Instagram @nordfeldt­living. Kristoffer är professionell fotbollsspelare. 
Huset: Påbyggd villa från 1929, 372 kvm (biyta 405 kvm).
Husets baksida och utbyggnad med smidesräcke från Regal Staket. Bengtsson Design hjälpte till med trädgården. Fasaden har putsats om och målats i vitt och taket har bytts ut i parets vård.
I matsalen står matbord och stolar från Von Chadaux. Taklampa ”Zeppelin” av Marcel Wanders för Flos. Matta från Layered. Golvlampa från Gubi. 

Det var inte mycket kvar av husets originaldetaljer när huset kom i Fridas och Kristoffers vård. Planen var att återställa så mycket som möjligt och skapa ett hus som utstrålade den storhet det en gång hade haft.

– Vi hade en vision från start av vad vi ville ha, men många detaljer har vuxit fram under byggets gång, säger Frida. Vi ville bevara ursprunget, men ändå tillföra en modern touche. Tanken var att man ska se att det är ett gammalt hus när man kliver in i det, trots att allt är nytt. 

Under renoveringsarbetet var det därför viktigt att originaldetaljer som takstuckatur och fiskbensparkett bevarades, för att få möta en minimalistisk stil à la Frida. Minimalism kan ibland upplevas kallt tycker hon, så hon har försökt skapa värme genom att kombinera olika naturmaterial.

– Både trä och sten tillför en genuin känsla. Det är också sådant som bara blir vackrare med tiden.

Husets hjärta köket, två trappsteg neri den nya delen på huset, från Kitchen by Paul. Här samsas valnöt med bänk- skiva i Dektons ”Taga” som är en kompositkeramik. 
Köksblandare från Tapwell. Paret har låtit göra en ho i samma material som bänkskivan.
Den vackra stenen går igen i lager i hyllplanen i oljad valnöt. Bänkskiva, Dekton ”Taga”.

Totalrenovering

Medan arbetet med huset pågick bodde familjen kvar i sitt hus som låg mitt emot, och de kunde på så vis vara delaktiga i allt som hände i det nya hemmet. Alla fyra våningar skulle renoveras och mycket fick rivas ut. Planlösningen gjordes om helt på plan två, där man skapade fyra sovrum med tillhörande badrum med egen dusch. På övre plan blev det två sovrum till.

– Huset har verkligen gått igenom en total förvandling, säger Frida. Det finns inte en centimeter vi inte rört. Alla ytskikt har renoverats och all el och vatten har dragits om. Vi har lagt in golvvärme i alla rum och lagt in golv som är tidsenliga med husets byggår. 

Vy från hallen vidare in i vardagsrum och kök. Målningen av konstnären Bobo Wallmansson är specialbeställd.
Mittpunkten i köket är en nästan fem meter lång ö med ett inbyggt matbord i samma material.  Matstolar från Gubi, tak- och väggarmaturer från CTO Lighting.
Kakelugnen har tidigare suttit i ett annat hus från tidigt 1900-tal. Frida och Kristoffer köpte den nedmonterad på Nacka Byggnadsvård och lät en kakelugnsmakare montera upp den i vardagsrummet på plan två. 
Entrén har fått ett golv av Fiskbensmarmor från Bricmate. Vintage avlastningsbord från Ikea, taklampa från Oi Soi Oi. 

Även utvändigt har paret gett huset ett ansiktslyft med nytt tak och fasadputs. De har också anlitat en trädgårdsdesigner som hjälpt till med placering av pool, växthus, pergola, träd och trädgårdsbelysning. Dessutom uppfördes en utbyggnad på cirka 80 kvadratmeter, delat på två plan. Här finns master bedroom, och så det imponerande köket i entréplan. 

– Vi visste att vi ville satsa på ett mer exklusivt och unikt kök, säger Frida. När vi kom i kontakt med Paul på Kitchen by Paul kände vi att nu kan vi skapa något som ingen annan har. Och för att knyta an till husets röda tråd ville vi använda oss av naturmaterial som sten och valnöt även här. 

Mittpunkten i rummet är en nästan fem meter lång köksö med ett inbyggt matbord. Det perfekta bordet, tycker Frida, det passar både som matplats för större sällskap och som häng-yta nära köket. Patinerade mässingsdetaljer och vitrinskåp bildar en trivsam mix av modernt och vintage. När det var dags för arbetsytor föll valet genomgående på stenskivor i en mjuk beige ton. 

– Det är ett slitstarkt material som liknar Taj Mahal-kvartsit, säger Frida. Det massiva valnötsträet på skåpen framhäver också den beige tonen.

Badrum i klassisk stil på tredje plan, som taget från förra sekelskiftet med bröstlist i kakel och marmorgolv.
Innanför sovrummet finns en walk in closet och ingång till parets badrum. Säng och sänggavel från Erdal of Sweden.
Platsbyggda garderober inklädda i akustikpanel i ek från Wood on Wall. Sidobord, Von Chadaux, bordslampa från Zara Home.
Den pampiga hallen får ett otroligt fint djup med den stora spegeln, måttbeställd från AA Glas. Den platsbyggda hallförvaringen har handtag från Buster and Punch. Trappan, som är nybyggd, går genom hela huset.

Ett annat stort projekt var att bygga en trappa, då den gamla inte höll. Och eftersom man tidigare inte kunde komma till källaren invändigt fick den sträcka sig genom alla våningsplan. Frida och Kristoffer tycker om när arkitekturen tar plats, som trappan fått göra. Sedan gäller det att inte övermöblera utan låta rummens utformning tala för sig.

– Jag tycker det är viktigt att inte köpa all inredning på en gång, säger Frida. Vi flyttade in med enbart ett fåtal möbler. Sedan kände vi in rummen och hur de skulle användas. Man måste låta processen ta lite tid.

Fridas 5 bästa renoveringstips

1. Slarva aldrig med underarbetet. Hur trist det än är så är det A och O för ett bra och hållbart slutresultat.

2. Anlita bara proffs, som ni har fått goda referenser på. 

3. Gör en tydlig budget i god tid.  

4. Inför god planering och struktur i byggprocessen. 

5. Ha tålamod! Allt kommer att ta längre tid, och det händer alltid oförutsedda saker i ett bygge eller en renovering.

Rulla till toppen