Stockholm Design Week är i full gång – en självklar arena för det prisade möbelföretaget Massproductions. Här berättar designern Chris Martin om kollektionen ”The Little Things”, ett nytt komplement till möblerna.
Chris Martin är engelsmannen som bott och verkat som designer i Sverige sedan mitten av 1990-talet och i drygt tio år drivit möbelföretaget Massproductions tillsammans med kollegan Magnus Elebäck. Chris utsökta känsla för proportioner och design som är funktionell utan att någonsin bli tråkig tillsammans med Magnus talang för att bygga ett företag har gjort att Massproductions växt från en duo till ett företag med 23 anställda.
Chris Martin är som designer en ”möbelperson”, som han säger själv, och redan som tonåring satt han i sitt rum i hemmet norr om London och skissade på möbler. En utbildning i möbeldesign på Royal College of Art i London blev det naturliga steget och sedan praktik hos Jasper Morrison i början av 1990-talet. Hos Jasper Morrison kom han bland annat i kontakt med Thomas Sandell och han sökte sig till Sverige för möjligheten att arbeta hos honom.
Hur kom Massproductions till?
– Jag träffade Magnus första gången ganska kort efter att jag flyttat till Stockholm. Han startade ett eget kontor och designade mycket för Ikea och uppmuntrade mig att göra detsamma. Vi jobbade båda för Ikea och med tiden började vi göra alltmer tillsammans, så verksamheterna växte ihop. Det var roligt att jobba för Ikea, men vi kände att vi ville göra något annat och 2009 lanserade vi vårt företag Massproductions med stolen ”Tio” på möbelmässan i Stockholm. Sedan fortsatte vi att lansera nya produkter på mässan året därpå.
Efter att ha arbetat länge med att designa för andra var de mogna för att kontrollera både designprocessen, tillverkningsprocessen och försäljningen och namnet Massproductions betonar att de arbetar med industridesign. Chris Martins design och Magnus Elebäcks företagaranda tillsammans med bådas intresse och känsla för produktutveckling och tillverkningsprocesser har varit framgångsrikt. Successivt har de byggt upp en kollektion med möbler som nått långt utanför Sveriges gränser och Chris Martin har uppmärksammats som designer med ett flertal priser – bland annat fick han 2020 det prestigefulla Bruno Mathsson-priset.
– Jag får nypa mig i armen ibland. Som möbeldesigner är det fantastiskt att ha sitt eget företag.
När jag träffar Chris Martin på kontoret på Södermalm har Massproductions just lanserat en kollektion med mindre föremål, ”The Little Things”. För någon som beskriver sig som en möbelperson är det ett stort steg att byta skala. Kollektionen innehåller tio produkter – de flesta är nyheter, men några är mindre produkter som hittat sitt sammanhang bland de nytillkomna.
Berätta om ”The Little Things” och tankarna bakom.
– Vi får gå tillbaka till 1991 eller 1992 när jag jobbade hos Jasper Morrison och han startade kollektionen ”Progetto Oggetto” för Cappellini. Jasper bjöd in alla sina designervänner att komma med idéer till produkter och jag tyckte att det var väldigt intressant. Det gjorde att jag blev intresserad av design av annat än möbler, men jag gjorde ingenting åt det – det kom inte riktigt naturligt för mig.
Så för ett par år sedan behövde man byta fabrik för att tillverka en hängare och i processen arbetade Chris fram en helt ny mindre vägghängare, ”Hercule”, som fick sitt namn efter Agatha Christies mustaschprydde detektiv Hercule Poirot.
– Det kändes som om det var dags att kavla upp ärmarna och börja jobba med mindre objekt. Men de saker jag designar rör sig fortfarande lite i möbelvärlden, de är liksom möbellika föremål; en dörrstopp, ett litet bord, ett vinställ … Jag adderar saker till kollektionen när det känns rätt.
Chris egen favorit bland ”The Little Things” är den smarta kilformade dörrstoppen ”Universal Door Wedge” i gummi.
– Den kom till så att jag kom till kontoret en dag och såg att Magnus hade designat en väldigt fin dörrstopp. Det gjorde mig lite irriterad att den var så bra, så jag kände att jag ville göra en som var ännu bättre.
Kan du berätta lite om spegeln ”Memory Mirror”?
– Jag fick veta att spegelglas är dåligt för miljön och letade efter en reflekterande yta som är mer miljövänlig, samtidigt ville jag hitta något som tålde att skickas med post så att vi skulle kunna sälja spegeln i vår webbshop. Till slut hittade jag polerat rostfritt stål i en fabrik i Italien. Jag har designat spegeln så att den hängs upp med en skruv som också fungerar som klädhängare. Jag tycker inte om att ha en massa speglar i hemmet, så det är bra om man kan hänga någonting framför – men det måste vara något mjukt så att det inte repar ytan.
Ett föremål i kollektionen som sticker ut lite är vasen ”Trippy”, hur kom den till?
– Jag försökte vara lite annorlunda, lite mer flamboyant, och göra något som var utanför min bekvämlighetszon. Idén är att det finns en form för glasblåsaren som gör att vasen blir kontrollerad i formen nedtill och sedan helt fri upptill. Från början var den mindre, men Magnus tyckte att den skulle vara större. Alla vaser blir olika, det beror lite på glasblåsarens humör hur de blir. De är väldigt fina att ha stora blommor och grenar i.
Hur ser framtiden ut för kollektionen?
– Nästa steg kanske är att göra stora saker, kanske en skyskrapa … Nej, jag är nog mest en möbelperson egentligen, men jag tycker om att göra små saker nu. Det är som om min hjärna har ställt om. Jag har en fin papperskorg på gång och en bricka och en ljusstake …