Ville sudda ut gränserna mellan inne och ute: ”På sommaren öppnar vi upp fönsterraden så ofta som möjligt

När Hege skulle bygga om var drömmen ett rymligt hem med mycket ljusinsläpp och plats för alla. I dag trivs alla generationer i laduhuset där ute och inne flyter ihop till en harmonisk helhet.

När Hege Sørlie ska beskriva sitt arkitektritade hem, säger hon kort och gott att det här, det är ett hus för det goda livet. Både den stilrena exteriören, med sina många uteplatser och glaspartier, och interiören med sina öppna ytor vittnar tydligt om det, tycker hon.

När Hege och hennes man Kjetil skulle bygga ut sitt gamla hus hade de några tydliga önskemål. Framför allt skulle det passa och smälta in i omgivningen, utan att se ”konstigt” ut. När familjen sökte arkitekt och projekt­ledare var de också tydliga med att de inte ville behöva ansöka om några särskilda dispenser – bygget måste vara i enlighet med detaljplanen i området. 

– Men det var en enbart positiv upplevelse att träffa vår arkitekt, Gaute Stensrud, säger Hege och Kjetil. 

Huset är klätt med ladugårdspanel i färgen ”0675 Seterbrun” från Jotun. Panelerna finns i olika bredder. Det var inte många leverantörer som ville leverera det stora fönstret med integrerad järnspröjs, men Hege och Kjetil gav inte upp.
Tanken är att nedre våningen på sikt ska kunna fungera som uthyrningsdel och ungdomarnas avdelning har därför en egen uteplats, perfekt för grillfester med vänner. Här får en fellevererad stödbalk i limträ fungera som bänk.
Här bor: Hege och Kjetil Sørlie, med barnen Nanna, 16, och Marie, 19 år. Emil, 21, har flyttat hemifrån. Huset: Villa på 135 kvadratmeter, påbyggd på en tidigare bostad, ritad av arkitekten Gaute Stensrud på Code Arkitekter. Klart 2018.
Hall och entré ligger i anslutning till det gamla huset. De stora fönstren gör så att man kan se rakt igenom huset, och att ute och inne flyter ihop. Plattorna är från Bella.

Bland annat bestämde sig paret för att med arkitekten dela en Pinterest-mapp med egna inspirationsbilder. Han tyckte snart att det här var en väldigt bra idé.

–  På det sättet fick han en unik inblick i hur vi tänkte. Det var ett smart sätt att förklara vad vi letade efter, säger Hege.

Men allt hade de inte hade tänkt på. Det öppna allrummet med loft var till exempel arkitektens input. Hans tanke var att det hela kan te sig vanligt från utsidan, men när man kommer in ska en riktig wow-känsla infinna sig.

–  Det är nog det vi är mest nöjda med. Det ger en magisk  kombinerad inne- och utekänsla, med loftvardagsrummet som på sätt och vis svävar i luften, säger Hege.

Familjen kallar den för ”walk in-spisen”, eldstaden som gjutits in direkt i väggen mellan vardagsrum och kök. Konjaksfärgade stolar, Ellos, lila sittpuff, Søstrene Grene. Bordet är köpt på Kremmerhuset. Bakom skjutdörrarna från Metalform syns reliefbordet i mahogny som hör till matsalsmöbeln.
Köksinredningen är från Italian Design i Tønsberg, utvald på rekommendation av vänner, men också för att det gick att få lådor med en bredd på 120 centimeter. Bänkskiva i carraramarmor.
Köket är husets hjärta. Här är det sju meters takhöjd och man kan se upp till det svävande loftvardagsrummet. Barstolarna är från Ellos. De gamla skomakarlamporna ovanför köksön är från Kjetils barndomshem.
Korridoren är målad i färgen ”1352 Form” från Jotun. Stolen är från Ellos. Den gamla oljemålningen av en okänd konstnär är en gåva från en vän som tyckte att den passade Hege bättre. Golvplattorna i formatet 90 x 90 cm är från Modena.
Matgruppen i nationalromantisk stil är arvegods från Kjetils pappa. Bordet har hela sex iläggsskivor, så fullt utdraget har det plats för 24 personer. Hege drömde länge om taklampan, från den dag hon såg den på kaffebaren Steam i Oslo, men fick inte tag på den någonstans. Sedan visade det sig att kaffebaren hade agenturen, och kunde ordna ett exemplar.

Rum för alla generationer

På husets första våning finns garage, hall och en härlig avdelning med tv-rum, sovrum och eget badrum som även det har egen uteplats. Här trivs äldste sonen Emil och hans flickvän Dina när de är hemma från studierna, då det också blir sju personer till bords både till frukost och middag. På andra våningen har de vuxna sin avdelning med vardagsrum, kök, sovrum och badrum samt flera uteplatser.

Köket är husets hjärta, inte bara på grund av att det är utgångspunkten för god mat och dryck, utan också hela uttrycket rummet har. Det är öppet, sömlöst och sam­tidigt rustikt, tycker Hege.

– Vi är också supernöjda med fönsterlösningen. Fönster­raden kan öppnas helt mot uterummet. Så på sommaren öppnar vi så ofta som temperaturen tillåter.

Både Hege och Kjetil jobbar med mat och dryck, och inspireras av sina resor och branschen de jobbar i.

 – Vi tycker om att hitta lösningar som inte är mainstream, och det tycker vi att vi har uppnått i huset, säger Hege. Trots att det finns rostiga konstruktioner, betong och glas, känns det ändå varmt och ombonat. Dessutom finns det plats för alla – oavsett om du vill vara med andra eller ensam.

Döttrarna Marie och Nanna har också en egen zon, fast på tredje våningen. Här finns tre sovrum, ett är inrett som ett härligt kontor med loft om det är många som övernattar och ett har ett rymligt badrum med stor dusch och sminkljus. En gångbro leder till det ”svävande” vardagsrummet som ligger ovanför köket.

Golvet i loftrummet är stavparkett. När det lades var budgeten skral, så Hege färgade och vaxade det själv. Soffa, IDP Italia. Fåtöljen är från Bolina och soffbordet är från Kremmerhuset. Pallen är ett arv från Heges gammelmormor.
Den stora glashörnan i sovrummet gör att man kan ligga i sängen och titta rakt ut på grönskan. Det är magiskt, tycker Hege och Kjetil.
Spa-känsla i badrummet på bottenvåningen, med kakel och badkar från Modema och duscharmaturer från Tapwell.
Fina kakelplattor mot råbetong blir ett vackert materialmöte

– Vi är nöjda med hur bra allt liksom flyter i huset, säger Hege. Trots många materialmöten, betong och svarta fönsterkarmar. Lugna, dämpade färger har därför valts i det övre allrummet. I master bedroom och i badrummet har vi också valt mörkare färger, medan de övriga sovrummen är gröna.

De flesta möblerna fanns i huset sedan tidigare. Matgruppen är från Kjetils pappa och har en lång historia från en gammal överstebostad. Bordet i fornnordisk stil blir en fin kontrast till husets moderna utseende, tycker Hege.

 – Inredningen är en bra mix av billigt och dyrt, gammalt och nytt. Det ger huset den känsla och värme vi ville ha. 

Det är långt ifrån perfekt, tycker hon, och blir inte alltid som planerat kanske. Men det är precis så hon föredrar det. Det har aldrig fallit Hege in att helt gå in för någon särskild inredningsstil. Man ska inte låsa in sig för mycket.

–  Men det är viktigt för mig att det finns en balans. Det får inte matcha för mycket, men samtidigt är viss harmoni ändå viktig. Kanske kan man kalla mig en estet som gillar förändring? För jag älskar att förändra saker, så här hemma är det alltid inredningsprojekt på gång.

Rulla till toppen