Färgstarkt och personligt townhouse mitt i Stockholm – kika in

Genomtänkta färgval, oväntade kombinationer, en stilsäker ­inredningsmix av gammalt och nytt och en slående känsla för detaljer. Sedan Katarina och Gunnar Kruus flyttade in har de förvandlat sitt hundraåriga townhouse till något utöver det vanliga.

Att kliva över tröskeln till Katarina och Gunnar Kruus hem är som att komma in i en annan värld. Associationerna går direkt till ett klassiskt engelskt townhouse, men i själva verket är det vackra hemmet beläget i Lärkstaden i Stockholm. I entrén hälsar den snirkliga Morristapeten ”Willow boughs” välkommen och i trappan, som leder vidare upp i lägenheten, möts man av vacker träpanel från golv till tak.

– Träpanelen var faktiskt bland det första vi gjorde när vi flyttade in, vi inspireras mycket av den klassiskt engelska stilen. Men i den övriga inredningen inspireras vi även av dansk design, de vågar mer och tycker att inredning är viktigt, säger Katarina. 

En trappa upp möts man av den vackra hallen, tapetserad med ”Pimpernel” från Morris & Co. Bordet är köpt på auktion och ovanför det hänger den iögonfallande lampan ”Zeppelin” av Marcel Wanders för Flos. Mattan kommer från ett sam­arbete mellan Kasthall och Linum. Trähästen hade Katarinas pappa som barn och hästtavlorna är en gåva från Katarinas farmor. 
Från köket blickar man ut mot de två stora sällskapsrummen. Över det specialtillverkade bordet i ek hänger lampan ”Greta” från Svenskt Tenn. Runt bordet står Wegners klassiska Y-stolar. 
Här bor: Katarina och Gunnar Kruus Jobbar som: Katarina driver eget som inredare och grafisk form­givare, Kruus Design. Gunnar driver företaget Kruus Hus tillsammans med sina två bröder. Lägenheten: Del i ett townhouse från ca 1911, 300 kvm i tre etage.
Lägenheten är fylld av kreativa inredningslösningar. Här har golvuret som familjen tog över när de flyttade in fått ennytt ansikte i form av en print av Maja Sten. Lampfoten har Katarina ärvt och lampskärmen kommer från Pooky Lighting.

Att inredning är viktigt även för familjen Kruus märks tydligt – här finns väl utvalda detaljer, stilsäkra designmöbler och en mix av gammalt och nytt. Allt inramat av en harmonisk färgskala i grönt och blått. 

– Det är viktigt för mig att inredningen ändå håller ihop, att det finns en röd tråd mellan våra olika rum. Min förhoppning är att vårt hem ska kännas varmt och välkomnande, med mycket mycket färg och personlighet. Jag vill att det ska kännas att vi tar hand om hemmet, även om det bara handlar om att ändra om i en hylla ibland, säger Katarina. 

Det blå köket smälter perfekt in i den övriga inredningen. Köket är specialbyggt och handtagen har Gunnar lindat i skinn. ”Bumling”-lamporna ovanför köksön är köpta på Blocket.
Det detaljrika och färgstarka vardagsrummet med soffan ”Liljevalchs” från Svenskt Tenn mitt i rummet. Soffbordet ”Tavolo con Ruote” från Fontana Arte och fåtöljen ”Eames Lounge Chair” från Vitra är båda köpta på nätauktion. Möblemanget ramas in en antik kelimmatta som tillhört Gunnars pappa. Längs ena väggen löper en platsbyggd bokhylla. Väggen är målad med den blå kulören ”Storm Fired Earth” från Farrow & Ball.
I lägenheten står flera av Katarinas föräldrars möbler kvar, bland annat den gedigna byrån. Tavlorna med cykelmotiv kommer från Yellow Korner.

Köket blev gästrum

Lägenheten är en del av ett townhouse och hemmets olika rum är fördelade på tre våningsplan. En trappa upp möts man av en större hall, därefter det stilfulla blå köket som ligger luftigt i direkt anslutning till två stora sällskapsrum. Men så har det inte alltid sett ut. 

– Vi visste direkt att vi ville flytta på köket, så det var en av de större förändringarna vi gjorde när vi flyttade in. Det gamla köket blev i stället ett gästrum, säger Katarina

Familjen Kruus flyttade in för tio år sedan, men för Katarina var det inte första gången hon satte sin fot innanför lägenhetens hundraåriga väggar.

– Jag bodde här när jag var liten, fram till att jag flyttade hemifrån i tjugoårsåldern. Mina föräldrar ville bo mindre och flyttade till en lägenhet längst ner i huset. Så vår familj flyttade in här i stället. Det blev en väldigt bra lösning eftersom vi kunde ta hjälp av varandra, säger Katarina.

Fåtöljen i sovrummet hittade Katarina och Gunnar i grovsoprummet i huset där deras första lägenhet låg. Fåtöljen kläddes om och fick nytt liv.Lampfoten, som är inhandlad i en antikaffär, har fått en ny skärm.
Det rofyllda sovrummet på övervåningen är inrett i vackra toner av gult och blått. Sängen är bäddad med lakan och överkast från Mille Notti. Skrivbordet lämnade Katarinas föräldrar kvar när de flyttade ut och den vackra pigtittaren kommer från Gunnars mamma. Vid skrivbordet står en gammal Thonet-stol. Sänglamporna
är Arne Jacobsens klassiker och på väggen syns ”Bamiyan Blue” från Fired Earth.
Fint blickfång på badrumshyllan. Här står bland annat keramik­alster skapade av Katarina. Hackspetts­motivet på väggen har Katarina hittat på ett antikvariat och låtit rama in.

Fram till dess hade familjen bott i en funkislägenhet med möbler i samma stil. 

– Våra funkismöbler fick följa med när vi flyttade in men det blev ju en helt annan känsla här, de kändes så små! Några av möblerna har fått vara kvar till i dag men har fått andra användningsområden. Vårt förra matsalsbord används till exempel som arbetsbord i mitt arbetsrum, säger Katarina.

I lägenheten fick funkismöblerna sällskap av de möbler som blev kvar i lägenheten efter att Katarinas föräldrar flyttat ut och nya auktionsfynd. Mitt i det blå vardagsrummet står en av familjens mest älskade möbler – den röda ”Liljevalchs”-soffan. Soffan var en av de första möblerna som Josef Frank formgav för Svenskt Tenn och visades första gången på Liljevalchs konsthall.

– Det var bland det första vi köpte till lägenheten när vi flyttade in, det var verkligen en inredningsdröm som gick i uppfyllelse, säger Katarina. 

I ett av lägenhetens badrum syns det tydligt att inspirationen hämtats från den engelska ombonade inredningsstilen. Väggen är tapetserad med ”Compton” från Morris & Co, kaklet kommer från Byggfabriken och spegeln köpte Katarinas föräldrar i Mexiko på 1970-talet. 
Över handfatet sitter lampan ”PJ” från Örsjö Belysning. 

Återskapat originalstilen

Från start har familjen strävat efter att återskapa den fasta inredningens originalstil, medan möbler och inrednings­detaljer inte behövt följa en särskild stil eller epok. 

– Det var ganska renoverat när vi flyttade in, så vi kände rätt snabbt att vi ville försöka gå tillbaka och återställa det som var möjligt. Gunnar har kunskap om olika stilar och är även den byggnadstekniskt kunniga av oss två, säger Katarina.

Katarina Kruus är grafisk designer i grunden och sedan tre år tillbaka driver hon sitt eget företag inom inredning. Det stora inredningsintresset är något som hon delar med sin man.

Även i det stora badrummet är känslan för detaljer högst närvarande. I fönstret hänger en gardin i tyget ”Manhattan” av Josef Frank. I duschen syns kakel från Bygg­fabriken och väggarna är målade med ”Manor House Gray” från Farrow & Ball.
När huset bytte ut den gamla fjärrvärmepumpen till en modernare och mindre frigjordes yta och rummet kunde göras om till en liten kombinerad silversmedja och drejstudio. Katarina drejar och Gunnar sysslar med silversmide. Lampor i taket ”Star” från Örsjö Belysning. 

– Om någon av oss brinner för att måla en färg i ett rum så säger den andra ofta ja, även om man inte är helt övertygad. Nästa gång är det den andra som får sin vilja igenom, oftast blir det ändå väldigt bra i slutändan, säger Katarina.

Något som kommit att prägla det vackra hemmet i Lärkstaden är även de många fotograferingar och inspelningar som ägt rum här. Bland annat den första säsongen av Netflix-serien ”Kärlek & Anarki”.

– Det är alltid roligt att få se sitt hem utifrån på det sättet, att få se det med lite nya ögon, säger Katarina.

Rulla till toppen