Elegant inredning med hjälp av loppisfynd: ”Föredrar loppmarknader framför antikaffärer”

Camilla älskar själfulla möbler och är på ständig skattjakt. Inredning handlar om berättande, menar hon, och hennes egen vackra sekelskifteslägenhet är ett ständigt pågående kreativt projekt.

Camilla Andersen saknar inte ben att stå på. Hon är både utbildad psykolog och erfaren fotograf och delar dessutom daglig inredningsinspiration på Instagram. Just nu är hon också i full färd med att dra i gång en plattform för bland annat försäljning av egen fotokonst, där hon även kommer att erbjuda konsulttjänster inom inredning. 

Inredning är lite som fotografi, tycker Camilla, och menar att det egentligen bara handlar om berättande.

– Jag brukar tänka att det är en kommunikation av din personlighet och säger något om vad man är intresserad av och var man är i livet. Dessutom är det en kanal för kreativitet. Och ett ständigt pågående personligt projekt.

Så länge Camilla kan minnas har hon haft en visuell inställning till livet.

– Vi reste till Legoland när jag var barn, men det enda jag minns av den resan var tapeten i rummet där vi bodde. Jag tror att jag var tre år gammal.

Kaffet serveras i den klassiska ”Musselmalet” från Royal Copenhagen.
Köksinredningen är sprejmålad i samma färg som väggen. Ovanför köksbänken hänger ett konstfoto av Franca Chiesa, som Camilla studerade fotografi hos. På varje sida hänger en lampa från 1950-talets Hollywood, designad av Hans Kögl. Matsalsstolar ”Sjuan” av Arne Jakobsen. Vintage beni ourain-matta, Marocko.
Här bor: Camilla Andersen och Simen Landa. Jobbar som: Camilla är fotograf och psykolog, Simen är civil­ingenjör. Instagram: @seashells.and.chandeliers Huset: Lägenhet på 82 kvm i ett hyreshus från 1890-talet i Oslo.
I hallen finns tvättstugan, gömd bakom grå skåpsluckor och lister. Till höger är badrummet. Spegeln och konsolbordet är vintagefynd.

Camillas barndomshem var vackert, med spännande arkitektur och unika, originella detaljer. Det var lite House and Garden över det hela, sammanfattar hon. 

– I vuxen ålder har inredningen utvecklats till ett stort intresse som till stor del handlar om att hitta gamla skatter. Det är nog därför jag alltid kommer att föredra loppmarknader framför antikaffärer. Jag gillar att gå på skattjakt själv!

Camilla har svårt att sammanfatta sin inredningsstil med några få ord. Kanske ”genomförd med hjärtat”. En eklektisk blandning av gamla skatter, med inslag av klassiker. 

– Det är kontinentalt, lekfullt och kanske lite androgynt. Varken sockersött eller särskilt stramt. Kanske är det helt enkelt personligt?

Inredning kan ge stora sinnesupplevelser, precis som vacker musik eller gott vin kan göra, tror Camilla. Överlag liknar hon gärna inredning vid matlagning: Det hjälper inte att råvarorna är goda eller bra på egen hand, om de inte passar bra och kompletterar varandra.

– Bra råvaror är A och O, och man hittar ju knappast allt man behöver på samma ställe. För att få tag i det bästa och skapa något intressant måste man ju alltid besöka dem som är bäst på ett visst specialområde. Det ökar sannolikheten för en härlig smakupplevelse, säger hon.

Soffbordet har Camilla och Simen gjort av italienskt marmorkakel från ett badrum som skulle rivas, och placerat på underredet från ett teakbord de fyndat second hand. Soffan är från HK Living. Den rosa kudden och mattan är köpta i Marocko.
Eldstaden är målad i samma färg som vägg och bokhylla, för ett sömlöst uttryck. Camilla har komponerat och blandat färgen själv. Spegeln, blomkrukan och bronsfåglarna är antika.
Något av det Camilla och Simen gillar bäst med lägenheten är att den har två vardagsrum i rad och därmed känns extra social. Ovanför matbordet hänger en antik ljuskrona från Paris. 
Simen snickrade själv den platsbyggda bokhyllan som går från golv till tak i vardagsrummet, som ofta kallas biblioteket. Här finns plats för skatter som samlats in genom åren.
Kontoret är målat i färgen ”Organic Green 8494” från Jotun Lady. Det gamla skrivbordet är ett second hand-fynd. Läderstolen är från en marknad i Nice. Lampan ”PH 4 är från Louis Poulsen. Den gröna ljusstaken är köpt i Marocko.

Njutningsfull inredning

Camilla bryr sig inte om regler, men litar på sin magkänsla när hon inreder. Så länge man gillar något spelar det ingen roll om det bryter mot en oskriven regel.

– När rummen känns bra att vara i är jag nöjd. Det kräver dock att bostaden upplevs harmonisk som helhet. Tråden behöver verkligen inte vara röd, men det måste vara visuellt tilltalande att flytta sig från ett rum till ett annat.

Magkänslan har också sista ordet när det gäller färgval. Camilla har själv komponerat den magiska blå färgen som binder samman de två vardagsrummen. Via Instagram har hon märkt att intresset för den kulören har varit så stort att hon överväger att försöka lansera den som sin egen signaturfärg. 

På väggen i sovrummet hänger en gammal solspegel, köpt på en marknad i Palma.
Sovrummet är målat i ”Wisdom 20145” från Jotun Lady. Eftersom väggfärgen är djup och kombineras med patinerat trä, matchar Camilla med sängkläder i vitt linne. En bröllopsmatta från Marrakech fungerar som överkast. Sänggaveln är gjord av en gammal soffa. 
Sängbordet i italiensk marmor har Simen och Camilla gjort själva. Färska blommor bidrar till hotellkänslan. Ljuskronan är ett antikfynd.
Vackra gamla böcker och antikprylar blir ett fint stilleben.

Färger har stor betydelse, anser Camilla. De påverkar humör och energi, och ger visuella upplevelser som förändras med ljus och årstid. 

– Förutom att vara ett sätt att uttrycka sig ger de inredning och interiör en helt ny dimension, säger hon och jämför färgläggningsprocessen med barndomens konstnärliga uttryck på ritblocket:

– Leken med harmoni och komplementfärger blir till en kontinuerligt kreativ process. Om vita väggar är tomma ark kommer jag alltid att välja färgpenslar för att berätta något.

Camilla vill också betona att både färgläggning och dekoration är något som ska vara kul och inte tas på för stort allvar. Allt kan ju göras till ett nöje, menar hon och återgår till den kulinariska liknelsen:

 – Under förberedelserna är det alltid bra att sätta på lite musik och ta ett glas vin. Njut av att komponera! Ta dig sedan tid att smaka längs vägen – en minnesvärd måltid görs sällan i all hast. Tillsätt så en skvätt av det oväntade, det lilla extra. Och voilà, nu har du bemästrat konsten att balansera och inreda ett smakfullt hem. Smaklig måltid!

BLOMSTRENDE BILDER: Kaare Klints Safaristol var det første designmøbelet Camilla og Simen kjøpte. Ingen av dem visste at det var en klassiker da de kom over den i en butikkutstilling, de syntes bare den var så vidunderlig vakker. Egentlig var den ikke til salgs, men butikkeieren lot seg heldigvis overtale. I hjørnet står gulvlampen AJ fra Louis Poulsen. Kunstfotografiet er av Camilla selv, og heter ”Winter Flowers”. Det tilhører serien ”The Four Seasons”, der Camilla har laget stillebener av sesongens blomster. – Ethvert hjem bør ha blomster i en eller annen form. Hvis ikke i en vase, hvorfor ikke på veggen?
Badrummet är indelat i zoner, med och utan kakel. En gammal byrå har byggts om till en kommod. Italienska carraraplattor, 60 x 60 cm, ger en tidlös, klassisk touch. 
Badrummet har både en dubbeldusch och ett badkar. Camilla tar gärna ett långt bad, och skapar hotellkänsla med färska blommor, levande ljus och badskum.

Camillas 5 bästa inredningstips

1. Se på möblering som en kontinuerlig process där resan är målet. Ge dig själv tid att hitta hållbara lösningar och göra kvalitetsmedvetna val.

2. Köp och sälj begagnat. Det finns massor av spännande marknader runt om i världen, för att inte tala om Blocket. Smakfullt är inte samma sak som dyrt!

3. Spara hellre till en klassiker som du vet att du kommer att bli nöjd med, snarare än att köpa något som du kommer att vara delvis missnöjd med. Det lönar sig inte i längden.

4. Byt textilier och växter efter säsong. Det är ett ekonomiskt, miljövänligt och inte minst ­trevligt sätt att förnya inredningen. 

5. Bryt trender och regler, fokusera i stället på att ha roligt och på att använda det du gillar. Det är du som ska trivas i ditt eget hem! Det är otroligt mysigt att vistas i ett helglasat rum omgärdat av trädgården, oavsett årstid. 

Rulla till toppen