Nikolaj har inrett med färg och vintagemöbler: “Jag vill gärna uttrycka olika känslor”  

Nikolaj Paaby Normand vet hur man skapar ett hemtrevligt hem med hjälp av färg, konst och vintagemöbler. Hans lägenhet är en riktig inspirationsinjektion.

När Nikolaj flyttade in i den 181 kvadratmeter stora lägenheten på Vesterbro i Köpenhamn var den långtifrån den inspirerande och inbjudande våning den är i dag. Men under strukturtapet, gråvita väggar och trista 70-talsdetaljer dolde sig en vacker lägenhet med potential. 

Nikolaj valde att se möjligheterna och kastade sig helhjärtat in i renoveringen. Alla rum gicks noggrant igenom, fönster byttes ut, väggar revs och köket flyttades till mitten av våningen. 


LÄS ÄVEN: Förändra med färg – 5 fina och enkla färgknep!


Stor blå soffa, Svenskt Tenn. Kuddarna har afrikanska tyger. Berbermatta från Marocko. Vit soffa och randig fåtölj av Kerstin Hörlin-Holmquist. Taklampa från Murano.
Nikolaj drar sig inte för ovanliga färgkombinationer. Det platsbyggda klädskåpet är målat i ”Indian Yellow” från Farrow & Ball. Det runda lapptäcket är köpt på Ebay.
På golvet verk av Shepard Fairey och Lucky Boy Sunday.
Här bor: Nikolaj Paaby Normand. Jobbar som: Inom mode­industrin. Bostad: Lägenhet på 181 kvadratmeter på Vesterbro i Köpenhamn.
Gallerier, auktioner och vintagebutiker i hela världen är Nikolajs skattkammare och jaktmarker. Konstverket på väggen har han köpt av konstnären Daniella Jones. Bordslampa, vintage Murano. Vasen är en antik siciliansk huvudvas
Nikolaj har byggt ett nytt och större kök mitt i lägenheten. Kök från & Shufl. Bordet är beställt hos en snickare, stolar ”Carimate” av Vico Magistretti för Cassina. Väggfärgen heter ”Canyon Beige”, Flügger.

– För mig handlar inredning om estetik och känsla. Jag vill skämma bort ögonen med vackra färger, linjer och former och jag vill gärna uttrycka olika känslor.

Det har fattats många modiga beslut och alla rum har fått en färgsättning som ger dem karaktär och skapar möjligheter, samtidigt som de ingår i en helhet. Med konst, vintagefynd och konsthantverk har Nikolaj skapat ett hem fyllt av sinnesintryck. Det mesta hittar han på onlineauktioner, gallerier och i vintagebutiker

– Jag fångas av estetiken i möbler och föremål, snarare än en speciell stilepok. När det gäller helheten är färgen väldigt viktig. Därefter former och kompositionen, sedan material. Först därefter kommer funktionen, säger han.

Glaskonst, böcker och unika figurer.
Kök i färgen ”Burgundy”, & Shufl. Väggfärg ”Canyon Beige”, Flügger.
Den inre väggen i vardagsrummet är målad i ”Brassica” från Farrow & Ball och den drar till sig blickar genom hela lägenheten. Den blå lökformade taklampan är vintage Murano. Vit fårskinnssoffa av Kerstin Hörlin-­Holmquist, liksom den randiga fåtöljen. Soffbordet, golvlampan och puffen som är klädd i tyg av Gocken Jobs är vintage. Berbermatta från Marocko. Lapptäcket på väggen är köpt på Ebay.
I arbetsrummet står en dagbädd av Poul Volther som klätts i tyg av Gocken Jobs. På väggen hänger verk av Girl Skateboards och Christian Morin.
Den blå väggfärgen i ett av de mindre rummen är ”Oval Room” från Farrow & Ball. Det blå skåpet är antikt och från Sverige.
Skrivbordet av Heinrich Roepstorff är vintage från 1950-talet. Stolen är en original Eames i glasfiber. På väggen hänger en litografi av Picasso.
En gammal korgstol står i det blå sovrummet.
Mönstermix i sovrummet. Väggarna är målade i kulören ”St Giles”, Farrow & Ball. Lampan är vintage Murano och överkastet är köpt på Ebay. Kudden är sydd i ett vintagetyg.

LÄS ÄVEN: Kika in i den färgstarka 1800-talsvåningen: “Det har blivit fler och fler färger”


Han eftersträvar inte enbart att det ska vara vackert – det behövs motpoler för att man ska lägga märke till sin omgivning.

– Det måste alltid finnas något som sticker ut stil­mässigt i ett rum. En lägenhet måste vara i ständig förändring. På ett sätt måste man rasera lite av det man byggt upp för att göra plats för förändring – också i sig själv.

Scroll to Top