Stylisten tipsar: 5 knep när du ska inreda med färg

Vilka färger du väljer på väggarna och i inredningen gör stor skillnad i hemmet. Men hur ska man tänka för att hitta rätt kulörer och färgkombinationer? Här ger Hus & Hems stylist Matilda Appelberg sina bästa tips.

1. Ombonade rum

Önskar du en ombonad och mysig känsla i rummet är det en varm färgskala du ska satsa på. Här kan du också våga mörkare färger för att uppnå en mysig känsla. Ja, mörka färger får rum att kännas mindre, men just därför en mysigare känsla. 

Foto D-cor

2. Harmoni och balans med ton-i-ton

För en balanserad färgsättning ska du inreda ”ton i ton”, det är en busenkelt sätt att kombinera färger. Är din favoritfärg blå låter du hemmet gå i olika blåa toner. Har du koll på färgbeteckningssystemet NCS så låter du färgerna gå i samma kulörton. Ett exempel på detta är S 3020-B10G och S 4020-B10G. 

Wine Dark No. 308 och Kittiwake No. 307 från Farrow & Ball. Foto Farrow & Ball

3. Färgglatt utan att blir rörigt

Att inreda med mycket färg kan lätt bli rörigt för ögat och upplevas oroligt, men det finns några enkla knep för att lyckas med färgsättningen. För att få ett färgrikt hem harmoniskt ska du använda dig av knepet ”nyanslika”. Du kan alltså inreda med blått, grönt, gult och rosa, bara alla färgerna har samma nyans. För ett enkelt förklara detta så hänvisar jag till NCS igen. Nu ska de fyra första siffrorna vara desamma. Fråga gärna din färghandlare om hjälp när det är dags att färgsätta hemma. Exempel kommer här: S 3020-Y70R och S 3020-B10G. 

Templeton Pink No. 303 och Bamboozle No. 304 från Farrow & Ball. Foto Farrow & Ball

4. Beige – den stora trendfärgen

Den stora trendfärgen beige fortsätter in i 2023. En färg som passar såväl den moderna skandinaviska looken som som den jordnära och naturinspirerade stilen. Men hur får man då till det? Att inreda med endast en färg kan upplevas platt och opersonlig och för många svår att få till. Se till att välja flera olika toner av beige, tänk dig sand, chai och kaffelatte. Men addera också naturmaterial, metaller, textilier, grönska och olika texturer så får du en livfull känsla med denna stora trendfärg. 

Basic Beige från Alcro. Foto Alcro

5. 60/30/10-regeln

Har du svårt att få ihop färgsättningen i ditt hem är denna tumregel bra att utgå ifrån. Du delar upp ditt rum i olika stora delar. 60% utgör ett rums väggar, tak och golv, 30% utgör möbler och mattor och 10% består av inredningsdetaljerna. Tänker du på detta när du färgsätter kan det vara enklare att förstå var man ska tillföra färg och hur mycket. Ett bra knep för att få en sammanhållen känsla och undvika att det spretar och att rummet känns i obalans.  

Vägg i kulören Mauvelila och golvsocklar i kulören Fransk Baroque Beige. Foto Historiska Hem/ABC Färgekonomi
Scroll to Top