5 tips när du ska välja väggfärg hemma

Uppiggande gult, harmoniskt grönt eller stilsäkra neutraler – att veta vilken färg du ska välja är inte alltid enkelt. Här tipsar vi om 5 saker att tänka på när du ska välja väggfärg hemma.

1. Tänk på helheten

Ska du måla om ett helt hus eller en lägenhet? Då kan det vara bra att redan från början ha en plan för vilka kulörer du vill använda. Ett bra tips är att välja kulörer som samspelar fint med varandra, det gör att hemmet känns mer sammanhängande.

Väggen är målad i färger från paletten Lush Colours från Nordsjö. Foto Nordsjö

2. Rätt effekt

Vilken känsla vill du uppnå? Ibland kan det vara bra att släppa lite på reglerna och känna efter vad du faktiskt tycker om men även fundera över vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. En gul nyans kan bidra med en känsla av energi, en varm rödrosa nyans kan göra att ett rum känns mer ombonat medan mer neutrala toner gör att inredningen får ta större plats.

Vägg i kulören Citrona No.CC3 från Farrow & Ball. Foto Farrow & Ball

3. Provmåla

Du har hört den förut – men faktum är att du kan spara mycket tid på att lägga lite extra energi på att provmåla. Tänk på att måla stora ytor, direkt på väggen eller på stora pappersark. Innan du tar ett beslut är det även bra att se hur kulören uppfattas olika tider på dygnet, från det kalla dagsljuset till det varma kvällsljuset.

Vägg i kulören Spring Air från Jotun. Foto Jotun

4. Ta hjälp av tekniken

Nu för tiden finns det både appar och datorprogram där du kan prova dig fram för att få en uppfattning om hur en färg kommer att se ut på väggen. Bland annat onlineverktyget Alcro Design och Jotun Colourpin.

Vägg i kulören Lyssna från Alcro. Foto Alcro

5. Utgå från inredningen

När du ska måla om kan det vara en bra idé att kika lite extra på vilka inredningsdetaljer som finns i rummet. Passar din tänkta väggfärg till soffan du har i vardagsrummet eller den färg du har på golvet?

Vägg i kulören Faded Terracotta från Farrow & Ball. Foto Farrow & Ball
Scroll to Top