Färg, konst och inspiration från Sicilien: ”Det är så viktigt för mig att bli glad när jag kommer hem”

Varje år åker Barbara och hennes familj på semester till Sicilien och det följer alltid med siciliansk konsthantverk hem i bagaget. Välkommen in i en riktigt färgstark lägenhet där väggarna fått färg med inspiration av Sicilien!

Lägenheten där Barbara Egholm bor tillsammans med sin pojkvän Roberto Bonfils ligger i ett hus byggt 1905 och sprakar av färger som lyser upp den regnigaste dag.

– Jag förstår att min stil inte passar alla, men det är så viktigt för mig att bli glad när jag kommer hem. Den här inredningen ger mig så mycket energi, säger Barbara.

Barbara har piffat upp det enkla vita köket med sicilianskt kakel, färgstark keramik och ljusrosa hyllor. Matta från Marocko, By Fribert.
Barbara Egholm är modell, studerande och delägare i Casa Ceramiche. Hon och hennes pojkvän Roberto Bonfils bor tillsammans i en lägenhet på 78 kvadratmeter på Vesterbro i Köpenhamn.
Några av Barbaras fynd i ett färgstarkt stilleben. Här blandas keramik från Sicilien med loppisporslin, en glaskula från Hay, en skärbräda från Kiosk 48th och en randig mugg och vas, The Clay Play.

Redan som 16-åring började hon arbeta som modell och det gav henne snabbt ett intresse för färgstarka kläder – ett intresse som så småningom smittade av sig på inredningen. Hon började tidigt intressera sig för inredning, men det var när hon flyttade in i sin första egna lägenhet som det kom i gång på allvar.

– De tidigare ägarna hade renoverat badrummet och skapat ett nytt kombinerat kök och allrum och eftersom de renoverat precis i min smak kunde jag fokusera på färg och inredning, säger Barbara.

I stort sett alla Barbaras koppar och fat är köpta på loppis. Randig mugg och vas, The Clay Play.
Stort matbord i rökt ek, Bolia. Stolarna är Hans J Wegners ”Y-stol”, från Carl Hansen & Søn, paret Eames ”Plastic Chair”, från Vitra, och en gammal trästol köpt secondhand. Taklampor från Gubi. Den rosa tavlan är en parfymannons målad av Niki de Saint Phalle och Barbaras favorittavla.
Sideboardet i rökt ek från Bolia är en av de möbler som Barbara känner kommer att följa med henne i många år. Golvvasen är arvegods från Barbaras morföräldrar. Ugglan och lampfoten kommer från Sicilien. Ljusstaken av Bjørn Wiinblad är köpt secondhand.
De kakelklädda borden kommer från Ikon København. Den rosa kaffekoppen är köpt på loppis, ljusstake från The Clay Play och vasen och tekannan kommer från Sicilien.

Varje år ända sedan Barbara föddes har hennes familj rest till samma lilla by på Sicilien och bott på samma hotell.

– Min kärlek till keramik började på Sicilien. Jag har en favoritbutik med keramik där och när jag var liten brukade jag köpa med mig små figurer därifrån, både till mig själv och till mina kompisar. När jag blev lite äldre och mer intresserad av inredning bytte jag till att köpa vaser, tallrikar och prydnadssaker.

Den färgsprakande kombinationen av siciliansk keramik, design, arvegods och konsthantverk från hela världen vittnar om Barbaras förmåga att hitta fynd.

Den stora soffan från Eilersen är köpt secondhand. Barbara har haft en likadan så länge hon kan minnas och hon fick leta länga innan hon hittade den. De färgstarka kuddarna kommer från butiken Anton Dam i Köpenhamn. De kakelklädda borden kommer från Ikon København.
Sängen har Barbaras svärfar smitt själv för länge sedan och den har stått i Robertos barndomshem. Garderoben har fått ett draperi i samma kulör som väggarna (”Babyblå 736” från Beckers). Lampa ”Snoopy, Flos.
Korridoren är målad i en stark rosa kulör, nummer 1435 från Flügger, och några rör har dolts av en bockad metallskiva. Liten skohylla/pall från Fick & Co. Mattan kommer från Marocko, By Fribert.

– Jag älskar loppisar och kan inte åka till vårt lantställe utan att besöka mina favoritställen. Oftast letar jag efter tallrikar, glas, koppar, vaser och lampor och så har jag en uppenbar dragning till gulliga serviser. Alla mina tallrikar är olika och inte en enda är helt vit.

Även om Barbara älskar loppisar och att fynda är det sällan någonting byts ut i inredningen.

– Min mamma har uppfostrat mig till att inte byta ut möblerna hela tiden. Jag kommer hem med olika fynd, men möblerna tänker jag behålla länge. 

Rulla till toppen