Ringde och frågade om drömhuset var till salu – två dagar senare var sekelskifteshuset deras

Lisa och Zacharias Bjar hade spanat i åratal på sekelskifteshuset uppe på bergknallen. En dag ringde de upp och frågade om det möjligtvis var till salu – och två dagar senare var Villa Excelsior deras.

Familjen Bjars hus i västra Göteborg är inte enbart en fröjd för ögat med trägolv, kakelugnar, bröstpaneler och stuckaturer. Det doftar, känns och låter också!

– I ett hundratjugoårigt hus går det inte att smyga. När barnen är lagda stryker jag utmed väggarna men man trampar nästan alltid på en knirkande golvbräda i alla fall, säger Zacharias.

Han och Lisa visar runt på de nästan tvåhundra kvadratmeterna i Villa Excelsior. Kök, vardagsrum, matsal, veranda, trapphall, köksfarstu, tvättstuga och gästtoa finns på nedervåningen. TV-rum, lekrum, tre sovrum och badrum på övervåningen. I den gamla pigkammaren går en extratrappa från köksfarstun och upp. Ettåriga Cornelis tar sig runt överallt och än vill han upp i famnen, än ner på golvet. Den avskalade inredningen är dock ingen barnanpassning.

– Den enda anpassning vi gjort är att sätta upp en grind nedanför en av trapporna, säger Zacharias.

I stället handlar stilen om kärleken till ljus och luftighet och om en ambition att låta de enskilda designmöblerna och auktionsfynden ta plats och synas. 

Villa Excelsior hade redan fått nytt tak, nya fönster och ny panel när paret Bjar tog över. De har därmed kunnat ägna sig helhjärtat åt trädgården och inredningen.
En drastisk lösning kan ibland vara både det billigaste och bästa. Dörröppningen ut till trädgården fick flyttas några centimeter för att ge plats åt kyl och frys. En direktutgång från kök till trädgård är värdefull.
Här bor: Lisa och Zacharias Bjar med Florence, 4, och Cornelis, 1 år. Jobbar som: Inom marina sektorn, hon som jurist, han som försäkringsbesiktningsman. Huset: En villa byggd 1900 på 182 kvadratmeter. @villa_excelsior
Matsalens och vardagsrummets kakelugnar eldas flitigt vintertid. Golvdraget är inte nådigt i det gamla huset på kullen när vindarna sveper in från Vinga.

Sommarvilla fick nytt liv

Villa Excelsior byggdes år 1900 som sommarvilla åt en direktör på Göteborgs-Posten. Någon gång under mitten av 1900-talet kläddes fasaden i eternit och insidan med masonitskivor enligt den tidens tankar om modernitet. Men ägarna före Lisa och Zacharias kom en bra bit på väg med återställandet. Därför var det bara för Lisa och Zacharias att fortsätta på den inslagna vägen och dagen före Cornelis födelse flyttade de in. 

Det de främst hade fastnat för var villans rymliga interiör. För Zacharias handlade det framför allt om fönstren. Han är nämligen något av en fönsternörd.

– De måste se rätt ut! Harmonin och linjerna är viktiga. Sedan är det också en årsmodell av hus som passar oss bra.

I verandan trivs Lisas pelargoner och andra, ovan­ligare, krukväxter med ljuset flödande från sydost.
I arbetsköksdelen var den gamla pärlsponten bortplockad. Lisa och Zacharias valde att sätta upp ny, som målades i samma umbragrå ton som den gamla.
Köksmöblemanget ska tåla vardagsmåltider och pysselstunder. Det gör det stabila 1700-talsbockbordet som Lisa hittade hos en antikhandlare i Borås. Bordet omges av några Leksandsstolar från Zacharias mamma. Lampan, från antikaffären på Uddetorps Säteri, har tre ljuskällor: fotogen, el och stearinljus.
I Yngve Ekströms ”Lamino” sitter man bekvämt, med eller utan barn i knäet. Tavlan av konstnären Gerhard Nordström har Zacharias fått av sin mamma.

För Lisa var utsidan avgörande. Den alldeles lagom mängden snickarglädje. Känslan av att befinna sig i en trädkoja när man tittar ut genom fönstren på över­våningen och blicken möter trädkronorna. 

Även om mycket var gjort innan de flyttade in har Lisa och Zacharias haft fullt upp. Det första de tog sig an var trädgården och de nödvändiga markarbetena utomhus. Bland annat anlades en parkeringsplats inne på tomten. Den behövs med tanke på de smala, krokiga gränderna och hur många backspeglar de boende i området får sönderkörda.

Medan Lisa och Zacharias letar efter det perfekta matsalsbordet döljs det gamla under en linneduk, perfekt mot det lutade golvet. Vitrinskåpet är nytillverkat av Dakabom i Norrahammar. 
Den vackert utsmyckade kakelugnen är original.
Medan Lisa och Zacharias letar efter det perfekta matsalsbordet döljs det gamla under en linneduk, perfekt mot det lutade golvet. Vitrinskåpet är nytillverkat av Dakabom i Norrahammar. 
Skandinavisk design ligger paret varmt om hjärtat. I vardagsrummet möter en generös soffa från Norrgavel den danske favoritform­givaren Finn Juhls nätta 1940-talsfåtöljer ”45 Chair” i skenet från en finsk Secto Design-lampa. 

Kök och trädgård i fokus

Även inomhus har det hänt en hel del. Lekrummet, sovrummen och hallen på övervåningen har fått nya ytskikt och dessutom ståtar numera Villa Excelsior med ett nybyggt kök.

– Vi ville ha ett kök som passar en modern familj, säger Lisa.

Valet föll på en lokaltillverkad och platsbyggd inredning med moderna funktioner men byggd med inspiration från tidigare årtionden. Till exempel har man avstått från överskåp. I stället pryder en öppen hylla, som blivit över hos Zacharias mamma, väggen över diskhon. En annan hylla, designad av Zacharias morfar, ger bättre förvaringsmöjligheter för matvrån.

– Den ritade han till familjens 1700-talsgård utanför Gnesta, berättar Zacharias och fortsätter:

– Allt har alltid varit gammalt runt mig och numera även runt Lisa. Vi har bara bott i gamla lägenheter och gamla hus. Vi har även haft ett sommarhus på en ö i Finland, också byggt år 1900.

Skänken i TV-rummet är ett auktionsfynd, där Lisa har arrangerat en likaledes inropad tavla, en Strindbergslampa och en kanna från loppis, som tar sig fint ut mot William Morris-tapeten ”Willow Bough” i gult.
En ros är en ros även i ett grovt och loppisfyndat lerkrus.
I TV-soffan från Melimeli kan man kura in sig bland kuddar från Chhatwal & Jonsson och butiken Artilleriet.
Trapphallen på övervåningen används som TV-rum. Bakom dörren ligger den gamla pigkammaren. Där går en extra trappa nedifrån köket. Att kunna ta sig runt i huset på olika vis är något som Lisa och Zacharias gillar.

Trädgårds- och växtintresset är däremot nytt, och allra mest Lisas.

– Varje gång min mamma kommer hit påminner hon mig om att jag en gång sa att aldrig skulle ha en blomma i min bostad, säger hon. Mitt favoritrum är glasverandan, där jag trycker in så mycket växter jag kan.

Det nymorgnade intresset skyller hon på att föräldraledigheten under coronapandemin krävde en uppslukande hobby. När Lisa började insåg hon inte hur mycket som fanns att lära och hur nästintill besatt man kan bli. Nu funderar hon på att läsa till trädgårdsarkitekt. Dessutom har grunden till ett växthus gjutits på baksidan.

– Vi är himla bra på att påbörja nya saker men inte riktigt lika bra på att avsluta projekten. Här ligger hammare och såg i nästan alla rum eftersom det alltid finns något kvar att göra klart, säger hon och skrattar.

De fyra sovrummen på över­våningen gör att barnen har fått varsitt med närhet till föräldrarnas sängkammare plus ett lekrum att stöka runt i.
Med gullregn utanför fönstret och Sandbergs-tapeten ”Ava Dark Blue” på väggarna blomstrar fyraåriga Florences rum. En barntapet måste inte gå i pasteller och föreställa fantasidjur.
För att ge en känsla av rymd i sovrummet valdes en modernare och ännu mer avskalad stil än i övriga huset. Bland annat med målade väggar i Jotuns ”Sand”. Bänkpall ”Köpenhamn” från Jotex med jutesits.
Lille Cornelis tar sig fram överallt. Brädgolv och pärlspont har plockats fram överallt de har funnits att hitta.

Sätt stilen som Lisa och Zacharias

 1. Kulörer från snickerierna plockas upp och loppisfynd, som byråer och pinnstolar, målas i samma färg. På så vis förstärker de varandra.

 2. Att blanda gammalt och nytt funkar alltid. Det gäller förstås möbler, konst och textilier men även att exempelvis blanda gammal pärlspont med ny på väggarna.

 3. Mycket krukväxter och buketter ger hemtrevnad och binder ihop ute och inne.

4. Att våga bryta av är lika viktigt som att skapa harmoni. ”Man kan inte ha pärlspont överallt”, ­säger Lisa, som tillsammans med Zacharias har gett föräldra­sovrummet en modernare stil eftersom rummet krävde det.

 5. Satsa på utemiljön. Var rädd om gamla träd och anlägg många, blommande rabatter!

Rulla till toppen