Så målar vi 2023 – 5 stora färgtrender

Mjuka apelsintoner, frisk pastell och jordiga nyanser. Nu släpper Jotun färgkartan för 2023. Se de största trenderna här!

Varma apelsintoner, en frisk fläkt av pastell och ombonat rött. Det är några av kulörerna vi gärna målar väggarna med nästa år – enligt Jotuns nya färgkarta för 2023.

Jotun beskriver dock färgkartan som tidlös snarare än trenddriven, och de 21 kulörerna har valts ut för sin positivitet, ärlighet och mångsidighet.

– Färg har en fantastisk kraft att både uttrycka hur vi känner om våra liv och att forma det. Just nu är för många människor en tid för eftertanke och reflektion kring vad vi värdesätter. Färg kan vara ett lysande sätt att uttrycka dessa värderingar och påminna oss om dem, varje dag, säger Lisbeth Larsen, Global Color Manager på Jotun.

Nio av kulörerna i färgkartan är nya för 2023 och har delats in i tre färgkollektioner. Tanken är att det ska vara enkelt att kombinera nyanserna inom varje kollektion.

– För väldigt många av oss har hemmets roll och vad vi förväntar oss av det förändrats de senaste åren. Tidigare var det en fristad som vi kom hem till och kopplade av i efter jobbet. Men nu tillbringar vi allt mer tid hemma och vi förväntar oss därför mycket mer av hemmet. Det har blivit en plats för både arbete, lek, vila och avkoppling. Jotuns nya färgkarta är ett svar på dessa nya behov och uppmuntrar människor till att låta sina hem spegla det som betyder mest för dem samt inspirerar dem. Att våga ta ett steg tillbaka och skapa från hjärtat, säger Lisbeth Larsen, Global Color Manager på Jotun.

5 stora trender ur Jotuns nya färgkollektion:

1. Varma jordtoner

De jordiga tonerna fortsätter att ta plats även nästa år. De varma jordtonerna i Jotuns färgkollektion är inspirerad av hantverk och för tankarna till lugnande landskapsnyanser.

Kulören Soft Savanna från Jotun.

2. Dämpat grönt

På samma naturinspirerade tema syns dessutom flera dämpade toner av grönt – bland annat Natural Green och Örtagård.

Kulören Natural Green från Jotun.

3. Varma apelsintoner

Kulören Burnt Ochre från Jotun.

4. Mjuka pasteller

Stillsamma, lugnande och pastelliga nyanser är en annan av nästa års stora färgtrender. Här samsas till exempel friska toner av grönt med persika.

Kulören Cheerful Peach från Jotun.
Kulören Spring Air från Jotun.

5. Djupt röda nyanser

För den som är ute efter en varm, ombonad och sofistikerad känsla i hemmet är nästa års djupt röda nyanser något att inspireras av.

Kulören Poetry Red från Jotun.

Scroll to Top