Mörka kulörer och lyxiga material – kika in i det egenritade drömhuset

Norr om Halmstad, omgiven av lövskog och bruset från Kattegatts vågor, ligger Annica Svenssons husdröm. Tre svarta huskroppar binds samman av glasgångar som tillsammans med stora fönsterpartier suddar ut gränsen mellan ute och inne.

Annica Svensson har alltid fascinerats av arkitektur och hon har ritat hus ända sedan barnsben. Att hon en dag skulle rita sitt eget hus var en dröm som gick i uppfyllelse.

– Jag har ritat hus sedan jag kunde greppa en penna. Jag har alltid uppskattat det vackra, både i färg och form. När jag var liten kallades jag för Ferdinand för jag kunde stanna upp och lukta på en blomma och glömma både tid och rum, säger hon och skrattar. 

Annica, före detta tandhygienist och numera inredare, kommer från Anderstorp i Småland och hennes man Rasmus från skånska Veberöd. Deras vägar korsades för 25 år sedan och de bodde länge i en villa i Halmstad. 

– Det var ett suterränghus på fem våningar som vi renoverade typ hela tiden. Vi trivdes otroligt bra där också, men det var väl stort och man gjorde inget annat än att städa.

Träfasaden är målad med svart slamfärg från Falu Rödfärg. På framsidan syns en japansk dvärglönn och en formklippt bergtall. Gångplattor, Hallandsgranit från Halmstad Stenhuggeri. Ytterdörr, pivotdörr från Snickarper. 
Här bor: Annica och Rasmus Svensson, sonen Eric, 19 år. Dottern Maja, 21 år, har flyttat hemifrån. Jobbar som: Annica driver SAL Arkitektur & Interiör. Rasmus är rådgivare och partner på Säkra. Huset: Ett egenritat hus på 280 kvm i Steninge, strax norr om Halmstad. @husbygg1isteninge
Glasgången sedd från hallen in i master bedroom. Sammetsgardiner från Studio L i Halmstad, sidobord Slettvoll, lampa ”Carl-Johan” från Olsson & Gerthel. 
Rumsavdelare i svartbetsad ek samt det runda bordet, Annicas egen design, tillverkade av ett lokalt snickeri. Pendellampa från Design by Us.

När så Annica fick se en annons på Blocket om en stuga i Steninge, blev hon genast intresserad av att veta mer. 

– Vi letade tomter och stugor i säkert 20 år, men det var aldrig något som kändes rätt. Jag satte mig i bilen och åkte dit, och direkt när jag steg ur bilen kände jag att här vill jag bo, säger Annica och fortsätter:

– På baksidan av huset är det en skog med ekar och andra lövträd. Fågelkvittret på våren och sommaren är helt fantastiskt. Här är tyst och lugnt. Trots att man inte ser havet ifrån huset så hör vi vågskvalpet. 

Vardagsrum med fåtöljer, soffa samt soffbord från Slettvoll. Gardiner från Studio L döljer tv:n. Bordslampor ”Carl-Johan”, Olsson & Jensen.
Platsbyggda svarta skåp från Ikea, köksskåp ”Kungsbacka”.
Platsbyggda garderober i douglasgran från Dinesen, ritade av Annica och tillverkade av ett lokalt snickeri.
Matbord samt stolar från Slettvoll. Takkrona ”Sarfatti” från Flos.

Ritade drömhuset själv

Familjen hade stugan några år innan de beslutade sig för att bosätta sig där permanent. Och det var då Annicas dröm om att rita ett eget hus till sin familj gick i uppfyllelse. 

– Min vision var att skapa ett hem där man känner sig hemma men som samtidigt är lika lyxigt som att bo på hotell. Man ska inte längta bort utan verkligen längta hem. 

Annica drömde om ett hus med stora fönsterpartier, glasgångar mellan huskropparna och en separat del för sovrummen. Efter att ha fått huset uppritat av en arkitektfirma skulle de precis inleda byggprocessen, men en magkänsla satte stopp för planerna.

– Vi kände att det blev för många kompromisser och efter att ha pausat alla tankar under sommaren valde jag att rita huset själv men med samma arkitekt som bollplank. Jag ritade allt för hand på papper och fick sedan hjälp med byggritningarna. 

Första spadtaget togs sommaren 2018 då grunden göts och sedan gick det av bara farten. Två snickare körde på löpande räkning och Annica var på bygget varje dag. Under tiden ritade hon upp kök, badrum och förvaringslösningar. Ett halvår senare flyttade familjen in. 

– Jag hittade varken ett kök som uppfyllde mina krav eller några snygga kommoder. Vi lät därför ett finsnickeri tillverka alla skåp efter mått, och de byggde även rums­avdelaren i svartbetsad ek som skiljer hallen från vardagsrummet. 

Platsbyggt kök i svartbetsad ek, designat av Annica och byggt av lokalt snickeri. Spis med inbyggd fläkt ”Bora Professional”. Spotlighter i taket, Delta Light. Barstolar, Ikea.
Köket med bänkskiva i portugisisk kalksten. Blandare, Grohe ”Blue” med kolsyrat vatten, samt Grohe ”Red” med kokande vatten. 
Grovkök och skafferi med lagerhyllor, liksom hyllplanen ovanför diskbänken, från Ikea. Arbetsbänk, Decosteel. Kyl och frys, Husqvarna. Kakel från Dekora.
Gångarna mellan husen är helt i glas. Sammetsgardiner från Studio L i Halmstad. Glasgång mellan huskropparna med fönsterpartier från Schüco. 

Huset på 280 kvadratmeter är byggt i tre huskroppar som både ramar in och har tillgång till uteplatsen och poolen. Den största huskroppen rymmer hall, vardagsrum, gästtoalett, kök samt tvättstuga. Effektfulla glasgångar leder ut till två parallella huskroppar, där barnen har sin egen avdelning med sovrum och badrum. I huskroppen mittemot ligger master bedroom tillsammans med walk in closet och ett lyxigt badrum med utgång till bastu och utedusch.

– När jag var liten hade jag ett favoritprogram på tv som hette ”Ballongen spricker”. Jag var så fascinerad av att se en verklig familj bo i ett dockskåp och hur man utifrån fick se hur de rörde sig därinne. Hur de sprang i trappor eller satt och åt. Det var en så härlig dynamik och den har jag tagit med till huset. 

I och med de tre huskropparna som formar ett U, kan man ligga i sängen och kika på om någon är i köket och fixar, någon går i korridoren eller är i trädgården, berättar Annica. Familjen har dagligen besök av både rådjur, älgar och rävar i trädgården. Ett pågående skådespel helt enkelt.

Bastun är klädd med fasadskiffer och har ett tak av sedum. Till vänster ligger master bedroom och badrum med egen utgång till utedusch och bastu.
 Gjuten pool med italiensk mosaik, Dekora. Trätrall, Organowood. Liggstolar, Mellby Garden. Specialbeställd kruka i cortenstål från Kvibille Smide. Fönsterpartier, Schüco.
Gästtoalett med platsbyggd badrumsinredning i douglasgran. Tvättställ, Design 4 Home med blandare från Tapwell. Fjäderkrage från Studio L. Väggarna är putsade väggar i finbetong.

Grovkök och hotellkänsla

En av det viktigaste detaljerna i huset, och även det som Annica är mest nöjd med, är det kombinerade grovköket och skafferiet. 

– Grovköket var den viktigaste funktionen i huset, och stora delar av huset är planerat helt utifrån det. I grovköket har vi kyl, frys och otympliga köksmaskiner samt även arbetsbänk där man kan stå och förbereda mat. Det är otroligt skönt att bara stänga till dörren om disken när man har en middagsbjudning.

Inredningen i huset genomsyras av gedigna och hållbara materialval. På golven ligger vackert ådrad douglasgran. Polerad betong leder in till sovrummen med heltäckningsmattor som skapar den perfekta hotellkänslan. Möblerna är skräddarsydda för ändamålen, där mjuka textilier tillsammans med hårda material som metall och marmor ger en intressant dynamik. Svarta detaljer skapar kontrast och de stora fönsterpartierna släpper in grönskan. 

Säng, Carpe Diem, med sängkläder från Alva Linen. Sammetsgardiner från Studio L, liksom överkastet. Prydnadskuddar från H&M Home samt Jakobsdahl. Sänglampor, Jotex. Färg på väggen, ”Elegant”, Lady Pure Colour.
Tvättställ i Corian från Cosentino. Blandare Grohe. Pendellampa, Delta Light. Den platsbyggda badrumsinredningen i valnöt är ritad av Annica och tillverkad av ett lokalt snickeri. 
Från master bedroom ser man ut över innergården och poolen.
De platsbyggda garderoberna i valnöt är från ett lokalt snickeri efter Annicas egen design.

– Det bästa med huset är rymden och lugnet, att det finns flera olika ställen att vara på. Poolen är något jag inte skulle kunna vara utan. Vatten är mitt element, eftersom jag är gammal tävlingssimmerska. 

I samma veva som huset byggdes, väcktes även Annicas tankar om att byta bana i karriären. 

– Efter huset var klart fick jag lite förfrågningar om inredningsuppdrag och jag beslutade mig för att starta eget. Sedan kom pandemin och förutsättningarna ändrades, men plötsligt rasslade uppdragen in, berättar hon och fortsätter:

– Jag har olika projekt i gång just nu: inredningar, tillbyggnader av befintliga hus och även ett par trädgårdar. Så kul!

Rulla till toppen