Duka snyggt med blommor på julbordet – floristen ger sina bästa tips

Låt julbordet blomstra i år! Här ger floristen sina bästa tips på hur du lyckas med blommorna på julbordet.

Fyll julbordet med julens vackra snittblommor och blomsterarrangemang. Här ger Interfloras florist Sara-Lisa Ludvigsson sina bästa tips för ett lyckat resultat.

Vilka blommor passar fint på julbordet? 

– Pampiga amaryllis tillsammans med blanka ilexkvistar gör sig bra både på höjden men också nedsnittade i lägre vaser och i arrangemang. En annan personlig favorit är hyacinter på snitt och lök, likaså härliga anemoner, doftande mimosa och krispiga tulpaner. Ljuvliga julrosor, mistel och kuddmossa är också oerhört vackert att placera på julbordet. Skimmia är också en vacker snittblomma som på ett vackert sätt förbinder övriga blommor i såväl färg som form. Alla dessa sorter är vackra att blanda med vintergrönt såsom knotiga sirliga tallkvistar, ädelgran  och enkvistar.

Hur kan man arrangera blommorna på ett fint sätt?

– Om man blandar olika sorter är det fint att gruppera för att få ett harmoniskt intryck, antingen i en vas eller i flera småvaser. Tänk gärna på att ha dominans av något, det kan vara en färg eller en form på blomman. Har man många olika blommor, till exempel en mix av hyacinter, anemoner, julstjärnor och  amaryllis i småvaser så är det fint att låta färgen dominera och använda blommor i olika röda nyanser. Då får man harmoni och dominans i färgen men en härlig spännande variation på blommorna. Var inte heller rädd att blanda in krukväxter, lökväxter där man spolar av jorden och sätter eller lägger på fat eller varför inte linda in löken till en fin mosskula och lägga direkt på duken? 

Foto Interflora

Hur ska man tänka kring höjden på blomsterarrangemangen? 

– Ofta brukar man säga att man ska hålla blommorna på bordet lågt för att man lättare ska kunna prata med varandra. Testa att sätta ett arrangemang på en mindre piedestal på bordet (så enkel och avskalad som möjligt) och låt blommorna välva ut från skålen för en frodig effekt. Piedestal eller kruka på fot är också ett bra sätt att få plats med blommor på julbordet, då kommer blommorna upp samtidigt som de tar mindre utrymme på bordet. En hög vas med smal fot går också bra.

Hur skapar man ett unikt arrangemang på julbordet?

– Ibland har vi så mycket fint porslin och skålar som vi ärvt men inte riktigt använder, det är så fint att istället använda dessa till underlag till blommorna. I min mormors gamla soppterrin planterar jag varje är julrosor och täcker med kuddmossa. Detta dekorerar jag sedan med lärk- och tallkvistar. Jag tror att mormor både skulle förfasas men samtidigt småle lite åt att hennes finaste soppterrin numera pryder sin plats på julbordet, dock kanske inte såsom hon tänkt sig…

Foto Interflora

Hur tycker du att man ska placera ut blommorna?

– På ett runt bord sätter jag gärna blommorna centrerat, oavsett om det är ett större arrangemang eller flera småvaser grupperade. Använd gärna ett runt fat eller en bricka under om det är flera småvaser. På ett ovalt eller avlångt bord beror det lite på hur stort det är. Jag fyller det gärna med blommor och låter småvaser eller arrangemang bilda en löpare över hela bordsskivan. Ett enkelt knep för att underlätta vid dukning är att ha en tunn planka som underlag. Då kan du förbereda vaserna på plankan och sedan lyfta på allt samtidigt, det underlättar också när man sedan dukar av.

Att sätta en glasskiva över ett par cylindervaser gör att man kan göra en blomsterdukning i flera nivåer, vilket kan vara passande om det är trångt på bordet, då kan man placera saltkar och andra tillbehör under blommorna.

Rulla till toppen