5 vanliga missar med julstjärnor – och hur du kan undvika dem

Den vackra julstjärnan är en växt som är lätt att lyckas med – men det finns fallgropar som kan vara bra att känna till. Här listar vi 5 vanliga missar och hur du undviker dem.

1. Undvik att blomman fryser på vägen hem

Kyla är julstjärnans största fiende. Linda in julstjärnan väl och undvik att förvara plantan utomhus i kylan under en längre tid. Här gäller det att komma hem så fort som möjligt.

Foto Carolina Romare

2. Undvik att placera blomman utan tillgång till ljus

Julstjärnor som är placerade i naturligt ljus blommar ofta längre än de som placeras långt bort från ett fönster. Ljus gör också att de höga bladen får bättre färg. Placera därför plantan strategiskt så att ljuset från fönstret träffar plantan. Växtljus kan vara till hjälp i mörka hörn.

Foto Plantagen

3. Undvik att placera blomman i drag och områden som utsätts för kyla

Om julstjärnan utsätts för kyla eller kallt drag blir löven fula och faller av. Växten trivs bäst i normal rumstemperatur, gärna runt 20 grader. Undvik att vädra nära julstjärnan.

Foto Plantagen

4. Undvik att dränka blomman

Vattna julstjärnan med ljummet vatten varannan dag medan den blommar, men även här måste man ta hänsyn till växtens preferenser. Hur mycket du bör vattna beror på temperaturen i rummet samt på krukans storlek. Små blommor behöver vattnas oftare än stora. Låt aldrig julstjärnan stå i vatten då det gör att rötterna ruttnar. En bra regel att komma ihåg är att julstjärnan kommer trivas bättre när det är lite för torrt än lite för fuktigt. Det är lättare att se om plantan får lite för lite vatten, för då får den gula blad som faller av. Om de däremot är övervattnade har skadan redan skett när man börjar se det på plantan.

Foto Plantagen

5. Var försiktig med avståndet från granen och fruktfatet

Tycker du att det ser ut som att din julstjärna inte mår bra? Det kan bero på att den är placerad nära granen eller frukt. Både julgranen och frukten släpper ut eten, vilket gör att blomman blommar över snabbare. Tänk därför på att du inte placerar julstjärnan för nära granen eller frukten.

Källa Plantagen

Rulla till toppen