Lofsdalen – en undangömd fjällpärla för hela familjen

Utförsåkning, längdskidor eller skoter på kalfjället? I Lofsdalen behöver du inte vara överens med resten av familjen, det finns helt enkelt något för alla. På bara sex timmar med bil från Stockholm tar du dig till hjärtat av Härjedalsfjällen och rediga fjälltoppar. Här är 7 anledningar till varför din nästa vinterresa bör gå till Lofsdalen.

Annons från Lofsdalen

1. Bo i en genuin fjällby

Lofsdalen må vara en fjällanläggning men det är också en mysig by som med sina 180 invånare sätter stor vikt vid personlig service. Här finns flera olika boendealternativ – från hotell till stuga. Nyrenoverade Lofsdalens Fjällhotell utlovar “pjäxavstånd till liften” medan flera av fjällstugorna bjuder på ski in/ski out. I byn finns också flera restauranger, ett bryggeri, butiker och apotek. Passande för barnfamiljer som vill maxa tiden i backen, men samtidigt orka med stugmys på kvällen.

Mer information om alla boenden finns på lofsdalen.com.

I området finns grillkåtor, vindskydd, vallabodar och våffelstugor att pausa i. Foto: Anette Andersson.

2. Slipp det eviga bilpackandet 

Kanske har du varit på skidresa förut, kanske har du minnen av oändliga promenader i stela pjäxor med stavar som spretar åt alla håll eller ett evigt in-och-ut-packande i bilen? I Lofsdalen slipper du allt detta. Helt enkelt för att boenden, restauranger och aktiviteter är centrerade kring samma liftsystem. Du kan ta ett åk i en backe, ditt barn i en annan, din partner en kaffe i byn – och hitta tillbaka till varandra igen utan krångel eller onödiga bilresor. 

3. Riktiga fjälltoppar – nära!

Trots att det bara tar ungefär sex timmar med bil från Stockholm för att nå Lofsdalen, kommer du rakt in i Härjedalens hjärta. Här får du inte bara snötäckta berg – utan även den högsta fallhöjden Sverige har att erbjuda söder om Åre. Vildmark och storslagna fjällvyer garanteras. Ungefär hälften av Lofsdalens 25 pister är nybörjarvänliga, men den som gillar att känna vinden piska mot ansiktet kommer inte att bli besviken: Rännan är Sveriges femte brantaste backe med en lutning på 42 grader. 

I Lofsdalen hittar du den högsta fallhöjden söder om Åre. Foto: Sebastian Dahlström.

4. Glid fram i tystnad på kalfjället

Packa picknickväskan och upplev tystnaden som bara ett par längdskidor och ett snöklätt fjällandskap kan ge. I Lofsdalen finns 122 kilometer av välpreparerade längdspår som tar dig över kalfjället, sjön och genom dalen. Lederna passerar grillkåtor, vindskydd, vallbodar, och våffelstugor att pausa i. Lussileden är kanske allra vackrast med sina drygt tjugo kilometer på kalfjället med fjälltoppar åt alla håll. Solgropen är populär bland barnfamiljer på vårvintern, och för de minsta skidåkarna finns Sagospåret.

122 kilometer av välpreparerade längdspår över kalfjället och genom dalen. Foto: Martin Olson och Peter NIlén.

5. Barnaktiviteter – och egentid

Loffe är en blå björn som en gång i tiden varit brun. Han är även Lofsdalens egen maskot som dyker upp lite här och där, ofta i skidbackens barnområde där han ordnar skattjakter och tar med barnen på skotertur till sin koja. Det finns även ett aktivitetshus med bowling, lekland, hoppborg, rutschkanor och bollhav som brukar sysselsätta de flesta barn i timmar. Där finns även en sportbar och pizzeria för vuxna som vill passa på att njuta av egentid. Missa inte att låta barnen åka med till Loffes Koja och leta efter hans borttappade skattkista!

Loffe är Lofsdalens maskot som dyker upp lite här och där. Foto: Anette Andersson.

6. Europas högst belägna whiskybar

På toppen av fjället Hovärken står en byggnad som skulle kunna vara en rymdfarkost, men som i själva verket är Lofsdalens skybar. En bar signerad det svenska whiskydestilleriet Mackmyra med Europas högst belägna whiskylager – 1125 meter över havet. Här lagras runt 400 stycken 30-litersfat med Mackmyrawhisky. Skybaren nås med sittliften och i den serveras enklare luncher och ordnas dryckesprovningar året runt.

På toppen av fjället Hovärken kan du dricka Mackmyrawhisky i Lofsdalen Skybar. Foto: Anette Andersson.

7. Skoterleder för den äventyrlige

Alpint, längd eller skoter? I Lofsdalen behöver du inte välja. Familjemedlemmen som hellre upptäcker fjället med snöskoter har 150 kilometer skoterleder att utnyttja. Fika i våffelstugan eller pimpla på en tjärn. Väljer du till exempel Strådalsleden kommer du möta längdspåret vid Pusshållplatsen med chans att möta upp övriga familjemedlemmar för att grilla korv. Hyr en skoter på egen hand eller följ med på någon av de guidade visningarna. Fjället är ditt!

Solnedgång. Foto: Anette Andersson.

Om Lofsdalen

Fallhöjdsmeter: 492
Längsta nedfart: 3,4 km
Alpina nedfarter: 25 (varav 5 gröna, 8 blå, 8 röda, 4 svarta)
Liftar: 9
Längdspår: 122 km
Skoterleder: 150 km
Ladda ned pistkartan på lofsdalen.com/pistkarta.

Prisexempel

Boende
Budget (Lofsens Fjällby) från 7 030 kr/vecka
Standard (Fjällterrassen) från 8 535 kr/vecka
Premium (Utsikten M, 4 bäddar) från 12 360 kr/vecka

Liftkort
425 kr/dag
20 % rabatt mellan 7 och 27 januari 2023.
Läs mer om liftkorten på lofsdalen.com/sv/skipass.

Vill du få mer information om Lofsdalen? Besök lofsdalen.com.

Rulla till toppen