Gör en egen adventskalender – 7 inspirerande idéer

En överraskning om dagen ända fram till jul skapar stämning för hela familjen. Gör enkelt personliga varianter på adventskalendrar – här är 7 fina idéer!

1. Stjärnkalender

Klipp ut 48 femuddiga stjärnor i kraftigt brunt omslagspapper och sy ihop dem två och två på maskin. Lägg en liten present eller en liten lapp med instruktioner om var man kan hitta presenten inuti stjärnan innan du syr ihop den helt. Skriv siffror på stjärnorna eller sätt på etiketter med nummer. Använd gärna en liten hylla att arrangera stjärnorna på.

Papper från Panduro, hylla från Ikea, kruka från Jysk.

2. Hängande paket

Slå in små presenter med papper i 4–5 olika färger. Knyt fast matchande snören och häng upp dem på en fin galge.

Papper och band från Søstrene Grene.

3. Julhus med överraskningar

Använd bruna papperspåsar och dekorera dem som olika hus. Eftersom de är lite större kan man göra fyra stycken – ett hus till var söndag i advent.

Väggen är målad med 2396 och elementskyddet med 5397, Flügger.

4. Fyllda julstrumpor

Häng upp ett band mellan två spikar på väggen. Häng upp strumpor i samma färgskala med klädnypor av trä. Häng gärna upp lite julpynt på bandet eller på några av strumporna. Lägg små paket eller godsaker i strumporna.

Band från Panduro. Strumpor från H&M. Väggen är målad med 2375 från Flügger.

5. Bergslandskap på ett fat

Klipp 24 trianglar i färgad kartong – gärna i lite olika storlek. Teckna lite snö på toppen av ”bergen” och lite snöflingor längre ner med en vit tuschpenna. Skriv en liten hälsning eller ett hemligt meddelande på baksidan och limma fast trianglarna på blomsterpinnar. Fyll en vid skål med oasis i botten och mossa ovanpå och stick ner blompinnarna.

Kartong, träpinnar och tuschpenna från Panduro, skål från Broste Copenhagen. Keramikskål, Studio Arhøj.

6. Fotokalender

Skriv ut 24 bilder från året som gått och limma dem på kartong. Klipp till bilderna och skriv nummer på baksidorna. Häng upp bilderna bakochfram på en anslagstavla så att man kan vända en bild varje dag. Dekorera med julpynt.

Anslagstavla, Søstrene Grene, stjärngirlang från House Doctor. Väggen är målad med 2375 från Flügger.

7. Karamellpaket

Använd toalettpappersrullar till att göra små paket som kan fyllas med godis eller kakor. Limma ihop dem i ändarna så att de får formen av gammaldags hårda karameller och rita ränder på dem. Lägg i en skål eller en korg.

Rulla till toppen