Här är julens mest populära växter – platsar din favorit på listan?

Hyacint, julros eller kanske rumsgran? Nu presenterar Plantagen svenskarnas mest uppskattade julväxter 2022. Se hela listan här!

Även julen 2022 seglar julstjärnan upp som svenskarnas favorit – det visar Plantagens årliga rapport ”Växter i jul” där årets mest uppskattade julblommor har utnämnts. Förutom julstjärnan har även amaryllis och julrosen en plats på listan.

Här våra mest uppskattade julväxter 2022:

Julstjärna 

En välkänd julblomma med stora och vackra högblad som kontrasterar fint mot ett frodigt bladverk. Trivs i ljusa och varma förhållanden. Undvik drag och temperaturer under 15 plusgrader och låt den torka lätt mellan vattningarna. 

Amaryllis 

Amaryllisen säljs både som lök och snittblomma och finns i otaliga varianter med olika färger och mönster. Ett knep för att få fart på amaryllisen är att sätta den där det är varmt och ljust, till exempel i ett fönster ovanför ett element, men det gör dock att den blommar ut snabbare. När den väl blommar kommer den att behöva vatten regelbundet, men se till att vattna sparsamt varje gång. 

Hyacint 

Lättskött favorit kring jul med sina vackra stjärnformade blommor i ett hav av färger som doftar fantastiskt. Blommornas färg finns bland annat i vitt, rosa, blått, lila och rött. Är du känslig för doften bör du välja en hyacint med vita blommor, medan de blå och lila hyacinterna passar för dem som önskar en starkare doft. 

Julros 

Sprider mycket glädje under den mörkaste tiden på året, då den blommar redan från december eller senvintern. Julrosen passar både i rabatt och kruka. Inomhus klarar den sig bra, men den kräver mycket vatten och ljus samt en sval placering. 

Rumsgran 

Ett stilrent barrträd som blivit riktigt trendigt. Den har en symmetriskt växtsätt och mjuka barr. Trivs i lätt fuktig jord under ljusa förhållanden, utan direkt sol. Kan användas som julgran, men man ska vara försiktig så att man inte hänger för tunga prydnadssaker på de lite mindre grenarna. Rumsgranen bör vattnas med kalkfritt vatten och planteras om i jord med lågt pH.

Källa Plantagen

Rulla till toppen