Skapa julens finaste pepparkakshus – konditorn Tea Malmegårds expertknep

Drömmer du om ett vackert pepparkakshus i jul? Inspireras av Årets pepparkakshus och ta del av stjärnkonditorn Tea Malmegårds bästa tips!

Att få till ett lyckat pepparkakshus är inte det enklaste – tur då att det finns knep att ta till. Dessertspecialisten och tv-kocken Tea Malmegård har tillsammans med Fastighetsbyrån skapat Årets pepparkakshus. Här delar hon med sig av sina bästa tips för ett lyckat resultat.

Du har gjort Årets pepparkakshus – kan du berätta lite om inspirationen bakom?

– Just julen är en tid då vi ofta samlas och umgås inomhus och jag har en förkärlek för just dockskåp. Det blev ”ny mark” för mig att leka med och det finns så oändligt mycket små detaljer man kan pyssla med i ett hem så jag tyckte det blev ett kul projekt.

Tea Malmegård har skapat Årets pepparkakshus.

Vad har varit roligast med att få göra Årets pepparkakshus?

– Det är för andra året i rad som jag bakar tillsammans med Fastighetsbyrån för att lyfta att trygghet i ett hem kan vara olika för alla. Jag är alltid tacksam för fria händer, det är då jag känner mig som mest kreativ. Dockhuset i sig är väldigt enkelt men får en hög wow-faktor med alla detaljer.

Finns det någon aspekt som kan vara bra att tänka på och som många kanske glömmer? 

– Jag brukar skära till mina kanter direkt efter att jag har tagit ut dom ur ugnen för att få så raka kanter som möjligt. 

Tea Malmegårds bästa tips för ett lyckat pepparkakshus

– Stabilitet är såklart a och o och dessutom jobbar man med ett organiskt material. Det är superviktigt att pepparkakan är ordentligt gräddad så att inte kakan mjuknar och även att karamellen blir ordentligt varm så att det hårdnar.   

1. Kavla ut degen och kyl den gärna ett tag innan ni ska skära ut de olika delarna till huset.
2. Lägg fram alla redskap som du kommer att behöva använda. Att använda en riktigt vass kniv underlättar när du ska skära ut fönster, detaljer etc.
3. Se till att du har ALLA delar på plats innan du börjar montera ihop något. Det är bättre att ha alla delar från ritningen framför dig för att lättare kunna få ihop dockhuset!
4. Gör den mesta dekoren innan du monterar ihop dockhuset. Det blir mycket lättare att sätta ihop huset om det mesta är klart på utsidan.
5. Lägg inte på för mycket kristyr eller karamell på en gång då det kan mjuka upp

Rulla till toppen