Så lyckas du med möbleringen – Frida Ramstedts bästa tips

Vad ska man tänka på innan man köper en ny möbel? Hur kan man inreda mer hållbart och hur lyckas man egentligen med möbleringen? Frida Ramstedt, aktuell med boken Handbok i möblering, delar med sig av sina bästa tips.

När Frida Ramstedt, som blivit känd i inredningsvärlden under namnet Trendenser, släppte boken Handbok i inredning & styling blev den snabbt en stor succé . Men när utländska journalister undrade varför skandinavisk design skiljer sig så mycket från resten av världens hade Frida Ramstedt svårt att besvara frågan. Så föddes idén till den nya boken Handbok i möblering.

– När min första bok, Handbok i inredning och styling, översattes till 29 språk frågade många utländska journalister om just skandinavisk design och hur det kommer sig att vår formgivning skiljer sig från resten av världens. Jag insåg att jag inte riktigt kunde svara på det och började gräva i vad som format vårt designspråk. I den vevan öppnade sig en helt ny värld av saker jag helt hade missat. 

Boken Handbok i möblering är ett uppslagsverk med allt man bör känna till kring just möbler och möblering. Foto Anna Roström

Berätta om Handbok i möblering – vad handlar den om och till vem vänder den sig?

– Den riktar sig till alla som någon gång ska köpa möbler eller möblera ett hem. Det är ett uppslagsverk med viktig kunskap som alla bör känna till, oavsett inredningsstil. Vad är det egentligen för detaljer som avgör om en stol är bekväm eller inte. Och varför? Hur kan man lära sig se skillnad på kvalitet i olika möbeltyper och vad är bra att tänka på när det kommer till material?

Vad ska man tänka på för att lyckas med möbleringen hemma? 
– Proportioner, flöden och riktmått både mot rummet och den egna kroppen. I dag lägger vi stort fokus på om möblerna passar vår inredningsstil, men inte lika mycket på om de passar den livsstil vi har eller om de funkar mot våra kroppar. Vi förväntar oss inte att ett par jeans ska passa alla rumpor, så hur kan vi egentligen tro att en och samma stolsmodell ska göra det? 

I boken går Frida Ramstedt igenom grundläggande principer för våra vanligaste möbler.

Hur kan man tänka när man ska köpa en ny möbel till sitt hem? 
– Det varierar beroende på vilken typ av möbel det är. I min bok går jag igenom grundläggande principer och framforskade mått för de vanligaste möbler vi har i våra hem allt från stolar, bord, pallar, fåtöljer, soffor, soffbord, byråer, sängar fristående garderober m.m. Det går inte att säga ett generellt svar därav, eftersom alla baseras på olika funktionella och konstruktionstekniska principer men en tumregel är väl att man alltid ska prova först. E-handeln är fantastisk på många vis, men den kan inte ersätta möjligheten att faktiskt provsitta en stol eller en soffa innan man slår till. Man kan lära sig läsa möbler, får att sålla i utbudet men inget slår att faktiskt prova och att då veta på vilka punkter det är viktigt att känna efter. 

“Tid ger dig möjlighet att sätta dig in i och förstå, allt från designen till materialen.”

Vilka är dina bästa tips för att tänka mer hållbart när det kommer till möbler och möblering?
– Att ta sig tid. Jag tror det är en nyckelfaktor för att fatta mer hållbara beslut i hemmet. Ju mer du utvärderar en produkt, läser på inför köpet och ställer den mot andra alternativ innan du handlar – desto större chans att du blir nöjd skulle jag säga. Tid ger dig också möjlighet att sätta dig in i och förstå, allt från designen till materialen. Det finns olika saker att tänka på för olika material, kring vad om är mer eller mindre hållbart och om man tar sig tid inför sitt köpbeslut ger man sig själv bättre förutsättningar att sätta sig in i exakt vad. Sedan är den rent estetiska smaken såklart svår att tygla och garantera men ett bra grundtips där är 5+5+5. Skulle jag ha gillat den här för fem år sedan? Kommer jag gilla den om fem år? Kommer den hålla i minst 15 år? Kan man svara ja på de tre frågorna kan man i alla fall vara säker på att man själv inte kommer bidra till att byta ut den av leda – i onödan. 

Scroll to Top