Kika in i vår bloggare Hanna Östbergs magiska julhem

Hanna Östberg är personen bakom Instagramkontot och bloggen ”Hannas änglar” som finns på husohem.se. Vi hälsade på hemma hos henne, just när julens lugn äntligen började lägga sig i den stora villan som är såväl kreativt epicentrum som livligt hem för en stor familj.

Julen stundar och hemma hos familjen Östberg har Hanna och Mikael nyss rott sitt senaste projekt i land. De har precis byggt färdigt och inrett ett torn som blivit till ett smycke exteriört och invändigt tillfört ett sagolikt vackert rum som känns som det alltid funnits i sekelskifteshuset. I samma veva bytte det driftiga paret alla golv på samma våning, flyttade runt barn och bohag, för att sedan snabbt komma till rätta och göra hela huset julfint. 

Hanna och Mikael Östberg.
Frosten ligger krispig över gräsmattan, snart bäddas kanske familjen Östbergs gröna hus in i vitt fluff men ännu lyser den riktiga snön med sin frånvaro. På sin blogg har Hanna berättat hur hon och Micke byggde tornet som nu pryder sekelskiftesvillan.
Vy från matrummets dukade bord mot vardagsrummets inbjudande mjuka sittgrupp. Bröstpaneler återfinns i flera av husets rum. ”De
byggdes enkelt av olika lister från Panel & List och målades sedan i snickerifärg.”
Många små buketter med piggt röda anemoner ryms på matbordet i stället för en stor bukett som lätt skymmer sikten. 

– Vårt hem är i konstant förändring. Det har blivit en del av våra liv att ha det kreativa och estetiska i ständig rörelse och att få arbeta med händerna. Vi är väl defekta på något vis men ständiga projekt har blivit en del av oss, säger Hanna och skrattar.

Defekta eller inte, det är långt ifrån två vrak, utan två pigga fyrabarnsföräldrar som visar runt i villan i Täby utanför Stockholm. Huset består av två huskroppar, ett hus från 1916 och ett som Hanna och Micke byggde till 2016. Det året var händelse­rikt. Hanna tog sjuksköterskeexamen med siktet inställt på att bli barnmorska, sonen Vilhelm föddes, de byggde ut huset och Hanna startade sin blogg. 

– Jag satt i byggkaoset med en nyfödd och två små flickor och jobbade. Hantverkarna trodde väl att jag satt och slösurfade när de bad mig koka kaffe hela tiden.

En dag fick de nog av att leva med hantverkare och tog beslutet att färdigställa ytskikten själva. 

Från den dagen har projekten rullat på, små och stora idéer förverkligas och Hanna och Micke arbetar med huset, såväl invändigt som exteriört.

Hanna Östberg, Hannas änglar, i Täby. Till Hus & Hem. Fotograf Maria Hansson
Köket har byggts av Ikeastommar som ramats in av lister för platsbyggd känsla. En tillfällig lösning som nu hängt med några år. Tillbyggnaden har dock gjort det möjligt att göra köket större, vilket ska ske framöver.
Köket är verkligen husets hjärta då det är placerat mellan de båda huskropparna. En del är från 1916, den andra 2016.

Älskar att måla

– Allt som har med färgsättning och målning, även det fysiska arbetet, är det absolut roligaste jag vet, säger Hanna, som använt sig av en färgskala som domineras av brunt, grönt och blått, med inslag av mjuka pudriga pastellfärger.

– Jag har alltid varit estetiskt lagd och tyckt om att måla i liten skala. Men mycket kreativitet fick gå på sparlåga inom mig under många år. Det är först på senare tid det har kommit fram, och att kunna kombinera det med att blogga är helt fantastiskt!

Ett nätt och praktiskt skrivbord från FDB Møbler står vid ena väggen i matrummet. På den står ljusstaken ”Gloria” från Klong. 
Ett kuvert dukat med Fyrklöverns julservis och guldbestick. Linneservetter, Lovely Linen. Pappersblommor skapade av Sofia Vusir Jansson för Svenskt Tenn. Gröna snapsglas, också Svenskt Tenn.
Många tända ljus ska det vara när vi samlas kring bordet i december. 

I och med utbyggnaden av huset fick Hannas blogg sin självklara inriktning med inredning, färgsättning och riktiga byggprojekt. 

Av tornet återstår just nu bara en liten detalj som ska slutföras: i köket ligger spiran som ska kröna det. Den har nyligen anlänt från Tyskland och ligger delvis inlindad i bubbelplast. 

– Spetsen är lite krökt, den har skadats i frakten. Men vi ska räta ut den i stället för att skicka efter en ny. Det vore för mycket slöseri både miljö- och materialmässigt, säger Hanna bestämt och tillägger att det kommer att kännas väldigt skönt när spiran väl sitter på toppen av tornet och projektet är helt fullbordat.

Det häftiga tornrummet har fått en extra magisk touch genom Hannas färgsättning och val av tapet och möbler. Taket är skapat av sex ramar som klätts med tyget ”The Brook” från William Morris. Fåtöljerna är ”Little Big Chair” från Norr 11. Pendellampor ”Multi-Lite”, Gubi. Småbord ”Lato” från &Tradition. 
Lilians rum. I hörnet står en liten gran med elljus som sprider mysigt sken om kvällen. Tapet ”Morängen” från Sandberg, här i färgsättningen ”Hazel” framtagen av Elin Wallin. Gunghästen är arvegods från stora­systrarna, inköpt på NK för många år sedan.

Julförberedelser

– December handlar i vanliga fall om en härlig upptrappning inför jul. Allt det gemensamma familjen gör under december är ju det som är jul på riktigt, julafton är bara själva crescendot. Men i år har det ju varit byggkaos in i det sista.

– I november gick jag faktiskt och kikade in i ett par nybyggda villor där det lyste fint och där familjer såg ut att bara leva, fika och mysa. Då tänkte jag: Vad skönt att ha ett hus där man känner sig klar, ett färdigt hem. Men snart landade jag i att vi inte är sådana. 

Vilhelms rum. Tapet ”Woodlands” från Jimmy Cricket. Sängen inhandlades av Hannas storasyster i början av 90-talet i en antikvitetsbutik vid Odenplan i Stockholm. Den har använts flitigt av alla kusiner. Täcke, Garbo & Friends. Sänghimmel från Konges Sløjd.
Hallen i den senare tillbyggnaden är julfin med ljusstaken ”Kubus” från By Lassen. Bord, Ferm Living. I trappen hänger barnens julstrumpor från Lexington och en festlig girlang. 
Verandan är inredd med fåtöljerna ”The Pot” från Fritz Hansen. Det här är ett mysigt genomfartsrum som förbinder köket med vardagsrummet. Här finns också en dörr till en balkong och trappan som leder till över­våningen i husets gamla del. 

Men nu stundar julhelg. Julgranen står på plats, barnens julstrumpor hänger på rad och matbordet är dukat för en festlig sammankomst. 

– Nu ska jag skruva upp julmusiken, den får jag spela från och med den 15 november och fram till julafton, haha. Och så ska jag samla familjen för att bara få sjunka ner i vardagsrummet och mysa en stund. 

Sedan väntar några dagar ledighet, men efter nyår kan vi vara säkra på att fortsättning följer, på en blogg nära oss! 

– Vi har faktiskt redan en ny bygglovsansökan inskickad och två till finns i pipeline. 

Du hittar Hannas blogg här!

Rulla till toppen