Lyxigt badrum med hjälp av återbruk – kika in och inspireras

Elin och Casper ville skapa ett lyxigt badrum med minsta möjliga avtryck på miljö och plånbok. Med smarta val och mycket kreativitet har de hittat nya användningsområden för överblivet och uttjänt material, vilket gett ett ombonat rum helt i stil med sekelskifteshuset.

När Elin Mathiasson och Casper Radermacher såg det eftersatta skolhuset i Billesholm var det kärlek vid första ögonkastet. Paret hade länge letat efter ett renoveringsobjekt och var inte rädda för att investera tid och arbete i att skapa sitt framtida drömhem. 

– Vi föll pladask för rymden, takhöjden och de vackra fönstren, säger Elin. Även om skolan var i otroligt dåligt skick såg vi genast potentialen.

En jordnära färgpalett och sekelskiftesstil präglar badrummet i det gamla skolhuset. Väggfärgen är Beckers ”408 Murkla”.
Fönstret syns i spegeln från Rusta. Handfat, Vida XL. Blandare, Ikea.

Arbetet med att renovera och väcka Ljunggårds gamla småskola till liv igen sattes i gång direkt. Men då budgeten var relativt liten i förhållande till husets storlek, har Elin och Casper tvingats göra smarta val.

– Det var viktigt för oss att använda återbrukat material i största möjliga mån, säger Elin. Både för att hålla nere prislappen och även för miljöns skull. I stort sett allt vi har är återbrukat, köpt på loppisar eller tillverkat av oss.

Hemmet genomsyras av unika lösningar, inte minst i badrummet. Visionen var att skapa känslan av att det funnits där sedan huset byggdes för 120 år sedan.

– Vi ville att badrummet skulle se lyxigt ut, men att det samtidigt skulle kosta så lite som möjligt. Vi hade egentligen ingen direkt målbild när vi startade, utan allting växte fram med tiden och utifrån de material och förutsättningar vi hade. 

Duschblandaren är från Ikea. Kakel i liggande halvförband, Hornbach. 

Framför allt var det planlösningen som blev en utmaning, då de förutom dusch, badkar och toalett även drömde om dubbla handfat. 

– Vi kämpade för att få plats med två handfat i badrummet, men planlösningen gjorde det svårt för oss eftersom vi också hade två dörrar och ett stort fönster att ta hänsyn till, säger Elin. Men nu är vi jätteglada att vi lyckades, det är så praktiskt med var sitt. 

Att bygga kommoden själv i trä var självklart för snickaren Casper, allt för att hålla prislappen nere ytterligare. Handfat och blandare var bland de billigaste de kunde hitta. Egentligen var det bara kaklet som fick kosta lite mer, det blev samma favorit som i parets tidigare bostad. 

Sekelskifte i jordnära ton

I stil följer badrummet det övriga huset, med en varm sekelskiftesatmosfär med jordnära färgpalett. Det vita liggande kaklet i halvförband känns helt rätt och väggen ovanför är målad i en brun nyans som gör ett ombonat intryck.

– Samtidigt som vår röda tråd i huset har varit jordnära toner ville vi skapa något extra som skulle fånga blicken, nämligen vårt gula badkar, säger Casper. Vi köpte det begagnat och har sedan målat om det.

Badkaret är ett second­hand-fynd, ommålat i Beckers ”034 Bärnsten”. Matta, Ellos Home.

Och Elin fyller i:

– Förr var vi verkligen badmänniskor och badade varje dag, men sedan vi fick barn hinner vi inte riktigt med det. Nu är det bara vår lilla Leah som badar, och det gör hon gärna så ofta hon får! 

Det stora fönstret skapar ett vackert ljusinsläpp och den djupa fönsternischen ger plats åt vackra loppisfynd. Över spegeln sitter fyra lampsocklar i porslin som går i linje med sekelskiftestemat.

En avställningsyta under spegeln, betsad i samma kulör som kommoden, är lika dekorativ som funktionell. Egentäljda knopplister ger plats för handdukarna och är ytterligare ett exempel på parets kreativitet. 

Att paret överlag skapat ett badrum som går hand i hand med husets tidsålder råder det inget tvivel om. Och att de dessutom uppnått en lyxighet utan att badrummet har kostat skjortan är lika finurligt som imponerande.

– Vi är jättenöjda med helhetskänslan i badrummet. Det blev så snyggt och känns så där lagom lyxigt och harmoniskt. Precis som vi ville. 

Kaklet från Hornbach är en gammal favorit, uppsatt i liggande halvförband. Väggfärg, Beckers, ”408 Murkla”.
Det gamla skolhuset har stora fönster vilket ger ett fint ljusinsläpp även i bad­rummet. I fönstersmygen står diverse prydnader som är loppisfynd.

Badrumsbygge – Elins och Caspers bästa tips

 1. Det viktigaste i ett badrum är egentligen funktionen. Lägg en extra tanke på hur era egna rutiner ser ut och vad ni behöver prioritera. 

 2. När det gäller inredningen är vårt bästa tips att tänka utanför boxen. Köp secondhand och lek gärna med färger. 

3. Belysning är A och O i ett badrum. Ha hellre för mycket än för lite. Satsa även på lampor som går att dimma, för att kunna ha ett mer behagligt ljus emellanåt. 

Rulla till toppen