Kakelugn, glasveranda och drömmig julinspiration – kika in

Att det som Åse kallade ”spökhuset” när hon var barn en dag skulle bli henes eget hem kunde hon inte föreställa sig ens i sin vildaste fantasi. Nu är det en hemtrevlig villa med glasveranda som gjord för att fira jul i.

Hemma hos familjen Wikå står julen för dörren – den ståtliga kungsgranen är omsorgsfullt pyntad och matbordet intill i glasverandan är stämningsfullt dukat med vackert antikt porslin och grågröna ljus som inger en rofylld känsla. I köket är glöggen, lussekatterna och julkakorna framplockade redo att njutas av. 

– Vi älskar jul, en tid för gemenskap när hela familjen samlas och vi umgås under avslappnade former. Vi brukar ta in granen redan i november så vi hinner njuta länge, det reducerar stress och skapar en mysig jultid. Vår jul ser likadan ut år från år. Vi brukar starta julafton med en långfrukost hemma hos oss. Jag älskar vörtbröd och rödbetsallad och skulle kunna äta det morgon, middag och kväll hela julen, säger Åse och skrattar hjärtligt. 

Innan paret byggde ut gick ytterväggen bakom köksbordet. Stolar från Dakabom, bord, matta och vitrinskåp secondhand, lampa från Globen Lighting, allt annat secondhand.
Den vackra verandan står redo för julfirande med en pampig kungsgran klädd i rött, vitt och guld. Fönster från Sparfönster, tapeten är en William Morris-tapet som heter ”Honeysuckle and Tulip Linen”. Fåtöljerna är från Artwood och heter ”Professor”, Grebbestad Sommarmöbler, adventsljusstakar från Gekås, runt bord från Erikshjälpen, matta från Rusta. Hängande lampa, Ikea, stolarna är från Homeroom och heter ”Rita”.
Här bor: Åse och Urban och deras gemensamma dotter Siri. Åse har två utflugna barn. Jobbar som: Lärare och besiktningsingenjör. Huset: Villa i Munkedal på 130 kvadratmeter, byggd 1929. Instagram: @detvitadromhuset
Vackra gamla handdukar med röd dekor används som julservetter. Allt på bilden är secondhand, förutom tabletterna som är från Ikea, ljusen från Mio, de gröna julgranskulorna är från Jysk och glasen är ärvda.

– Vi njuter av lugnet och ordnar med julmaten inför kvällens middag. Tomten kommer tidigt på dagen då vi tycker att barnen ska kunna hinna njuta av sina paket länge innan de ska lägga sig eller åka hem. Den traditionen håller i sig även nu när de äldsta barnen flyttat hemifrån, säger Åse glatt.

Familjens hus är ursprungligen byggt 1929, men är utbyggt genom åren – det senaste tillskottet är en glasveranda på 32 kvadratmeter. På bottenplan finns en inbjudande farstu som mynnar ut i en hall med en trappa upp till andra våning där familjen sovrum och gästrum är belägna. Till höger om hallen finns vardagsrummet där kakelugnen är original: en vacker klenod som inte bara sprider skön värme under höst-/vinterhalvåret utan också är som ett smycke för rummet.

Kristallkrona från Åses föräldrar, bord, hemmabygge, stolar ”Rita” från Homeroom, matta från Mio, linneduk från Ellos, adventsljusstake från Gekås, stearinljus från Mio, tapet ”Honeysuckle and Tulip Linen”, William Morris, krukan på piedestal är från Bergs Potter och resten är secondhand.
Köket går i lantlig stil och den gamla vedspisen tillsammans med timmerväggen skapar en ombonad känsla i köket. Kylskåp, Smeg, stolar från Dakabom, bord och matta, secondhand. Eldningskorgen är en present, adventsljusstake i keramik från Ljuva Drömmar, lampa från Globen Lighting, kök från Ikea och tapet från Midbec som heter ”Bodri”.
”Vi samlas alltid någon av söndagarna i advent för att baka lussebullar och koka knäck. Då kommer även de utflyttade barnen hem och vi myser tillsammans hela dagen.” Kök från Ikea, tavla från Vindsgömman, fläkt från Elgiganten och köksassistent, ­Kitchen-Aid.
 Åse tycker mycket om gamla saker och har samlat på sig en hel del fina ting genom åren, som samsas med nyinköpta saker. Spånsikt, Hemlängtan, vattenkokare, Smeg, kopparkastrullen till höger, Dorre, knopplist Rusta och allt annat secondhand.

Drömmen om glasverandan

Det hemtrevliga lantköket som är beläget innanför vardagsrummet har vackra brädväggar som minner om tiderna som varit. Här har paret satsat på en öppen planlösning, med stor öppning intill vardagsrummet och den nybyggda glasverandan.

– Drömmen om en glasveranda har funnits länge. Jag följer flera konton på Instagram som har byggt glasverandor och jag kände att en glasveranda saknades på vårt hus. En glasveranda kan man vara i året om och den blir inte för varm på sommaren. Vi ville öppna upp en stor öppning ut mot glasverandan för att få maximalt ljusinsläpp och för att inte det skulle kännas som ett extra rum utan som en del av huset. Min man Urban gjorde ritningen till glasverandan i datorn, säger Åse.

Åse och Urban har platsbyggt hyllan i vardagsrummet. Lampfoten är köpt secondhand men heter ”Louis” och finns på Lampan.se, urnan är från H&M Home, spegel från Rusta. Resten är secondhand.
Uppdukat till glöggmingel på vedspisen. Glöggservis från Ernst, allt annat är secondhand.
Den vackra gamla kakelugnen ger skön värme och skapar fin stämning i juletid. Cederträd med julgranskulor från Jysk, korg, gammal från H&M, och allt annat secondhand.

Stommen till glasverandan fanns redan då det var en altan på samma plats där paret ville bygga. De rev ner altanen men lät själva bottenstommen vara kvar och förstärkte med extra plintar, därefter började de bygga upp regelverket. 

– Vi har byggt hela glasverandan själva, vi tog endast hjälp av en lokal plåtfirma för att lägga bandtäckning på taket. Varenda ledig minut spenderade vi på bygget. Vi gjorde färdigt glasverandan helt på utsidan innan vi började på insidan. Vi la in vattenburen golvvärme och extra isolering i tak och golv. Allt som allt tog bygget ganska exakt fem månader. Under hela byggprocessen så såg jag framför mig hur mysigt det skulle bli att fira jul i verandan. Första julen vi firade där inne var magisk. Vi älskar rymden här inne och det har verkligen blivit ett rum vi umgås i, säger Åse. 

Textilier i rött och grönt skapar fin julkänsla i vardagsrummet. Matta från Rusta, soffa från Mio, pläd från Hemtex, tapeten heter ”Näckros”, Engblad & Co, tavlorna ovanför soffan är av vännen Jörgen Hansson Art, lampa ”Eos”, Umage, tavlan ovanför det svarta skåpet är från Fine Little Day. Allt annat är secondhand.
Mässingsljusstakar med gröna ljus i grupp bildar formen av en adventsljusstake. Tavla från Fine Litte Day, glasburken är ett fynd från huset, stegen är arvegods, stearinljusen är från Mio, julgranskulorna är från Rusta och resten är secondhand.

Kallades spökhuset

Det är inte bara verandan Åse och Urban har byggt utan de har även totalrenoverat huset. När huset kom i deras vård så hade det i princip stått tomt i över 30 år, med undantag för några veckor varje sommar då det var bebott. 

– Jag är uppvuxen två hus bort och när jag var liten så kallade vi huset för spökhuset då det nästan alltid stod tomt. Goda vänner till oss bodde granne med det och berättade att de hört att ”spökhuset” skulle säljas. Vi kände direkt att vi behövde få tag på ägaren och få chans att köpa huset, säger Åse.

”Årets bästa fynd måste vara de konstgjorda cederträden som ser så naturtrogna ut och som ger sådan fin julstämning.” Tapet ”Anemone”, Midbec, cederträdet och julgranskulorna är från Jysk, allt annat är secondhand.
 ”Jag älskar att dekorera med levande ljus, det gör så mycket för stämningen i ett rum.” Allt är secondhand utom tavlan som kommer från Society 6 och heter ”Sasha”.

Så fort paret fick nyckeln i sin hand till huset så tog det tag i att totalrenovera huset och ägnade 5,5 år att få det i det skick som det är i dag. 

– Vi ville skapa ett hem med en lantlig känsla, med vedspis och kakelugn, knarrande trägolv, snedtak och det har faktiskt blivit precis så bra som vi drömde om. Glasverandan blev pricken över i, ett lyft för vårt hem. Ett rum som lånat attribut från förr i tiden men som är byggt för att passa hur vi lever i dag, säger Åse.

Rulla till toppen