Lyckas med färgsättningen – Hus & Hems inredningsprofil Hanna Östberg tipsar

Varför nöja sig med vitt när det finns så många underbara kulörer? Hanna tipsar om hur hon tänker om färgsättning.

Färgsättning – finns det något härligare?! Jag blir lycklig i själen av ombonade rum skapade med tanke på hur kulören på väggarna ska bidra till känslan du får när du befinner dig i rummet. 

När jag köpte min första lägenhet var jag tvärsäker på att jag skulle ha en lila hall, precis som väggarna i Monicas lägenhet från serien ”Friends”. Soffan i vardagsrummet var knallröd och lägenheten pytteliten. Hade jag gått på alla rekommendationer, hade jag säkert målat den vit från golv till tak. Det skulle få de ynka 23 kvadratmeterna att verka större men jag gick på magkänslan och trivdes i min färgglada minilya. 

Andra lägenheten var större, med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. För att få bort känslan av skokartong målade jag väggarna i vardagsrummet roströda, sofforna var bruna och på mattan stod skinnpuffar i orange och rött. Stämningen blev varm och välkomnande. 

Här har vi kombinerat färgerna ”Belgian Brown” och ”Iconic” från Jotun med tapeten ”The Brook” från William Morris & Co. 

Lägenhet nummer tre, en ljuvlig sekelskiftesdröm, fick flera tapeter men blev ändå betydligt ljusare. Det var tiden då precis allt skulle vara vitt, ljust och fräscht och jag formades nog en smula av tiden. 

När vi sedan flyttade till ett ruckel med enormt renoveringsbehov, målade vi precis allt vitt. Jag trivdes aldrig, så när vi väl hade fått utbyggnaden på plats började jag måla rum för rum. För det mesta börjar det med en förälskelse i en tapet och sedan byggs inredningen utifrån den där drömtapeten. 

Alla köksluckor och snickerier har målats i den underbart gröna kulören ”French Gray” från Farrow & Ball. Man ska inte luras av namnet, den är definitivt grön även om den stöter i grått. 
Glasverandans väggar målades i ”Pale Green” medan tak och snickerier fick kulören ”Vit Ljung”, Jotun.

Något många lyfter när man målar med lite mörkare kulörer är hur detta förminskar rummet, men jag håller verkligen inte med. Däremot upplever jag hur de mörka kulörerna lugnar och tar bort stress, gör att jag känner mig mer kreativ och bidrar till en hemtrevlig miljö. Känner man på sig att man föredrar ett ljust hem finns det ju en uppsjö med fantastiska ljusa kulörer som gör att hemmet blir något mer än bara vitt. Det kan vara så att man bara behöver gå från kritvitt till en bruten vit för att träslag och möbler ska komma till sin rätt. Visst är det spännande! 

Här är väggen målad med Lady Minerals från Jotun, en mineralfärg som skapar ett fantastiskt liv genom sina skiftningar. Kulören heter ”Kryddor”, en brun med
röda undertoner. 

Mitt konto på Instagram har blivit en plats för oss alla som älskar lite färgstarkare hem utan att dras till väldigt intensiva kulörer. Jag utgår gärna från naturen och älskar blått, grönt, brunt och beige men drar mig inte för att måla vardagsrummet rosa och tapetsera taket som en äng. 

Om det alltid blir rätt? Absolut inte, men det är inte hela världen, det går trots allt att måla om. 

Rulla till toppen