Färgstarka val och lekfulla inredningsdetaljer – kika in

För att skapa en praktisk bostad under pandemin fick Emma tänka nytt och hållbart. Plats för middagar och hemmajobb blev fokus, allt kryddat av uppiggande färger.

När coronapandemin stängde ner allt våren 2020 blev Emma och Jacob för första gången ensamma i den 100 kvadratmeter stora lägenheten i Vesterbro. Innan dess hade paret delat lägenhet med en vän och med Jacobs syster.

– Vi hade nästan inga möbler när tjejerna flyttade ut, mest en massa vaser och fat, säger Emma. Så vi fick skapa ett nytt hem nästan från grunden. Målet var ett hem som gör oss glada varje dag och det var så färgerna kom in i bilden.

Espressokannan är från Alessi, brödkorgarna är från Kiosk 48th, och kronärtskocksfatet är ett fynd från Toscana.
Vitrinskåpet är ett fynd från lauritz.com – även om frakten blev dyrare än själva skåpet. Matbordet är arvegods, stolarna hittades i en container och bänken är gjord av Emmas syster.
Här bor: Emma Sylvest Krab-Johansen med mannen Jacob Sylvest Krab-Johansen. Jobbar som: Studerar design och branding. Instagram:  @emmakrab. Huset: Lägenhet på 100 kvm i Vesterbro i Köpenhamn. 
Emma har en förkärlek för keramik från Sydeuropa. De två tallrikarna är från Merci i Paris, askkoppen är Julie Ebens, grönt glas, Zafferano, brun tallrik, Hay. Teckningen är gjord av Emmas syster.

Paret förstod att de på grund av nedstängningen skulle behöva tillbringa många timmar hemma, och måste ge mycket plats för både hemundervisning och matrum. Men det var inte bara den nya bostadssituationen som inspirerade, utan även de plötsligt otillgängliga och varmare klimaten på andra platser på jorden.

– Inspirationen från andra och mer exotiska miljöer spelade helt klart in när vi valde färg på väggar och möbler, säger Emma.

En del av kulörvalen var dock något av en chansning, och även om allt inte blev som Emma kanske hade tänkt sig är ändå nöjd med slutresultatet. 

– Vår matplats såg ut lite som en parodi på en grekisk krog när vi målat klart, så jag var ganska nervös över om vi hade gått för långt just här. 

Vitrinskåpet rymmer det mesta. Citronen är en bröllops­present, kaffekannorna, Alessi. Vattenglas, Zafferano, kaffekoppar från Studio Arhøj.
I lägenheten finns ett gammalt Ikeakök, som enligt Emma sjunger på sista versen. Det fanns dock inga pengar till ett nytt kök, så hon har piffat upp fronterna med hyllpapper. 
Matrummet är parets favoriplats. Emma har målat en röd linje för att separera de två primärfärgerna. Matbordet är ommålat arvegods. Stolarna är containerfynd och bänkarna snickrade av Emmas syster. Lampa, samarbete mellan La Veste och Gropius.
På fönsterbrädan står två ljusstakar från Hay. Den gröna vasen och harlekinljusstaken är båda loppisfynd.

Men just det rummet har blivit Emmas favoritrum, med tre av hennes mest älskade färger: grönt, blått och rött. Även om bruna och mer jordnära toner och material på sistone har börjat segla upp som nya gunstlingar.

– Jag kan jobba med hela regnbågens olika nyanser, säger hon och skrattar. Men oftast är det nog ändå grönt som är snyggast …

Den vackra gobelängen i vardagsrummet är från Palette26. Gungbänken har Emmas syster gjort. Lampan är från Jore Copenhagen.
Den gröna färgen går igen, men i vardagsrummet har paret valt en ljusare nyans. Soffa, Sofacompany, i ”Firenze Bubble Gum”. Soffbord, Ikea, loppisfynd. Fåtöljen är från Marni och ingick i ett projektet ”100 stolar”.
Lådorna med garn och pysselutrustning är från Hay.

Oavsett färgernas roll hemma tycker Emma och Jacob att en personlig inredning är det viktigaste. Att man alltid väljer saker med hjärtat.

– Allt här hemma är valt eftersom vi är kära i det. Om det anses klassiskt ”snyggt” eller hänger ihop – tja, det är helt enkelt inte så himla viktigt.

För mjukhet och lugn i sovrummet har Emma och Jacob valt att hänga en gardin framför sin garderob. Gardinerna är hemsydda, byrån är ”Malm” från Ikea. De rosa lådorna för skor, Hay.
Inspirationen till sovrummet hittade Emma på Pinterest. Spegel, Verpan.

Emma bästa tips om färgsättning

1. Våga! Ingen kan garantera att du kommer att älska det orange taket efter tre år, men det kanske också är okej? Och kom ihåg att måla noga, täck ordentligt och ta gott om tid på dig med maskeringstejpen.

2. Skapa ett färgschema som känns rätt och bara älska det. Om du har något att hålla dig i först, så är det lite lättare att kombinera senare.

3. Ha en sak eller möbel som utgångspunkt. I vårt fall var det en lampa i matsalen som vi byggde upp färgerna kring i resten av rummet.

Scroll to Top