Svenskt Tenn öppnar belysningsavdelning – och återlanserar lampikon

Anrika Svenskt Tenn utökar med en ny belysningsavdelning.

Stockholmsbutiken Svenskt Tenn har legat på samma adress på Strandvägen 5 sedan 1927 och från at ha varit en relativt liten butik har den successivt växt längs gatan. Senaste tillägget kom nu under hösten när man efter att ha tagit över butikslokalen intill kunde öppna en helt ny belysningsavdelning och en entré mot Väpnargatan på baksidan. 

På den nya belysningsavdelningen finns bland nnat Alvaro Picardos handmålade lampskärmar och nylanserade klassiker av Josef Frank, som ”2466” med handsydd grön skärm och den lilla lampfoten ”Kalebass”.

Lampor av olika slag har funnits med i sortimentet länge och där finns bland annat många klassiker formgivna av Josef Frank. Den nya avdelningen har inretts och planerats av Svenskt Tenns team med skickliga inredare, ledda av Karin Södergren. Här möter man belysningen på ett nytt sätt, mot bakgrund av blommiga väggar, speglar och bakgrundsbelysta montrar, som tillsammans gör det till en verklig upplevelse att titta runt. 

Alvaro Picardo + Josef Frank hos Svenskt Tenn.
Alvaro Picardo började måla lampskärmar hemma i London under pandemin . Foto: Davy Pittoors

För att fira öppnandet av den nya belysningsavdelningen återlanserar Svenskt Tenn Josef Franks bordslampa ”2466”, som formgavs i slutet av 1930-talet och inte har varit i produktion sedan 2006. Dessutom inleder man ett samarbete med Alvaro Picardo, som skapat en kollektion med handmålade lampskärmar för Svenskt Tenn. Picardo började måla lampskärmar under pandemin och visade upp dem på sitt instagramkonto och upptäckte snart hur intresset för lampskärmarna växte.

Den nya belysningsavdelningen är första steget av flera nya avdelningar som kommer att öppna på Svenskt Tenn – senare kommer bland annat ett nytt café.

Rulla till toppen