Fantastisk färgsättning, originaldetaljer och mönstrad taktapet – kika in

Med vacker färgsättning och härligt mönstrade tapeter har Jenny och Simon skapat ett trivsamt hus som andas elegans och personlighet. Välkommen till Solbackahus i Bollebygd!

Jenny Karlsson och Simon Cardell hittade Solbackahus på Hemnet våren 2019 och blev helt förälskade. Men utgångspriset var långt över deras budget så de la helt enkelt ner det hela och hoppades på att kunna hitta ett annat hus i stället. Månaderna gick och helt plötsligt en dag låg huset uppe igen, och den här gången bestämde sig Jenny och Simon för att gå på visningen. 

– Husägarna hade fått ett skambud efter den första visningen och huset blev aldrig sålt. När det nu kom ut till försäljning igen så kände vi att vi bara måste ha det. Helt ärligt var budgivningen hemsk, men till slut blev huset vårt, säger Jenny.

Redan från början behövdes en hel del arbete. Trädgården var helt övervuxen, och altanen och fasaden var ruttna. Insidan av huset var däremot i bra skick med vackra finsnickerier där man verkligen såg att tidigare ägare hade tänkt på detaljerna. 

– Det var länge sedan allt i huset byggdes och vi kunde se spår av renovering från 80–90-talet. Absolut fint gjort, men vi kände att vi ville sätta vår egen prägel på huset, säger Jenny.

Husets entré är pampig och välkomnade.
Här bor: Jenny Karlsson, Simon Cardell och katterna Skrållan och Leo. Jobbar som: Jenny är ingenjör/projektledare och Simon är elinstallatör. Huset: 300 kvm, byggt 1929, plus ett garage med inredd övervåning på 160 kvm. Instagram: @solbackahus
Skåpen är platsbyggda av tidigare ägare och Jenny och Simon har målat in dem i en grå kulör. Bord och stolar är köpta second hand, liksom ljusstakarna. Lampa från Markslöjd. Matta från Tell Me More.
Det vackra finrummet har förmodligen bestått av två rum från början, men har öppnats upp och dekorerats med snidade pelare.
I taket sitter en tapet av William Morris. Soffa och matta, Ikea. Stickad puff, Jysk.

Solbackahus är byggt 1929 och är på åtta rum och kök. Huset är genomgående ljust med vackra småspröjsde fönster som ger rummen ett vackert uttryck. På nedre plan hittar man hall och ett matrum som är nyrenoverat med en vacker Morristapet. Intill finns köket som har fått en snabb ”makoveover” i väntan på att det skall totalrenoveras. Från köket kommer man även ner i källaren, där paret är i full färd med att anlägga en vinkällare. Där finns även gästrum, tv-rum, groventré, badrum och tvättstuga. 

På bottenplan finns också en ljus härlig trapphall, gästtoalett, ett burspråk som hyser arbetsplats och ett stort härligt finrum som är parets favoritrum. Här finns både soffgrupp och en trevlig matplats. På övre plan finns en stor hall, sovrum, toalett och två vardagsrum. Inredningen är stilren, hemtrevlig och elegant och det syns tydligt att de som bor i huset är noga med både detaljerna och helhetsintrycket. 

Solbackahus är byggt 1929 och håller nu på att uppdateras i Jennys och Simons vård.
Finrummet rymmer både en soffgrupp och ett matbord. Soffa, Furniturebox. Glasbord, Mio. Bord till höger, Ellos.
Förra ägaren lät sätta in fönster i väggen mellan hallen och matplatsen. Det är inte bara oerhört dekorativt utan gör mycket för ljusinsläppet. Fönstren är husets originalfönster som fått nytt liv inne i huset. Kökssoffa, bord och stolar är loppisfynd. Duk från Blomsterhuset i Bollebygd. Tapet ”Honeysuckle and Tulip” av William Morris.
Vy från köket in i matrummet. Köket har fått en snabb ”makeover” i väntan på en helrenovering. Gryta, Le Creuset. Kökshandtag, Sibes.
På nedre plan i burspråket har Jenny och Simon en arbetsplats. Skrivbordet och stolen är loppisfynd. Matta, Ikea.
Jennys och Simons sovrum har tak upp till nock där bjälkarna är synliga. Katten heter Skrållan. Soffa från Furniturebox.

Originaldetaljer kvar

En del av det gamla finns kvar men även fina detaljer har kommit till, bland annat har tidigare ägare byggt in fönster i väggarna. I parets sovrum är taket öppet upp till nock och sängen har placerats på en upphöjd yta. Genomgående för huset är vackra snidade räcken och pelare. 

– Vi försöker bevara husets stil och hjärta. Vissa av rummen är inte som vi vill ha dem, utan vi renoverar rum för rum. Vi gillar att lära oss nya saker, så för oss har det varit viktigt att göra allt som är möjligt själva. Renoveringen har även fört oss ännu närmare varandra, då vi har hittat ett stort gemensamt projekt som vi tycker är så kul. 

 ”Vi är så glada för kakelugnen och eldar ofta i den – en dröm vore att låta sätta in en på övre plan.” Trappan upp till andra våningen har målats grå, vilket ger en fin kontrast till det vita snidade räcket. Vedkorg, Blomsterlandet.
Även på övervåningen sitter fönster i väggarna så att ljuset kan flöda mellan rummen. Fårpläd från Skandilock. Lampa Markslöjd.
Sängen står på en upphöjd plats i sovrum­met, en lösning som tidigare ägare gjort och som ger rummet karaktär. Säng, Mio. Textil från Artwood till Ikea. Spegeln är ett loppisfynd.
 Intill sovrummet har paret en ”walk in closet” som tidigare ägare byggt av husets originalfönster.
Loppisfyndad skänk som målats in i svart ”chalk paint” för matt yta.

Vissa saker var, som sagt, nödvändiga: Jenny och Simon har fått byta fasad på en sida av huset, rivit den ruttna altanen och byggt upp en ny mycket större altan i ett helt annat utförande. Grunden putsade de om och så har de rivit ut i stort sett hela källaren, tagit bort allt mögel och låtit det torka upp innan de putsade om väggarna. Här nere la de även in golvvärme och nytt golv. 

– Enligt vår renoveringsfilosofi ska vi ha råd med allt vi gör – alla renoveringar som vi någonsin ska göra, ska vara hopsparade till och helt utan lån. Vi gör alltid upp en budget innan vi börjar med något nytt och sparar pengar i förväg. Genom att ha kontroll på sina utgifter kan man se till att man får råd med saker man tycker är roliga, säger Jenny. 

Här hittar du fler inspirerande hemma hos-reportage!

Scroll to Top