Lekfullt och detaljrikt – inspireras av det här färgglada huset

Färgrikt, lekfullt och med stor trivselfaktor. Kristina Jensens och Mattias Olssons sekelskifteshus på den skånska landsbygden är en plats för umgänge och kreativitet, helt fritt från trender och måsten.

I byn Räng utanför Vellinge i sydvästra Skåne bor lugnet och fridfullheten. Det är som om nutidens stress inte hittat hit. Trots att storstadslivets puls väntar endast ett par mil bort är det en evighet dit. Utmed den gamla landsvägen står charmiga hus på rad med fina trädgårdar till, och runt om byn breder vidsträckta fält ut sig. I Räng finns inget buller och himlen är både större, blåare och liksom närmre.

– Mattias och jag har våra arbeten i stan, men när vi är lediga åker vi aldrig in dit. Vi älskar tystnaden, naturen och att lyssna på fåglarna, säger Kristina Jensen.

En storvuxen aralia kommer till sin rätt i mässingskruka från H&M Home på vitmålad piedestal köpt i en antikaffär.
En av matsalens vackrare möbler är byrån, inköpt på auktion. Spegel köpt på Glimma.
Här bor: Kristina Jensen, Mattias Olsson, hunden Bosse. Till familjen hör även Kristinas vuxna döttrar. Jobbar som: Kristina arbetar sales advisor, Mattias är ekonom. Huset: Byggt 1906 i Räng, söder om Vellinge. Boyta 140 kvm.
Vardagsrummet går i blått, med soffor i jeanstyg från Englesson. Prydnadskuddar från Gant, Designer Guild och Day. Soffbordet är ett antikt matbord man kortat benen på. Matta från Udda Tina.
På soffbordet har Kristina samlat blommor i vaser på en marockansk tebricka till ett dekorativt stilleben. Vit hyllmöbel köpt i loppisbutik. Eiffeltorns­lampa från Rice. Matta från Udda Tina.

Kristina och Mattias kom till Räng en grå höstdag 2013 som spekulanter på ett gammalt hus som stått tomt i ett år. Båda var förväntningsfulla, skulle huset kunna bli deras första gemensamma hem? På pappret lät allt bra, ett hus byggt 1906 med vackra omgivningar på landet, men nu skulle det synas i sömmarna på riktigt. Huset hälsade dem välkomna med vita väggar, omålade trägolv och en bra planlösning. Inga akuta brister som krävde omedelbara insatser; tidigare ägare hade sett om sitt bo och huset var i bra skick. Men det hade tröttnat på att stå tomt och längtade efter sällskap.

– Vi föll pladask för husets gamla själ och stora möjligheter, säger Kristina. Jag blev förälskad i köket, trägolven och de generösa ytorna. I trädgården fanns redan många rosor planterade vilket vi älskade. Det var ett inbjudande hus som var öppet för alla typer av inredningsstilar. Här skulle vi kunna vara fria i vår kreativitet. 

Hallen med ljusblå tapet från Designers Guild. Matta från Ellos. Hatthyllan i dansk design blir som en vacker installation med glada väskor och stråhatt. 
Matsalen är ett av Kristinas favoritrum, mycket tack vare de blå väggarna och bröstningen i vitt kakel. Ljusinflödet är generöst tack vare fönster i olika väderstreck. Runt matbordet står korgstolar från Sika Design.
En av matsalens vackrare möbler är byrån, inköpt på auktion. Spegel köpt på Glimma.
Kristina lägger gärna ner extra omtanke när matbordet ska dukas. Porslin från loppisar och butiken Odd & Fancy i Malmö. Glas, krus och servetter är också loppisfynd.

Kärlek till färg

Under åtta år hinner det hända mycket med ett hus som bebos av själar som älskar färg, olika stilar och att förändra ofta. Innan Mattias och Kristina träffades var hans smak mer designorienterad och åt det nordiska hållet. Men Kristinas aptit på färg smittade honom snabbt. Och på den vägen är det.

– Har man en gång börjat omge sig med färger kan man inte vara utan det, säger hon. Färg föder glädje och kreativitet.

Trä­bänken hittades i Kristinas frisörs trädgård, blev omlackad och fick en marmorskiva. Den ger fin karaktär och är samtidigt arbetsbänk med generösa förvaringsmöjligheter. 
Hela köksinredningen, platsbyggd av snickare, fanns på plats när Kristina och Mattias köpte huset. Men hyllorna är ommålade i svart. Hissgardiner, Designers Guild, blå vägglampa, Bloomingville. 
Vacker vas, loppisfynd.

Parets inredning är som en påse blandat lördagsgodis som gör en lycklig. Blå, rombmönstrade tapeter i hallen, randigt och rosa i loungen, olika nyanser av blått i matsal och vardagsrum. Rosa sammetssoffor, tofsprydda lampskärmar i olika färger, mönstrade kuddar och mattor – av husets ursprungliga modesta karaktär finns inte mycket kvar. Planlösningen är dock intakt.

– För mig känns färger välkomnande, de gör ett hem varmt och ombonat, säger Kristina. För några år sedan hade vi ännu mer färg: rött, orange och turkos. Men jag har blivit mer blå med tiden. Framför allt om det blå kombineras med vitt, korg och rotting. Det förmedlar en känsla av ”tider från förr” som jag blir allt mer förtjust i.

Renovering i etapper

Ett hus med möjligheter innebär också mycket arbete för att förverkliga dessa. Kristina och Mattias har lagt många, många timmar på att måla, tapetsera och bygga sin dröm. Hur många har de för länge sedan tappat räkningen på. Men det har inte alltid varit roliga timmar. Kristinas senaste målningsarbete med husgrunden utvändigt var inget ”Halleluja moment”, men belöningen kommer efteråt, förklarar hon. När man ser resultatet och känner sig nöjd.

– De stora jobben har vi lejt bort i olika etapper, säger Kristina. Omläggning av yttertaket och ett nytt värmesystem till exempel. 

Och för några år sedan behövde tegelfasadens fogar göras om eftersom de ursprungliga var i mycket dåligt skick. Paret valde att få det gjort för hand för att behålla husets gamla uttryck.

Kristina älskar tapeter och valde en randig från Designers Guild för loungen. På väggarna trängs gamla tallrikar med fotografier och lampetter. Matta och marockanskt brickbord, Udda Tina. Rosa pall, Rice.
Vy från loungen in mot matsalen. Trots rummens olika karaktär binds de samman av trägolven, målade i samma gråvita nyans.
Från loungen går den trappan upp till ovanvåningen som väntar på att bli omgjord när Kristinas döttrar flyttat hemifrån. Golvlampan är köpt på auktion, lampa ovanför soffan, Udda Tina.
 Det helkaklade badrummet är placerat med direkt access från sovrummet. Väggspegel, Ikea. 
Familjen Jensens hus, byggt 1906 och med handhamrat tegel, var en gång byn Rängs polisstation och samtidigt polismästarens eget boende. Sedan Kristina och Mattias tog sig an huset har det invändigt fått ett nytt och färgstarkt liv.

– Ett annat större projekt som väntar är att byta fönstren mot trädgården. Det blir nytillverkade i gammal stil.

För Kristina och Mattias är huset väldigt lätt att bo i oavsett årstid. De stora ytorna gör att många kan vistas här samtidigt, det är ett riktigt festhus. De vida fälten utanför förmedlar en frihetskänsla som stadsliv aldrig kan ge, menar Kristina som fortfarande fascineras av allt djurliv som finns utanför husknuten. Men trots den ro omgivningarna skänker henne, springer det fortfarande i Kristinas huvud. Det blir lätt så med ett hus, öppet för möjligheter. En oemotståndlig trigger, säger hon och nickar. 

– Jag tror aldrig att vi kommer i mål, det finns för många drömmar att iscensätta här. En vision handlar om att göra hela ovanvåningen till ett enda stort sovrum med tillhörande badrum. En annan är att utrusta huset med balkong.

Hon funderar och fortsätter:

– Men mest av allt drömmer jag om en gammal italiensk pool, nedsänkt i gräsmattan, ler Kristina. Tänk att få sitta på poolkanten och dingla med fötterna i vattnet!

Rulla till toppen