Här är växterna att ha i sovrummet – för bättre sömn

Visste du att rätt växter i sovrummet kan sänka dina stressnivåer, rena luften och tillföra viktigt syre? Här tipsar vi om 7 växter som sägs vara extra bra att ha i sovrummet.

Förutom en skön säng, ett svalt sovrum och härliga bäddtextilier finns det fler knep att ta till – som att inreda sovrummet med växter som rensar luften från giftiga ämnen, suger upp koldioxid och släpper ut syre om natten. Det gör att du kan sova bättre och vakna med mer energi.

7 växter att ha i sovrummet – för bättre sömn

1. Fredskalla

Fredskallan är en riktig klassiker som är perfekt att ha i sovrummet. Den sägs även rena luften mest effektivt av alla växter – en stor fredskalla påstås kunna rena ett rum på 10 kvadrat från bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak.

Foto Ikea

2. Aloe Vera

En annan växt som ligger i topp när det kommer till luftrenande växter är den vackra Aloe Veran. Den har använts mot sömnproblem långt tillbaka i historien och idag hittar man den till och med på NASA:s lista över luftrenande växter. Aloe Vera avsöndrar syre och absorberar koldioxid på natten, den renar dessutom luften från ämnen som exempelvis bensen som finns i allt från rengöringsmedel till färg och plast. Växten talar även om för dig när mängden skadliga ämnen blir för hög i hemmet, då får den bruna fläckar.

Foto Plantagen

3. Murgröna

Murgröna är enkelt att lyckas med och en riktig mirakelväxt när det kommer till att rena luften inomhus. NASA har utsett den till den bästa växten när det kommer till just detta. Växten kan minska luftburet mögel med 94 procent och den ska även kunna minska allergiska symptom och astma eftersom den rensar luften från avföringspartiklar.

Foto Plantredo

4. Jasmin

Den här vackra växten med vita eller rosa blommor sprider en god doft. Den sägs även ha en lugnande effekt och passar därför bra i sovrummet, studier har visat att just doften hjälper till med sömnen och sänker ångestnivåerna vilket i sin tur ger bättre sömnkvalitet.

Foto Getty Images

5. Ampellilja

Ännu en växtklassiker är den vackra Ampelliljan. Häng den i en ampel i fönstret eller någon annanstans i rummet där den kan rena luften effektivt. Den tar till exempel bort 90 procent av formaldehyd i luften.

Foto Blomsterfrämjandet

6. Svärmorstunga

Svärmorstunga suger upp koldioxid i sovrummet och renar luften från giftiga ämnen som formaldehyd, bensen, trikloretylen, xylen och toulen. Ämnen som finns i bland annat textilier, plast, byggmaterial, rengöringsmedel och datorer.

Foto Blomsterlandet

7. Lavendel

Lavendel doftar inte bara gott, den har också en lugnande effekt på oss människor. I det antika Grekland fyllde man kuddar med lavendel för bättre nattsömn och idag har det visat sig att lavendel kan hjälpa till att minska kortisol-nivån i kroppen.

Foto House of Flowers
Rulla till toppen