Drömmigt funkishus vid havet – kika in

Drömmen om ett hus vid havet ledde till ett nybygge på en tomt alldeles vid stranden. Här har Johanna och Viktor hittat hem.

Paret bodde i en fantastisk sekelskifteslägenhet i centrala Malmö när de ryktesvägen fick höra talas om en stuga med strandnära läge som eventuellt var till salu. Johanna och Viktor hade under en tid letat efter ett nytt boende längs kusten och tvekade därför inte en sekund innan de kontaktade ägaren.

– Där tomtgränsen slutar börjar stranden, så det är oerhört strandnära och utsikten över havet är fantastisk, säger Johanna.

Parets ursprungsplan innefattade aldrig en ny­bygg­nation, men när de fick möjlighet att köpa stugan, vars mark hade allt de önskade, kunde de inte stå emot.

Huset karaktäriseras av sina kubiska former och väl tilltagna glaspartier. Det plana taket förstärker exteriörens rektangulära uttryck.
Redan i hallen får man en försmak av de färger och material som villan har inretts med.
Här bor: Johanna, 33, och Viktor, 33. Här bor även katten Siri. Jobbar som: Johanna jobbar som advokat och driver advokatbyrå. Viktor jobbar som banktjänsteman. Huset: Nybyggd enplansvilla med en boarea om 155 kvadrat. Paret flyttade in vintern 2020. Instagram: @homeofalice

– I och med att vi köpte stugan blev det mer eller mindre bestämt att vi skulle bygga nytt.

Johanna och Viktor var snabbt överens om att de ville uppföra en modern villa som skulle smälta in i omgivningen. De var angelägna om att huset skulle anpassas efter tallarna och markens förutsättningar och inte tvärtom. Efter mycket efterforskningar och en del egna skisser fick paret upp ögonen för hustillverkaren Intressanta Hus.

En jordnära färgpalett bidrar till bostadens lugna atmosfär. På bordet fyndat på Sopstationen i Malmö står ett dekorativt ägg formgett av konstnären Patrick Bentham Radley och blommor från Blomsterpigan i Malmö. Taklampan från Ay Illuminate är köpt på Artilleriet och mattan kommer från Nordic Knots.
Kökets interiör går hand i hand med övriga rum. Via öppningen till vänster nås parets sovrum och via dörren rakt fram nås tvättstugan. Den stilrena köksinredningen kommer från Tibrokök. Barpallarna och knopplisten kommer från Norrgavel. Taklampor, &tradition.
Med en spishäll med integrerad fläkt från Miele optimeras kökets utsiktsmöjligheter. I bakgrunden skymtar parets sovrum. Lampa, &tradition. Knopplisten kommer från Norrgavel. Tråget fann paret på vinden i sin stuga i Lappland. Ljusstaken är köpt på AB Småland.
Öppen planlösning med kök, matplats och vardagsrum i ett bjuder in till sociala sammanhang. Köks­inredning från Tibrokök. Lampor, &tradition. Knopplisten kommer från Norrgavel.

Linjärt formspråk

– Företaget hade byggt liknande hus som det vi var ute efter. Vi tog kontakt med dem och besökte därefter tomten tillsammans med deras arkitekt.

Paret delade med sig av sina storslagna visioner: generösa och öppna sällskapsytor, optimerad utsikt över havet, luxuöst badrum med slående havsvy, samt sovrum med exklusiv hotellsvitskänsla. Arkitekten återkom senare med ett förslag som var en kombination av ett stenhus företaget tidigare byggt och parets egna önskemål. Det resulterade i en bostad om 155 kvadratmeter i modern nyfunkisstil. 

Huset karaktäriseras av byggnadens linjära formspråk med sina kubiska former och förskjutna huskroppar. Den strama känslan förstärks med väl tilltagna glaspartier och liggande panel. Som pricken över i fulländas exteriörens rektangulära uttryck med plant tak. Eftersom paret valde totalentreprenad gick bygget snabbt och de kunde flytta in ungefär ett halvår efter byggstarten.

Matmöblemanget från Fast Design har paret egentligen köpt för att ha utomhus, men i väntan på att deras nya matgrupp ska levereras har utomhusmöblerna tills vidare fått sin plats inomhus. Matta, Chhatwal & Jonsson. Taklampan från Ay Illuminate är köpt på Artilleriet. Tavlorna är Johannas egna verk. Blommor från Blomsterpigan i Malmö.
Soffan kommer från Melimeli och linnegardinerna har paret låtit sy upp hos en sömmerska. Taklampan från Ay Illuminate är köpt på Artilleriet. Tavlan är målad av Johanna. Bänken fanns på tomten när paret tog över den.
 Den öppna vardagsrumsdelen har inretts med fåtöljer ”Karin” av Bruno Mathsson, Dux, och ett sidobord från &tradition. Golvlampan ”Puck” kommer från Örsjö Belysning.
Kaminen från Contura har samma linjära formspråk som huset. Linnegardinerna har paret låtit sy upp hos en sömmerska.

– I vår mening gick allt väldigt smidigt. Det är kanske lite av en arbetsskada men vi var väldigt noggranna med avtal, på så vis hade alla parter klart för sig vad som förväntades av dem. Det svåra var egentligen alla beslut som skulle fattas. För att sätta alla detaljer har det skett en hel del googlande, säger Johanna med ett leende.

Redan vid entrén välkomnas man av den spektakulära vyn som havet ger, trots att det ligger på andra sidan huset. Det är kökets stora glaspartier på var sida om rummet som åstadkommer den genomgående vyn. När man promenerar förbi villan på kvällen kan man därför se solnedgången över havet genom huset. Väl inne välkomnas man av livfullt kalkstensgolv, ett val som Johanna är extra belåten med.

– Det blir en hel del spring ut och in och mycket sand dras då in, därför prioriterade vi ett hållbart och tidlöst golv. Vi är också väldigt nöjda med bostadens öppna ytor, samt att vi tog in en ljusarkitekt som planerade belysningen i hela huset.

Interiören speglar den vackra natur som omger byggnaden och får ute och inne att smälta samman. Utsikten har huvudsakligt fokus och kompletteras med möbler och föremål i jordnära toner och naturliga material som sten och trä.

– Jag har svårt för att sitta stilla och ville därför ha ett hem som bjuder in till lugn.

Paret önskade ett sovrum med känsla av en hotellsvit. Med tidlösa och hållbara materialval, samt nära anslutning till walk in closet och lyxigt badrum uppnås den eftersträvade känslan. Tavlan har Johanna skapat. Garderobsinredning, Ballingslöv.
Johanna berättar att det är en oslagbar känsla att somna till ljudet av havets vågor. Blå sängkläder, Ellos. Sängkappan och gardinerna är uppsydda hos sömmerska. Tavlorna är egentillverkade. På sängbordet från Ellos står en lampa från Fritz Hansen.
Arkitekten som paret tog in för att rita huset var väldigt lyhörd för Johannas och Viktors visioner. Önskan om ett lyxigt badrum med slående havsutsikt från badkaret blev förverkligad precis som de hade sett framför sig. Kommod och spegel, Haven.

Stilen skiljer sig avsevärt från parets tidigare sekelskifteslägenhet i stan. Inför flytten kände Johanna och Viktor att deras nybyggda hem krävde en annan typ av inredning och de valde därför att sälja många av sina möbler. De är båda svaga för tidlösa designerpjäser men det är Johanna som knyter samman inredningen.

– Vi är oftast överens men ibland har Viktor svårt att visualisera det jag ser framför mig. Ett exempel på det är när jag släpade in en gammal bänk som stod på tomten när vi tog över den. Jag ställde bänken bakom soffan för att ha böcker och lite annat på och då frågade Viktor vad jag höll på med. Jag bad honom att vänta och se. När han sedan såg helheten tyckte han att det blev bra.

– Vi älskar huset och att bo vid havet, det ger ett stort lugnt vilket är skönt att komma hem till när man har ett väldigt krävande arbete. Att somna till vågorna är oslagbart.

Rulla till toppen