Hanna Östberg: Så anpassar du dekoren efter husets ursprungsstil

Detaljerna som gör en extra glad, det är snickarglädje! Gör som vi och anpassa dekoren till husets ursprungsstil.

Hanna Östberg är inredningsprofil och bloggare på Hus & Hem. I tidningen och bloggen delar hon bland annat med sig av inspirerande inredningsprojekt – från stort till smått.

Snickarglädje, det är precis som det låter – de där snickeri­detaljerna som gör att man blir lite extra glad när man möts av en gammal vacker trävilla. Det kan vara härliga gavel­ornament, vind­skivedekor, vackert snidade spjälor, fantastiska konsoler eller ljuvliga spiror. Helt enkelt alla de där små detaljerna som lyfter ett hus från vackert till alldeles alldeles underbart. 

Här hemma har vi precis börjat vår utsmyckningsresa genom att dels renovera befintlig snickarglädje, i det här fallet spjälor, dels addera detaljer som vindskivedekor och handledare. Näst på tur är taktassar, konsoler och just gavelornament. 

Huset byggdes på 1910-talet och får successivt tillbaka en del av den tidens uttryck i form av snickarglädje.

På lite enklare byggnader var det ofta glasverandan som smyckades och fick bli husets stolthet. Det känns därför helt rätt att börja med vindskivedekor just där, för att sedan treva oss vidare i denna underbara värld av trädekorationer.  

Vårt hus byggdes under 1910-talet. Det innebär att det uppfördes under den nationalromantiska eran med inslag av schweizerstilen, en dröm om man uppskattar snickarglädje, tokiga vinklar och vrår eller varför inte torn. Här krävs varken symmetri eller likformighet, man kan gå all in på det man tycker är vackrast. Vad jag däremot tycker är viktigt är de lokala skiftningarna. Om man ska smycka sitt hus kan det hjälpa att kika på vackra hus i området där man bor. Vi bor i Stockholmstrakten, där jag upplever utsmyckningen något striktare än i till exempel Västkustens pärlor, där det bjuds på mer sirliga spetsliknande detaljer. Man får helt enkelt göra lite research och hitta utsmyckningar som passar husets stil. Det fina är att man kan addera allt eftersom och skapa ett unikt uttryck för sitt hem. 

Den gamla snickarglädjen renoveras och ny, stilenlig läggs till undan för undan.

Vill du lära dig mer kan du skaffa kunskap och inspiration från idéböcker som till exempel ”Löfvenskiölds Arkitektur”. Där får man ta del av fantastiska skisser/mallar och svensk byggnadstradition signerad Charles Emil Löfvenskiöld  en av 1800-talets viktigaste lantbruksarkitekter.

För oss har resan bara börjat och jag kan knappt bärga mig. Det känns så härligt att gå från byggnation till utsmyckning! 

Scroll to Top