6 fina växter att inreda med – som inte bara är gröna

Vill du få in mer färg i inredningen? Då kan en färgsprakande växt vara ett fint alternativ. Här tipsar vi om 6 fina växter – som inte bara är gröna.

1. Stromanthe sanguinea “Triostar”

Den här vackra växten med mönstrade blad i grönt, rosa och vitt har synts flitigt på Instagram och Pinterest. Placera växten så ljust som möjligt men undvik att ställa den i direkt solljus. Desto mer ljus den får desto intensivare mönster och färger får den. Jorden ska hållas lätt fuktig och ett bra tips är att spraya bladen ofta.

Stromanthe sanguinea ‘Triostar’. Foto Plantredo

2. Palettblad

Favoriten palettblad kommer i en rad olika färger, från rosa till djupt rött. Den är dessutom en riktig sticklingfavorit – enligt Plantagens trendrapport för 2022 är palettblad Sveriges mest populära stickling, var tredje stickling som tas är från ett palettblad. Palettblad älskar ljus och ska vattnas lite men ofta. Läs mer om hur du lyckas med palettblad här!

Palettblad Glassworks. Foto Plantredo

3. Calathea

Klassikerna Calathea finns i hundratals olika sorter. Växten är fin och iögonfallande och passar perfekt om du vill få in mer färg och mönster i hemmet. Calathean vill gärna ha det varmt och fuktigt, och trivs dåligt under 18 grader. Växter tycker om solljus men ska inte stå i direkt sol utan trivs bäst i ett halvskuggigt läge inomhus.

Calathea roseopicta surprisestar. Foto House of Flowers

4. Gåsfot

Skapa en romantisk känsla i hemmet med denna ljust rosa och gröna klätterväxt. Gåsfot, eller Fingerranka och Pilspetsranka som den också kallas, har pilformade blad och trivs i halvskugga till ljust, vill ha hög luftfuktighet och fuktig jord.

Gåsfot. Foto Plantredo

5. Rexbegonia

Rexbegonian finns i flera färgställningar – just den här sorten har röda blad med svarta kanter. Rexbegonian är lättskött, vill ha en lagom fuktig jord och och trivs bäst i skugga.

Rexbegonia. Foto Lala Plants

6. Oxalis triangularis “Lyckoklöver”

Den här unika växten med vackert purpurfärgade och klöverformade blad blir ett charmigt tillskott i hemmet. På sommaren får bladen sällskap av små ljusrosa eller vita blommor. Lyckoklövern vill helst placeras ljust i sol-halvskugga. Undvik direkt solljus, vattna ordentligt och låt sedan torka upp lätt mellan vattningarna.

Lyckoklöver. Foto Farmer Gracy
Scroll to Top