Designern Malene Birger släpper inredningskollektion

Den danska designern Malene Birger har skapat en kollektion för Slettvoll och tar oss med in i sitt svartvita universum.

Den danska designern Malene Birger är välkänd i modevärlden och har grundat märken som Day Birger et Mikkelsen och By Malene Birger. 2014 lämnade hon modebranschen helt och började fokusera på sin konst och andra designuppdrag än kläder. Hennes svartvita värld med enstaka inslag av brunt är karaktäristisk och i böcker och på sajten Malene Birgers World kan man se och inspireras av hennes hem och hur hon inrett dem. Hon är ständigt i rörelse och älskar att flytta och se hur sakerna tar sig ut på en ny plats oavsett om det är i London, Köpenhamn eller på Mallorca. 

Till lanseringen handmålade Malene Birger en av Slettvolls soffor.
Olika skulpturala objekt ingår i kollektionen.

I slutet av september var Malene Birger i Stockholm för att presentera ett nytt och unikt samarbete med norska Slettvoll, där hon för första gången visade design och konst tillsammans. Jag fick en pratstund med henne i företagets butik. 

Det första jag möts av är en vit soffa som Malene Birger handmålat med breda, svarta penseldrag – en perfekt utgångspunkt för en kollektion som i hög grad utgår från det som fyller hennes tid allra mest just nu: hennes konst. Hennes bilder har ett starkt grafiskt uttryck och det följer med genom hela kollektionen på samma sätt som det präglar hennes hem och hennes sätt att klä sig – om ett enda ord skulle beskriva Malene Birger är det ”konsekvens”.

Slettvoll sökte ett sätt att utveckla sitt ”universum” och vände sig till Malene Birger för drygt ett år sedan. Ett fritt och öppet möte ledde till förslaget att skapa ett ”Malene Birger-universum”

– Jag arbetar alltid så att jag försöker skapa en överblick tidigt i arbetet, berättar Malene Birger.

För första gången presenterar Malene Birger inredning och konst tillsammans i kollektionen för Slettvoll.
Keramiken är tillverkad på Mallorca och har fått Malene Birgers tydliga dekor.

Hur såg det arbetet ut i det här fallet?

– Jag började med att utgå från ett vardagsrum, med möbler, lampor och dekor, och sedan utvecklades det  även till en hemarbetsplats. Jag utgick från mattor, som fick rama in, och två soffor – jag älskar symmetri!

Sedan fortsatte arbetet med att få in silhuetter, som lampor, keramik och andra dekorativa objekt som ”sticker upp”. Arbetsgången är densamma nu som den var när Malene Birger arbetade med modekollektioner tidigare.

– I den här kollektionen arbetade jag hela tiden med utgångspunkt i mitt eget hem, i mig själv och i mitt uttryck.

Det uttrycket är i första hand svartvitt och grafiskt – vad är det i det svartvita som lockar?

– Det är bara naturligt för mig att arbeta i svartvitt, det är mitt universum och det ger ett lugn.

Kuddarna har karaktäristiska ränder.
Konsten är en viktig del av Malenes liv.

Du flyttar ofta och har inrett många hem, hur tänker du kring det?

– Att flytta och vara i rörelse ger ny energi. Jag är fullkomligt osentimental och saknar ingenting när jag flyttar. Det jag skulle sakna är utveckling. För mig är det tryggheten som är otrygg – om man flyttar ofta blir det inte en chock med förändring. Men jag använder ofta samma objekt i inredningen och det är intressant att se hur de får nytt liv i en ny miljö.

Hur bor du nu?

– Just nu bor jag i min ”finca” på landet på östra Mallorca medan jag renoverar ett annat stort hus jag köpt. I min ”finca” har jag en stor studio där jag kan arbeta med min konst och det är den jag ägnar mig mest åt nu.

Bordslampan Porto Christo.

Har du några älsklingssaker eller rum i hemmet; något som är extra viktigt?

– Ja, min studio, där är jag för det mesta. Och min säng, där laddar jag energi. Det är helt privat och där är det bara jag med en bok eller en film. Jag bor och arbetar ensam och bor rätt isolerat, så det så jag laddar energi: genom att läsa och titta på film.

Rulla till toppen