Kreativ färgfest i den himmelsblå villan – kika in

Innanför villans himmelsfärgade väggar har Merete skapat ett hem som är en hyllning till regnbågens alla färger. Men huvudrollen spelas av blått i alla former, ackompanjerat av vackert mönstrat kakel från Medelhavet.

Att besöka författaren Merete Pryds Helles hem är som att kliva in i en värld i regnbågens alla nyanser. Efter många år i en hyreslägenhet, med krav på vita väggar, har hon här i villan äntligen fått frossa i all sin passion för färg. 

– Efter flytten till huset kunde jag bestämma själv och äntligen få utlopp för all min fantasi, säger Merete. 

Huset är målat i precis samma kulör som konstnären och formgivaren Bjørn Wiinblads hus, den perfekta blå nyansen enligt Merete. För information om visningar av Bjørn Wiinblads Det Blå Hus i Kongens Lyngby, gå in på www.bjornwiinblad.dk. Här finns också kafé och butik.
Parets vardagsrum är möblerat med en bekväm hörnsoffa från Eilersen fylld med kuddar från Lovely Linen och en broderad Sonia Delaunay-kudde från Pradomuseet i Madrid. Marmorbordet är från Woud, på det keramik från Kähler och en vas från Wauw Design. Fotokonsten på väggen är av fotografen Trine Søndergaard och golvlampan ”Bellevue” köptes på Illums Bolighus.
Här bor: Merete Pryds Helle och Omid Hoda­bakhshi, samt hundarna Donna och Minna. Jobbar som: Merete är författare och föredrags­hållare, Omid är osteopat. Instagram: @mereteprydshelle. Huset: Trävilla på 140 kvadratmeter från 1984 i Tisvilde, på nordvästra Själland
Mönstermixen på köksväggen ger rummet karaktär och personlighet. Merete har valt två olika mönstrade plattor till väggen. Plattorna är från Fired Earth, och fatet är från en resa till Portugal.

Färger är fantastiska, tycker hon. De ger både något för ögat och själen att vila i, och kan användas såväl på väggar som på föremål och möbler. Detta blir tydligt när man besöker Merete – redan träfasaden vittnar om att här bor någon som gillar färg, och framför allt blått i alla dess former. Mot husväggarnas vackert himmelsfärgade ton kontrasterar fönstren i en djupt kornblå kulör. 

– Sedan mitt besök i Bjørn Wiinblads hus blev jag helt såld på den färgen, säger Merete. Han var så duktig på färger och hans hus är målat i perfekt blått. Ljus utan att vara för lätt, levande och vattenlik. Jag hade sådan tur att jag fick färgkoden, och nu är vårt hus målat i exakt samma färg!

Trappan med de mönstrade handgjorda plattorna under stegen är en av Meretes favoriter. Kakelplattorna är från Portugal och de finns på everettandblue.com. Väggen
i hallen är klädd med en mönstrad vintagetapet medan hatthyllan och byrån är från Montana.
Den djupblå färgen på fönstrens lister ger en perfekt kontrast till husfasadens ljusblå, som är inspirerad av Bjørn Wiinblads blå hus i Lyngby. Dukar och servetter är från Lovely Linen, stolarna är från Montana och Andersen Furniture. Porslinet är en mix av loppisfynd och Royal Copenhagen, glasen är från Dibbern.
En av matsalens väggar är målad med ”Crimson Red” från Farrow & Ball som tillsammans med mässingslampor från Antidark och det konjaksfärgade lädret på Vermund Larsens VL118-stolar skänker rummet en varm och behaglig atmosfär. Matbordet är från Andersen Furniture, gardinerna från Designers Guild. På båda sidor av fönstret hänger verk av parets vän Vibe Bredahl.
Porslinet är en mix av loppisfynd och Royal Copenhagen, glasen är från Dibbern.
Gästrummets gröna färg heter ”Emerald Green”, från Farrow & Ball. Koppartrycken är av Giovanni Battista Piranesi och gouachen är av Nina Steen-Knudsen.
Parets personliga sovrum med ljusrosa väggar och färgglada accenter. Gardiner från Designers Guild och korallfärgad byrå från Montana. Taklampa, Design by Us.

Även inomhus går det blå temat igen, framför allt i köket, med vackert mönstrade kakelplattor både på bänkskivan och på väggen ovanför.

– Jag har en svaghet för mönstrat kakel, säger Merete. Det är en kärlek jag har tagit med mig från tiden jag bodde i Italien och genom mina många vistelser i Mellanöstern. Jag köper alltid några lösa plattor när jag reser.

Meretes färgglädje kommer också till uttryck i köket med fronter i en dammrosa variant från Helsingö. Plattorna är från Fired Earth. Tekannan och skålen är från Japan, och den vita kannan är från keramikstaden Moustiers i Provence.
Under de krokiga äppelträden har paret ordnat en myshörna mitt i det gröna. Solstolar och kuddar är från Skagerak och kuddarna är från Lovely Linen.
Merete har valt att kombinera väggfärgen ”Crimson Red” från Farrow & Ball med en ljusrosa bokhylla från Montana och en färgstark tavla av Anette Harboe Flensburg. Taklampan är från & Tradition.
Det stora konstverket är en gjutning av en fris i Parthenontemplet i Aten, gjuten av John Kørner när han gick på konsthögskolan. Den korallfärgade byrån är från Montana. Ovanför den hänger en lampa från Design by Us. Väggen är målad med ”Raspberry Road” från File Under Pop.
Vackra böcker och keramik blir blickfång hemma hos Merete. Byrå, Montana.

Meretes färgglädje har gett paret ett unikt hem, där sovrummets väggar i djuprött och bibliotekets smaragdgröna skapar en pigg kontrast mot det blå. Alla färger kommer från det engelska företaget Farrow & Ball i samarbete med The Natural History Museum i London.

– Jag har lagt mycket tid på att hitta rätt inredning, sådant som ska glädja oss även om fem och tio år. Vårt hem är en färgfest, och det speglar oss. Vad andra tycker bryr jag mig inte ett dugg om! 

Scroll to Top