Rumslighet och romantik präglar trädgårdsarkitekten Jennies egen oas på skärgårdsön. Här på bergstomten bland stugor i dalastil ryms såväl uteplatser som växthus och en stor köksträdgård.
Trädgårdsarkitekten Jennie Strinnheds trädgård på Resarö kan vid första anblick synas charmigt vildvuxen. Men i den romantiska trädgården med växthus och köksland är allt noga genomtänkt, här finns en strikt grundplan med böljande linjer och rumslighet.
Jennie lyssnade till sitt hjärtas röst och utbildade sig till trädgårdsarkitekt efter att mer och mer ha utvecklat en passion att förädla den egna trädgården. Extra tydligt blev det då hon och maken Daniel lämnade Stockholms innerstad och jobb inom reklambranschen för sexton år sedan, och hittade sin nya plats på Resarö norr om Stockholm. Till det vackra skärgårdshuset i dalastil kom en stor och solig bergstomt, och Jennie upptäckte hur kul det var att fixa i trädgården och skapa en inbjudande plats för hela familjen. Samtidigt som hon fick utlopp för sin kreativitet.
– Min kunskapstörst blev bara större allt eftersom och jag kände att det skulle vara kul att kunna mer om trädgårdsdesign på ett professionellt plan, säger Jennie.
Utbildningen skedde på distans vid Trädgårdsakademin i Ängelholm, med praktiska utbildningsdagar på plats. Att vara trädgårdsarkitekt innebär att kunna formge en trädgård, och ha växtkunskap men inte att beskära. Kunskap om markanläggning, materialkunskap, beläggning, bygglov och belysning ingår också.
– Nu har jag uppdrag främst för privatpersoner men även bostadsrättsföreningar, säger Jennie. Det är roligt att lära känna kunderna och förverkliga deras drömmar.
När det gäller den egna trädgården har Jennie ständigt nya projekt på gång. Vi vandrar utmed skiffergången som kröker sig genom bokhäcken med den inhägnade köksträdgården på ena sidan. På platsen som nu rymmer rejäla odlingslådor med sparris och andra grönsaker omgärdade av klättrande humle och björnbär, stod tidigare av tre stora granar. Flera ordentliga komposter där alla hushållssopor sorteras och bryts ner med hjälp av bokashi, gör att familjens övriga sopavfall blir minimalt.
På motsatta sidan finns ett växthus och ett gammalt härbre från Dalarna. Ett minne från den förre ägaren, som älskade gamla hus och samlade charmiga stugor på tomten. Mitt i trädgården ligger en nyanlagd cirkelformad uteplats, även den belagd med offerdalsskiffer, och så den stora hasselbusken som Jennie har stammat upp. Den ramas in mot ena sidan av ännu en bokhäck samt en stor plantering med kryddväxter. Intill ligger tegelaltanen där golvet med danskt marktegel möter ett svartmålat stolpverk mot den höga husfasaden.
– Tegel är ett av mina favoritmaterial, säger Jennie. Det är bara helt fantastiskt, praktiskt och dessutom vackert.
Trädgårdsrum året om
Man kan tydligt se att rumslighet i trädgården är viktigt för Jennie, som en gång också hade funderingar på att bli inredningsarkitekt. I de olika gröna rummen vill hon gärna få in växter som växer naturligt i omgivningen, fast då i förädlad form, som till exempel körsbär, rönn, tall, lönn och ormbunkar.
– När man skapar en trädgård helt från noll är det viktigt att tänka på struktur och rumslighet, precis som inomhus, säger Jennie.
Det kan vara bra att känna sig för med stora växter i krukor, innan man bestämmer sig slutgiltigt, menar hon. Plantering av häckar, buskar och träd får komma först, perenner kan man ta senare.
– När du väljer växter, köp inte för många olika sorter. Ta hellre flera av samma sort och blanda gärna perenner med ettåriga växter. Och anlita gärna en trädgårdsarkitekt och få en plan för din trädgård, och tänk på att allt behöver inte göras samtidigt.
Jennie betonar också att man inte får glömma bort att visa hur man hittar in till boningshuset.
– Ibland kan det vara otydligt vad som är huvudentrén, säger hon. Då kan avdelare och växter som lyfter blicken ge rätt impuls, och hjälpa gästen att hitta in.
Jennie vill också gärna att trädgården ska vara vacker alla tider på året, även när man ser den inifrån huset. Buskar är ofta underskattade tycker hon, det finns så många olika sorter som har underbara växtsätt och fina färger, speciellt under hösten.
Ett annat projekt som snart är i fokus är att gräva upp dahliaknölarna som Jennie vinterförvarar i källaren som håller en temperatur på tio grader. Olivträd i kruka och andra Medelhavsväxter ska också packas in i växthuset.
– Det är också i växthuset jag drar upp alla frösådder, dahlior och vårlökar, säger hon.
Jennies bästa hösttips:
1. Sätt vitlök.
2. Odla grönkål, broccoli, stjälkselleri och purjolök, som håller långt in på hösten och vintern. Höstså morot, palsternacka och vintersallat, de gror så snart det blir varmt i jorden i vår.
3. Kratta inte för mycket, löv är bra för jordens struktur och maskar, och för gräsmatta, odlingslådor och rabatter. Tjocka lager på gräsmattan ska dock undvikas.
4. Plantera träd och buskar med vackra höstfärger, som bland annat ullungrönn, ’Carmencita’-rönn, japanskt olvon, japanska lönnar, ginnalalönn, svartaronia, berberis, perukbuske, olika sorter av benved, häxal, prydnadskörsbär, bergskörsbär, azalea, olika spirea, hybridblåbär, vildvin m m. Prydnadsgräs är vackert på hösten och det finns många perenner som har vacker höstfärg och som blommar länge eller har vackra fröställningar.