Sparsmakat och stilrent i 1920-talshuset – kika in

Det vita 1920-talshuset har successivt återfått sin ursprungliga charm i händerna på Anita och Marcin Karluk.

När Anita och Marcin Karluk flyttade till det gamla 1920-talshuset för ett antal år sedan var det nyrenoverat med laminatgolv, en ståltrappa och nytt kök i ek. Sakta men säkert har de renoverat huset och återinfört charm och tids­typiska detaljer. De tog ett rum i taget, renoverade och bytte ut i princip allt, med målet att återställa huset till modernt originalskick. 

– Det kändes inte helt okej att byta ut sådant som ändå var nytt och fungerande, men det gick inte att leva med vissa saker, konstaterar Anita. Som trappan till exempel. Marcin har bytt ut stål och ek mot målat kärnvirke i 1920-talsstil, så det går inte att föreställa sig att det någonsin sett ut på något annat sätt.

Köket byggdes om till något helt annat i en stram grafisk stil. En dörr i köket sattes igen och på andra sidan, det ena hörnet av vardagsrummet, finns nu en skön hörna med den låga soffan ”Togo” i cognacsfärgat skinn.

En modern trappa förvandlad till ett smycke i 1920-talsanda. Trappan är nyrenoverad av Marcin, som har bytt ut delarna i trappräcket, målat om och adderat lister. Taket är sänkt en aning för att dölja infällda spotlighter. Nedanför trappan står en skön divan för avkoppling, den hör ihop med soffan ”Togo”, Ligne Roset. Rund sammetskudde, Ellos Home. Tavlan är egenproduktion av Marcin i svart linnetyg. Hängande golvlampa, ”Parentesi”, Flos. Stor antik urna, Butiken Höganäs
Soffan ”Togo”, Ligne Roset, och en replik av Davidsstatyn av Michelangelo på en kub i spegelglas.
Här bor: Anita och Marcin Karluk och Rambo 3,5 år, cavalier king charles spaniel. Jobbar som: Anita är tullinspektör och Marcin arbetar på utvecklingsavdelningen inom supply chain på Rusta. Huset: Ett renoverat 1920-talshus i Rosersberg på 124 kvm. Instagram: @borgensdal som är under utveckling.
Den låga soffan ”Togo”, från Ligne Roset är nyrenoverad hos en tapetserare. Mattan är en handknuten beni ourain från A Piece of Morocco. Soffbord i spegelglas från Artilleriet. Den italienska taklampan i transparent Muranoglas är från 1980-talet. På soffbordet, en ovanlig skål av eternit av den schweiziske formgivaren Willy Guhl, som Anita hittat på en dansk vintage- och antiksajt. Champagnerosa skira gardiner täcker väggarna i större delen av vardagsrummet, Mimou. Runda soffkuddar i sammet, Ellos Home. Avlånga soffkuddar i linne, H&M Home, linnepläd, Himla.

De bodde och renoverade i ett par år och när sonen Viktor flyttade byggdes huset om invändigt och har numera endast två rum för att skapa större umgängesytor. 

Golven i gammal furu visar spår efter innerväggar och är delvis utbytta med vitsåpad furu. När familjen flyttade in fanns tyvärr endast spår och betongplattor av ursprungliga kakelugnar. En stor dekorativ gjutjärnskamin från Royal Viking har satts in. Den ger skön värme och atmosfär i det öppna vardagsrummet med matsal. Kaminen är nytillverkad efter en förlaga från 1800-talet. Nästa projekt blir i trädgården; där kommer en skiffergång anläggas vid entrén och fina grindar smycka framsidan av tomten.

På väggen ett konstverk ”Crusificada”, som ursprungligen såldes på Liljevalchs Vårsalong 1998, målad av Marto Miguel Angel. Det stora ovala marmorbordet hittade Anita på Bukowskis, med några små skavanker som visar att det använts sedan 1980-talet. På bordet ett stort malakitmålat träfat, Ballroom Blitz. Snurrstol formgiven av Maurice Burke för Arkana.
Även köket har bytts ut och en dörr sattes igen för att skapa en rumsdel där man i dag har soffhörnan. Med förhållandevis enkla medel och kreativitet har hela väggarna klätts i enkelt vitt kakel med svarta fogar. Skåpsstommar från Epoq Kök med svarta luckor från Elgiganten. Köksön är två golvskåp på hjul som fogats samman och klätts in med vitt kakel som väggarna. Bänkskivan ska i framtiden bytas ut till en stenskiva. Dubbelarmad ljusstake i tamagroutekeramik. På köksön, mugg i keramik, Kajsa Cramer. Rutig kökshandduk, Spira of Sweden. Taklampor i par, Kartell. Köksmatta, Benita market.
Antik skärbräda. Handdrejade ljusstakar i svart keramik av Malwina Kleparska, samt skålar i tamagroute-keramik. Små fat och knubbig vas, Fine Little Day. Stengodsmuggar, Pottery Jo.
 Antik skärbräda. Knubbig vas, Fine Little Day. 

Inreder med vintagefynd

Färgskalan är stilsäker och sparsmakad i vitt, naturnära honungstoner, rosa och bärnsten. Keramik med handgjord struktur, blankt, glas, speglar och lurviga mattor utgör materialen. Vintagefynd med patina och en förkärlek för 1970- och 1980 tal, blandat med några få utvalda antikfynd.

I matsalsdelen står ett fantastiskt ovalt matbord i marmor. Det ropade Anita in på en auktion på Bukowskis, det har några små skavanker som visar att det använts sedan 1980-talet, men det bryr hon sig inte om – den varma rosa tonen på stenen är underbar. Snurrstolarna, formgivna av Maurice Burke på 60-talet, är verkliga fynd från Blocket och de är en fin matchning till de övriga fyra metallstolarna som kommer från Italien och tillverkades på 1980-talet. På golvet ligger en stor beni ourain-matta och takbelysningen består av vita infällda spotlighter.

Det stora ovala marmorbordet ropade Anita in på en av Bukowskis auktioner. Vita snurrstolar matchar fint med övriga fyra metallstolar som kommer från Italien och tillverkades på 80-talet. Den stora beni ourain-mattan kommer från A piece of Morocco. Som enda dekoration står ett stort handmålat teakfat i malakitmönster från Ballroom Blitz, inköpt när de ställde ut på Blå Hallen. Champagnerosa tunna gardiner täcker väggarna i större delen av vardagsrummet, Mimou.
Ett litet sovrum på övervåningen blev en härlig klädkammare med garderober med spegeldörrar och en liten antik gustaviansk soffa med tidstypisk randig sidenklädsel i gyllene gult och vitt, inköpt via Blocket. Grafiskt mönstrade soffkuddar ger en skön kontrast. Bordslampan i snäckskal är en klassisk 1970-talsraritet, ”Fun Lamp”, Verpan. Matta, A piece of Morocco.
Bordslampa i snidad alabaster från 1970-talet , Auctionet, intill andra stämnings­höjare. Keramik­ljusstakar, Tamagroute Keramik från Noma Marakesh.
Mellanrummet vid balkongen, sovrummet och badrummet blev ett perfekt utrymme för hemmaskrivbordet, med ett ben som blev över från trappan när den fick en uppfräschning. En gustaviansk guldtaburett har fått sällskap är en vintage Eamesstol, från Vitra. På bordet vintage bricka, askar och burkar i sten. Gamla dörrar sattes tillbaka för att återföra den tidstypiska stilen från 1920-talet.

– Jag älskar att göra fynd, men är väldigt strikt med att hålla allt på en lågmäld, avskalad nivå. Källaren används som förråd för prydnader, föremål, mattor och möbler. Jag byter gärna accentfärg eller matta efter årstid och känsla. I källaren finns en del smått och gott, men jag byter heller ut föremål då och då än övermöblerar. Blir det för mycket säljer jag gärna vidare, säger Anita.

Den vackra trapphallen i ett vackert ljussken. Italiensk Murano-krona i munblåst glas av Toni Zuccheri för Venini på 60-talet.
Överkast och sammetskuddar, Ellos Home. Långhårig matta måttbeställd från Marie Olsson Nylander, MO-interior. I fönstret, alabasterlampa från Auctionet. Sammetsgardiner, Ellos Home.
Det vita sovrummet har fått en uppdatering med  takrosett och stuckatur. Rummet domineras av vintagelampan, ”Viscontea”, Flos. Inköpt via Pamono. Sänggavel och säng inklädda i naturfärgat linnetyg. Antika pottskåp fyndades via Blocket. 
Badrummet intill kläd­kammaren är helkaklat med en mosaikrand som bryter av. En stor kommod med ordentliga lådor rymmer det mesta och ger en härlig möblerad känsla i det rymliga badrummet. Ett badkar på en i krom matchas av en klassisk designerlampa, ”Spiral” av Verner Panton, Verpan. Här finns också ljus i olika former för att skapa stämning.
Det vackra 1920-talshuset ligger inbäddat i grönska vid skogskanten i utkanten av Rosersberg. Fasaden på Anitas och Marcins hus var nyligen renoverad när de flyttade in, men i samband med att de lät bygga ut verandan målades allt om utvändigt. Växthuset är till en stor glädje för att förlänga sommartiden utomhus.

Anitas fem inredningstips

1. Begränsa färgskalan till max tre basfärger och addera accentfärger.

2. Plocka upp någon bra färg som får följa med i resterande rum.

3. Blanda vintage, nytt och antikt.

4. Begränsa antal pynt och småsaker. Satsa på få men stora blickfång.

5. Gardiner från golv till tak ger en ombonad känsla och fungerar som ett gömställe för kablar, hög­talare, modem och allt annat mindre dekorativt.

Rulla till toppen