5 stora växttrender julen 2022

Avskalad julgran, hög mysfaktor i trädgården och klassiska julblommor. Plantagens årliga trendrapport för julens växter har landat – här är de 5 största trenderna.

1. Avskalad julgran

Den överdådiga Disney-granen får stå tillbaka för mer avskalat pyntade granar julen 2022. Årets julpynt är minimalistiskt med neutrala färger. Stefan ”Trendstefan” Nilsson, en av experterna bakom Plantagens Trendrapport, spår en stillsam och avskalad julkänsla i granen med en återhållsam färgskala och stearinljus snarare än färgglad blinkande julbelysning.

Foto Plantagen

2. Harmonisk trädgård

Även i trädgården går vi mot en mer harmonisk och lugn känsla, enligt trädgårdsmästaren Malou Augustin. Naturmaterial, granris och lyktor är inslag som står för mysfaktorn i trädgården julen 2022.

Foto Plantagen

3. Stickling som julklapp

Hållbarhet är ett stort tema även denna jul och fler kan tänka sig att ge bort blommor och växter. Var tionde svensk kan tänka sig ge bort en stickling i julklapp, vilket tyder på att det stora intresset för hållbarhetsfrågor påverkar även vilka klappar som hamnar under granen.

Foto Plantagen

4. Pyntade träd och växter

Det är inte bara granen som pyntas i år. 70 procent i åldersgruppen 18–29 år planerar även att dekorera andra typer av träd och växter julen 2022 – bland annat enbuske och cederträd.

Foto Plantagen

5. Traditionellt trendar

Vi fortsätter att välja traditionella julblommor och växter – även den här julen ligger julstjärna, amaryllis, hyacint, julros och rumsgran i topp.

Foto Plantagen
Rulla till toppen