Bli självförsörjande på grönsaker – här är 12 smarta tips!

Några mil utanför Oslo har Andrew McMillion skapat en odling som gör honom och hans familj självförsörjande på grönsaker. Älskar du också odling? Inspireras av 12 tips för att bli självförsörjande.

Två humlor surrar omkring de gula gurkblommorna samtidigt som en citronfjäril flyger genom en grön tunnel fylld av blå och gröna druvklasar som snart är mogna. Här odlar den tidigare IT-konsulten Andrew McMillion grönsaker och nyttoväxter i sin stora växttunnel i sådan mängd att han är självförsörjande.

– Det ger mig mycket! Här kommer jag verkligen i kontakt med naturen och tillbringar så mycket tid jag kan!

Efter att ha studerat filosofi vid universitetet i Oslo började Andrew fördjupa sig i tankar kring klimatkrisen och en önskan om att leva annorlunda och bli mer självförsörjande. För sex år sedan köpte han och hans hustru Sana en begagnad drivhustunnel på 300 kvadratmeter för 6 000 norska kronor och satte upp den vid sin bostad utanför Årnes, några mil från Oslo. 

Här ser vi paprika ’Black Chocolate’, squash ’Mandan’ och frön från shinshubönor, tomatillo, spenat och mangold av en medeltida syrisk sort.

I dag har växttunneln blivit Andrews huvud­försörjning och den innehåller över 200 olika nytto­växter. Här odlas i första hand växter som familjen själv äter och utbudet varierar efter säsong. Samtidigt är det viktigt att bevara mångfalden och att prioritera växter som uppskattas av inskter.

– Vi är en reproduktionsgård. Vi strävar efter mångfald och att ha tillräcklig kunskap om mångfalden. Poängen med växthuset är att slippa ”reproduktionsflaskhalsen” som är extrem i Norge eftersom vi har en så kort växt­säsong och ofta fuktiga höstar.

Andrew McMillion sitter i styrelsen för organisationen Kvann och samlar frön från allt han odlar. I handen håller han en färgtistel som används för växt­färgning och smaksättning.
I sin växttunnel odlar Andrew nyttoväxter och grönsaker av alla slag. Han har bland annat 10 amarantsorter, 30 sorters lök och vitlök, sallad, gurka, paprika, lakrits, shinshu­bönor, vattenmelon och mycket mer. Ute i trädgården har han potatis, bärbuskar och fruktträd.

Allt arbete i växttunneln är manuellt och de enda elektriska redskapen är en kantklippare och en gräsklippare. Det klippta gräset används som kompost och näring. Respekten för naturen, växterna och insekterna är i fokus för hela odlingen.

Älskar du att odla och drömmer om att bli självförsörjande på grönsaker? Här är 12 tips att inspireras av:

1. Odla det du och familjen tycker om att äta.

2. Välj växter som är lätta att odla och odla bara så mycket som du kan äta eller byta med grannar.

3. Planera odlingen så att inte allt mognar samtidigt.

4. Gör en lista över det du odlar med datum för när du har sått, planterat och skördat. Justera den efter ett år. Ta bort det som inte fungerar, lägg till nya växter och justera tider för sådd.

5. Om du hittar en växt du tycker om, så försök med andra växter i samma familj. De är ofta liknande att odla, men kan ha annan smak och andra användningsområden.

Fröer från gräslök och vitlök.

6. Skaffa ett växthus.

7. Gör en egen uppvärmd drivbänk med värmekablar och en liten fläkt.

8. Starta en egen kompost (både för växtdelar och en varmkompost för matavfall).

9. Spara dina egna fröer – börja med enkla familjer som amarant och allium.

Blommande purjolök och sallad ’Outredgious’, som var det första som odlades i tunneln.

10. Låt inte jorden ligga bar. Täck med löv och gräsklipp om du inte har plantor att sätta eller frön att så.

11. Odla inte mer än du klarar av.

12. Stressa inte upp dig över ogräs eller annat du inte hinner med. Trädgårdsarbete är oändligt!

Rulla till toppen