Inred med belysning – stylistens 3 bästa tips

Rätt belysning på rätt ställe kan förvandla vilket rum som helst. Här tipsar Affari of Swedens stylist om vad du ska tänka på när du ljussätter ett rum.

En bra ljussättning gör väldigt mycket för helhetskänslan i ett rum, och ett rum utan rätt belysning kan lätt upplevas som kalt och sterilt. Därför är lampor och andra ljuskällor en viktig del av inredningen, men det kan vara svårt att få till den perfekta belysningen – här kommer några tips på vägen.

Inredningsstylistens 3 bästa tips

1. Funktionsbelysning som även skapar stämning

När man ska välja belysning är det lätt att fokusera på funktionsbelysning som lyser upp en specifik yta, som till exempel en läslampa eller en lampa över matplatsen. Det är förstås viktigt, men minst lika viktigt är det att välja en belysning som också skapar en behaglig stämning i rummet och binder ihop inredningen på ett snyggt sätt. Affari of Sweden har ett brett sortiment av både tak- och bordslampor i olika stilar för att du ska kunna hitta en som passar i just ditt hem.

Fina lampor i all ära men det är få ljuskällor som är så älskade stämningshöjare som levande ljus. Det finns alltid en bra anledning att njuta av lågans mysiga sken, särskilt nu när vi går mot mysiga höstkvällar.
Affari of Sweden började hela sin verksamhet med just ljustillverkning år 1998, och än idag tillverkar de COTE NORD-ljusen i Osby, Skåne. Ljusen finns i enkla former och kulörer inspirerade av naturen så att du kan mixa och matcha dina favoriter som du vill. Förutom att levande lågor skapar en alldeles speciell stämning kan den höjas ytterligare med ett doftljus. Oavsett om du gillar fräscha, söta eller fruktiga dofter kan du hitta ett ljus du gillar hos Affari of Sweden.

2. Antal ljuskällor och placering

Ju fler ljuskällor desto bättre sägs det. En bra tumregel är att ha minst fem ljuskällor i ett rum, placerade på olika höjder och platser. Med en dimbar taklampa, en bordslampa som blir mittpunkten i ett stilleben och en ljusslinga i bokhyllan är du en bra bit på vägen.

Inredningsdetaljer som ljusstakar och ljuslyktor är förstås också ljuskällor, och en stor fördel med dem är ju att de är enkla att flytta runt på till skillnad från lampor som kräver närhet till eluttag. Affari of Sweden har ljusstakar och ljuslyktor i en mängd olika storlekar och material, men även vackra golvkandelabrar och väggljushållare som hjälper till att lysa upp flera nivåer av rummet.

Att ha minst fem ljuskällor på olika nivåer är en tumregel du även kan ta med till uterummet eller trädgården som också kan vara trevliga att kunna tända upp, inte minst nu när kvällarna blir mörkare. I fabriken i Osby tillverkas uteljusen EVENT utav ljusrester som tagits tillvara, och smälts ner på nytt, vilket gör varje ljus unikt. För ljus utomhus kan det också vara en idé att använda ljusstakar med stormglas som skyddar mot vind, och i Affari of Swedens sortiment hittar du både sådana lyktor att ha på bordet och att hänga upp i träd eller liknande för höjdvariation.

3. Behagligt ljus

En bra idé är att använda dimbara lampor för att enklare få till den rätta stämningen för olika tillfällen. Dessutom kan en dimmer spara energi. En behaglig belysning skapar också djup och förändrar proportioner i ditt hem på ett smakfullt sätt, och förutom att du kan variera lampornas styrka med en dimmer kan även valet av lampskärm sprida olika typer av ljus i rummet.

Du kan även tänka på styrkan i ljuset när det kommer till levande ljus. En av de mest populära ljusen från COTE NORD är de handgjorda treveksljusen, som tack vare sina tre vekar lyser starkare än de med bara en veke, men som samtidig sprider ett väldigt behagligt sken i rummet.

För mer inspiration, följ @affariofsweden på Instagram!

Besök Affari of Swedens webbshop!


Om Affari of Sweden

Affari of Swedens vision är ”Att inspirera till en unik känsla i alla rum, för alla tillfällen” genom att erbjuda tidlösa inredningskollektioner, skapade av kunskap och tradition som håller över generationer.

En viktig inspirationskälla är resor där de träffar lokala hantverkare runt om i världen. De inspireras av människorna, maten, färgerna och kulturen. De utmanas av att återbruka och skapa nytt från gamla saker och traditioner som de upplever längs resan. I möten bortom det vanliga hittar de unika produkter för varje tillfälle som lägger grunden till deras nya kollektioner.

Visa förhandsgranskning

Scroll to Top