Kreativt i varje rum – kika in i det här färgstarka hemmet

Två kärestor och tillika lärare satte bo i Storvreta utanför Uppsala. Eftersom båda älskar färg och mönster och vill att hemmet starkt ska avvika från den strama skolmiljön har det nya huset blivit en plats där kreativitet, liv och färg får stort utrymme.

Det stilrena, vita nybyggda huset avslöjar ingenting om sitt innandöme. Innanför ytterdörren och en ljus, avskalad hall med modern spiraltrappa och en garderobsvägg där ytterkläder göms undan, öppnar ett fantastiskt färgglatt och inbjudande hem upp sig. 

– Vi ville mjuka upp med färg och form. Huset i sig är rätt starkt arkitektoniskt med högt i tak, betonggolv och metalltrappa och det skulle kunna kännas rätt kallt utan färg, mönster och textilier, säger Ylwali som bor här med maken David och tre barn. 

De köpte huset på ritning och kunde göra tillval och välja väggfärger innan de flyttade in i november 2019. Bland annat valde de lugnt gröngrå väggar till kökets, matplatsens och vardagsrummets öppna rum, varmbeige färg på köket och ett smaragdgrönt kakel till ena köksväggen. 

– Jag har alltid haft mycket färg i mina olika hem. Eftersom David är från Kalifornien och är van vid mycket färg så stämmer våra respektive smaker rätt bra ihop. Vi gillar färg och mönster!

Både Ylwali och David är lärare och arbetar i en miljö som är väldigt ljus och avskalad. 

–  Skolmiljön ska vara så för att inte störa eleverna, och då har det blivit att vi tar ut det estetiska hemma i stället. Vi vill ha färgglatt här som kontrast till vår arbetsmiljö. Däremot vill vi inte ha ljud här hemma så tv:n har vi placerat på övervåningen.

Härliga öppna ytor mellan kök, matplats och vardagsrum. Mattor, klädda möbler och andra textilier mjukar upp och gör underverk för akustiken. Bordet och stolarna är köpta på Möbelmästarna. Skåpet är från Ikea.
Köket är öppet och välplanerat. Köksön är en naturlig samlingsplats. Kaklet kommer från Kakelspecialisten och köket är Ballingslöv.
Här bor: Ylwali med döttrarna Stella, 9 år, Amelia, 12 år, maken David och gemensamma sonen Kai, snart 1 år. Jobbar som: Ylwali är lärare i biologi, fysik, kemi och teknik och David är lärare i matematik. Huset: Lösvirkeshus om 172 kvadratmeter byggt 2019, i Storvreta utanför Uppsala.
Huset utanför Uppsala är byggt i lösvirke av Room 4 U och stod klart november 2019.

Eget rum för pyssel och stök

Ylwali är naturvetare men har också en tydlig kreativ och pysslig sida. När hon och David letade hus insåg de att i det här nybyggnadsprojektet skulle de få rum med ett sy- och pysselrum och det var en så attraktiv tanke att det nya vann över äldre hus i samma område. 

– Det är viktigt för kreativiteten att inte behöva städa efter varje pysselstund. När vi bodde i lägenhet fick vi alltid plocka undan barnens grejer före middagen och då blev det sällan någon fortsättning på aktiviteten efter maten. Med dedikerat utrymme kan projekten få ta längre tid, jag och tjejerna kallar det för ”vårt stökrum”, berättar Ylwali som helst syr när hon får en stund över. 

Döttrarna Stella och Amelia syr också gärna på sy­­­maskin men de gillar kanske ännu mer att bygga stall till Stellas Schleichhästar eller att renovera och inreda dockskåp. Materialen är mestadels återbruk, som metalltråd, träpinnar, kartong och stuvbitar av tyg.

Häftiga färger mot en lugn grund hemma i Storvreta. Målningen på väggen fick Davids morfar av konstnären som tack för sitt engagemang i en konstnärsförening. Soffa från Mio, puffen har Ylwali klätt i ett tyg från Ohlssons Tyger. Soffbordet är köpt via Marketplace. På golvet ligger en kelimmatta i ylle.
Skåpet från Ikea sväljer mängder av porslin och glas och har praktiskt placerats intill matplatsen. Ovanpå skåpet står en samling med ljusstakar inköpta i olika secondhandbutiker och på loppisar.
Innanför matplatsen skymtar det varmt solgula sovrummet.
Golven i det nybyggda huset är i polerad betong. Den låga hyllan har Ylwali och David byggt själva, en perfekt plats för fina saker som gamla böcker med läderpärmar, en äldre jordglob och växter.

Ofta är det också något inredningsprojekt i görningen i hemmet och dessa delar Ylwali gärna med sig av på sitt levande Instagramkonto. 

– Jag tycker det är väldigt roligt att fotografera och när vi skulle bygga hus började jag dokumentera. Annars fastnar man ofta i det man gör i stunden, eller det som ska göras i framtiden, säger Ylwali som också gillar känslan av gemenskap som sociala medier ger. 

– Det hjälpte mot känslan av isolering under pandemin och nu under föräldraledigheten med lille Kai, när man är utan annat vuxet sällskap många timmar. 

Inför ett inredningsprojekt lägger Ylwali ner mycket tid på att planera, mäta, rita upp och färgsätta. Hennes ambitiösa moodboards blir sedan diskussionsunderlag som hon visar för David och ibland barnen. 

– Innan vi skulle flytta in här gjorde jag moodboards tillsammans med tjejerna och vi samlade saker på Pinterest som inspiration till deras rum. Stella ville ha cirkustema så en del av väggarna i hennes rum blev prickiga, berättar Ylwali som första kvällen i huset stod och målade blå prickar på grå yta för att det skulle vara färdigt till när Stella skulle anlända dagen efter. 

Mycket möda har också lagts på att få till bra förvaringslösningar i det nya huset som endast har en ordentlig klädkammare. 

– Jag tycker mycket om platsbyggd förvaring, rejäla lösningar i stället för flera mindre möbler. 

Sovrummet på entréplan har varma solgula väggar och sängen har Ylwali själv klätt in i ett tyg från Ohlssons Tyger. ”Väggarna är gula för vi ville vakna till ett solglatt rum oavsett vädret utanför.”
I badrummet har golvet och halva väggen klätts i granitkeramik i mönstret ”Terrazzo”.
Hallen med spiraltrappan som leder till tv-rummet och sovrummen på övervåningen.

Inredning som håller

En del inredning har också fått ta tid. Att välja taklampor till nedervåningen tog till exempel två år. 

– Köper vi nytt vill vi kunna leva med sakerna en lång tid framåt. Då måste det vara tidlös design och sådant vi verkligen älskar. Sådana beslut får mogna fram och då får de också kosta lite mer, förklarar Ylwali. 

Mycket annat har köpts secondhand, på allt från loppisar till Marketplace på Facebook. Bordet i vardagsrummet kommer till exempel därifrån. 

– Jag hittade det på nyårsafton och tvingade David att få tag på ett släp så vi kunde hämta det på nyårsdagen, det var inte helt lätt men det blev vårt så det var värt besväret, säger Ylwali med ett skratt, som älskar loppis; att leta saker på stora loppisar eller åka på loppisrundor har blivit ett favoritsätt att umgås med vänner om sommaren. 

– David tycker inte att loppisrundor är så kul, det finns ingen sådan tradition i USA så jag brukar åka med min kusin eller andra kompisar. Vi gör det till en heldagsaktivitet, stannar gärna och badar på vägen och ofta blir det norra Uppland. 

Loppis är bästa sättet att få en eklektisk look i hemmet enligt Ylwali. 

– Men jag måste hitta saker jag älskar och jag är rätt så selektiv. Ofta kommer jag hem utan att ha köpt något alls. 

I huset står hallen näst på tur att få en omgörning. De grå väggarna tilltalar inte David och Ylwali längre och de tycker inte att hallen rimmar med resten av huset. Därför ska det troligtvis bli gula väggar och mönstrad tapet på garderobsdörrarna. Och så ska en del energi läggas på trädgården som är under uppbyggnad. Den var bara en tom plätt när familjen flyttade in men det är ingen tvekan om att tomten snart prunkar och sjuder av liv och färg på samma sätt som huset gör. 

En av de trevliga uteplatserna runt huset. Här finns lite skön skugga. Bordet och solsängen är köpta secondhand.
Amelias rum. I en mysig hörna står en fåtölj från Jysk. Makramén på väggen är gjord av Ylwalis kusin Annica som Amelia också fick fåtöljen av.
En del väggar i Stellas rum är prickiga, andra är målade i en ljus blå färg.

Ylwalis tips för att inreda med färg:

 1. Planera ett rum i taget. Försök göra en plan för att se hur färgerna hänger ihop. 

 2. Våga kombinera färger. Fyra eller fem färger i ett rum blir jättefint. Flera som harmonierar ger mjukt och färgglatt intryck. 

3. Vi har rätt många färger i vårt hem som kommer tillbaka här och där, då känns det som att allt hänger ihop fast olika färger dominerar i olika rum.

4. Provmåla. Ljuset har så stor inverkan på hur färger ter sig just i ditt rum. 

5. Bryt mot regler. Vi har nu en rosa förvaringsmöbel bakom den orange soffan. Många tycker det är fult att kombinera rosa och orange, men det finns alltid toner som funkar ihop. Det sägs också att man inte ska ha gult i sovrum, att det är för uppiggande. Vi tycker gult är härligt i sovrummet, det är varmt och ombonat och som att vakna med solsken varje dag, man kvicknar till väldigt bra!

Rulla till toppen