Jordgubbstårta, nötkaka med hallon och blondierutor med solig sylt. Njut av säsongens alla bär i bakverk som passar lika bra som festdessert som till sommarfikat.
1. Mandel- och citrontårta med jordgubbsgrädde
8–10 port
Ingredienser:
Mandelcitronkaka
200 g smör, rumsvarmt
250 g strösocker
1 vaniljstång, fröna från, eller 2 tsk vaniljsocker
4 ägg
100 g mandelmjöl
100 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
3 tsk rivet citronskal,från tvättad ekologisk citron
1 dl mjölk
eventuellt frystorkade jordgubbar till pynt
Jordgubbsgrädde
4 dl vispgrädde
350 g jordgubbar
3 msk florsocker
Gör så här:
Mandelkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smöret med socker och vanilj. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner det tillsammans med citronskal och mjölk. Häll smeten i en springform (22 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper. Grädda botten i 45–50 minuter. Prova med en sticka för att kontrollera så att kakan är klar. Kyl kakan och dela den i 2 bottnar.
Jordgubbsgrädde: Vispa grädden, inte alltför hårt. Mosa 100 g av jordgubbarna och rör ner dem i den vispade grädden tillsammans med florsocker. Skär resten av jordgubbarna i kvartar. Bred ut hälften av grädden på ena tårtbotten. Lägg på hälften av jordgubbsbitarna ovanpå. Lägg på den andra bottnen och upprepa. Toppa eventuellt med lite frystorkade jordgubbar.
2. Blondierutor med sommarsylt
1 långpanna
Ingredienser:
Sommarsylt
250 g rensade röda vinbär
250 g rensade svarta vinbär eller blåbär
250 g hallon
2 msk vatten
750 g strösocker
eventuellt flytande konserveringsmedel, t ex Atamon
Blondierutor
200 g vit choklad
200 g smör
200 g socker
3 ägg
75 g pekan- eller valnötter
150 g vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Servering
2 dl crème fraiche eller vispad grädde
sommarsylt
Gör så här:
Sommarsylt: Skölj bären och lägg dem i en kastrull med vattnet. Koka långsamt upp. Sjud sylten under lock ca 5 minuter. Tillsätt sockret och låt puttra utan lock i ca 10 minuter. Skumma. Häll sylten på väl rengjorda och steriliserade burkar. Om man vill kan man också skölja glas och lock med konserveringsmedel. Förslut och förvara sylten mörkt och svalt, gärna i kylen.
Blondierutor: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper. Finhacka den vita chokladen. Smält smöret i en kastrull. Rör ner sockret och värm det med ett par minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den vita chokladen tills den smält. Kyl i ca 10 minuter. Rör ner äggen i chokladblandningen, ett i taget. Hacka nötterna. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och nötter, och rör ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Låt kakan svalna i formen och skär den i rutor. Garnera med crème fraiche eller grädde och klickar av sommarsylt.
3. Nötkaka med bär och vit chokladkräm
6 port
Ingredienser:
Nötbotten:
150 g hasselnötter
3 ägg
175 g socker
1/2 tsk bakpulver
125 g vetemjöl
2 matskedar mjölk
smör till formen
1/2 dl färskpressad apelsinjuice
Vit chokladkräm
100 g vit choklad
2 äggulor
50 g socker
2 1/2 dl vispgrädde
Servering
400 g jordgubbar eller andra bär
eventuellt ätliga blommor
hackad vit choklad till garnering
Gör så här:
Nötbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg nötterna i en stekpanna. Ställ in dem i ugnen i ca 10 minuter. Lägg dem sedan i en ren kökshandduk och gnugga bort skalet så gott det går. Finhacka nötterna, använd ev en matberedare. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Vispa ägg och socker krämigt. Tillsätt bakpulver blandat med vetemjöl och nötter. Rör ner mjölken och klicka ut smeten i en smord pajform (24 cm i diameter). Grädda kakan ca 35 minuter. Kyl kakan.
Vit chokladkräm: Finhacka den vita chokladen och smält den över vattenbad eller i mikron. Vispa äggulorna med sockret. Vänd först ner lite av äggkrämen i chokladen, och rör sedan ner chokladsmeten i resterande äggsmet.
Vispa grädden och vänd ner den i choklad- och äggkrämen. Häll apelsinjuice på nötbottnen. Fördela hälften av chokladkrämen ovanpå bottnen. Dela eller kvarta jordgubbarna och lägg på dem. Dekorera ev med ätbara blommor och hackad vit choklad. Servera med resterande chokladkräm om så önskas.
4. Cupcakes med röda vinbär
12–16 stycken
Ingredienser:
Muffins
350 g vetemjöl
1 msk bakpulver
1/4 tsk salt
200 g + 2–3 msk strösocker
2 stora ägg
2 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
75 g smör, smält
1/2 dl solrosolja
250 g färska röda vinbär
Frosting
200 g färskost
100 g smör, rumsvarmt
200 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration
12 små röda vinbärsklasar
1 äggvita
3 msk socker
Gör så här:
Muffins: Sätt ugnen på 225 grader. Sikta ner mjöl och bakpulver i en stor skål och tillsätt salt och 200 g socker. Vispa ihop äggen med mjölk, vaniljsocker, smält smör och olja och blanda ner det i mjölet – rör om så lite som möjligt.
Skölj och plocka bären från klasarna. Ta undan en del av bären och vänd ner resten i degen. Fyll smeten i ca 12 muffinsformar klädda med bakplåtspapper, eller i pappersformar. De ska fyllas till 3/4. Strö på de sista bären och några msk strösocker. Grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda färdigt, ca 20 minuter. Kontrollera med en sticka. Låt muffinsen vila i formarna i 10 minuter, lyft ut och ställ på ett galler för att svalna.
Frosting: Vispa färskost och smör lätt med elvisp, och rör i siktat florsocker och vaniljsocker. Klicka eller spritsa en fin topp på varje muffins. För dekoration, doppa vinbärsklasar i lätt uppvispad äggvita, och vänd dem i socker och toppa dina cupcakes.
5. Citrontårta med hallon
8 port
Ingredienser:
Mördeg
100 g smör
2 msk strösocker
frön från 1 vaniljstång
150 g vetemjöl
1 äggula
Citronkräm
4 äggulor
100 g sockerfrön från 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl standardmjölk2 1/2 dl vispgrädde
rivet skal och saft från 2 ekocitroner
Fyllning
250 g färska hallon, sköljda och avrunna
2 1/2 dl vispgrädde
hackade pistaschnötter
Gör så här:
Mördeg: Fördela smöret med socker, vaniljfrön och vetemjöl. Arbeta ihop degen snabbt med äggulan. Låt vila i kylen ca 30 minuter och sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en smord pajform. Förgrädda pajbotten i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Citronkräm: Vispa äggulorna med socker. Rör ner vanilj och vetemjöl. Koka upp mjölk och grädde. Vispa ner den kokande gräddmjölken i ägguleblandningen. Tillsätt citronskalet och -saften. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning på låg värme tills den tjocknar. Bred ut citronkrämen i den förgräddade pajbottnen. Sänk värmen till 150 grader och grädda pajen längst ner i ugnen i ca 30 minuter.
Fyllning: Fördela hallon över pajen. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med stjärntyll – men spara lite grädde till servering. Spritsa ut små toppar mellan hallonen. Garnera med hackade pistaschnötter och servera med resten av grädden.
6. Mini-pavlovor med blåbär och melon
8 stycken
Ingredienser:
2 äggvitor från medelstora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1/2 tsk vitvinsvinäger
2 1/2 msk kokhett vatten
Till servering
1/2 liter vaniljglass
cantaloupemelon, tärnad
125 g färska blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvita, vaniljsocker, strösocker, majsstärkelse, vinäger och hett vatten till maräng i matberedare eller med elvisp. Det tar 5–10 minuter. Lägg marängsmeten i en spritspåse med stjärntyll. Spritsa ut 8 bottnar på bakplåtspapper, ca 10 cm i diameter. Spritsa en cirkel längs kanten på varje botten, så att det blir som små fågelbon. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i den avstängda ugnen. Garnera marängbottnarna med mjukrörd vaniljglass, melon och blåbär.