Hannas inredningsprojekt: “Så uppfyllde vi drömmen om ett eget torn”

En galen dröm om ett torn på huset blev verklighet och den gröna villan fick sin karaktäristiska siluett. Hanna berättar hur det gick till.

Hanna Östberg är inredningsprofil och bloggare på Hus & Hem. I tidningen och bloggen delar hon bland annat med sig av inspirerande inredningsprojekt – från stort till smått.

Hur kommer man på idén att bygga ett torn själv? Jag antar att drömmen alltid har funnits där. Gillar man nationalromantikens alla vinklar, vrår och utsmyckningar och har ett hus från den eran känns det helt klart lockande och inte omöjligt på något vis. Hur svårt kan det vara? Vi har ju byggt en åttkantig lekstuga, det här blir väl ungefär som att ställa den på taket? Ja, så resonerade vi faktiskt, och även om det låter en smula galet är det just den inställningen som gör att vi oftast inte bara drömmer utan också genomför alla tokiga tankar och idéer vi har. 

Vi kontaktade vår goda vän arkitekten Torbjörn Lundell, visade vår skiss och bad honom komma med några förslag. Efter det väntade en lång resa med några avslag från byggnadsnämnden och ett antal korrigeringar för att möta dem. Vi gav oss inte utan trixade och kompromissade tills vi alla var nöjda och vi slutligen fick vårt efterlängtade startbesked. 

Arkitekten Torbjörn Lundell hjälpte till med att utforma tornet.
När tornet började ta form var det värt all möda.

Mikael tog ledigt från sitt jobb och i maj 2021 hade vi konstruktionsritningen klar och rivnings­arbetet av balkongen började. Jag minns så väl hur jag promenerade ut på taket som skulle bli golvet och planerade hur möblerna skulle stå, drömde om en julgran och plötsligt såg precis vilka taklampor som skulle passa. Inredaren i mig dansade en liten dans. Det är skönt, befriande och faktiskt ganska viktigt att kunna se slutresultatet framför sig då resan dit stundtals kan vara ganska påfrestande. Vi insåg till exempel att det var bäst att byta golv och lägga in golvvärme i samtliga rum på övervåningen vilket ledde till att projektet växte och två barn fick flytta ner i resterande del av huset. Det är tur att våra barn är vana vid byggkaos och att anpassa sig en smula. 

Förra sommaren innebar mycket arbete på tornbygget.
Nu är tornet på plats och ger huset dess karaktäristiska utseende.

Med en deadline satt till den 21 december, då huset skulle fotograferas för julreportage i Hus & Hem, jobbade vi verkligen varenda ledig stund i november och december. Känslan var helt obeskrivlig när amaryllisen stod i vasen och vi kunde sätta oss i fåtöljerna och önska varandra god jul på kvällen dan före dan före dopparedan. Tänk att vi hade byggt oss ett torn, förverkligat en dröm! Det är en oerhört speciell känsla när man skapat något med sina egna händer. Total lycka, stolthet och glädje!

Scroll to Top