Grand Designs-huset fick bergvärme från CTC

En kombination av betongbrutalism och trägemyt, anlagt på ett berg 50 meter över havet – med en helikopterplatta på taket! Ingenjörsparets husdröm är annorlunda, det erkänner de själva. – Vi är lite knäppa, säger Jakob Paulin och Petra Ellström.

Du kanske känner igen dem från tv-programmet Grand Designs. Där visades deras skapelse upp. De olika våningsplanen är lätt vridna för att maximera utsikten över havet. Det första våningsplanet, i platsgjuten betong, i en riktning – och våning två, helt i korslaminerat trä, i en annan. Det finns även ett tredje plan som är helt i glas.

– Det känns overkligt att vi gjort detta. Man får nypa sig i armen, säger Petra Ellström.

– Det är häftigt. Det är som ett skådespel med farleden utanför, olika färgnyanser och skiftande väder, säger Jakob Paulin.

Jakob och Petra är helnöjda med sin bergvärmepump. Den går långt ifrån sin maxkapacitet trots mycket golvyta, stora glaspartier och en vindpinad plats.

Valde bergvärme

Huset finns norr om Stockholm, i närheten av Åkersberga. Utanför fönstret passerar färjorna mellan Finland och Sverige.

Det som värmer deras tre våningsplan är bergvärme, en CTC GSi 616. Till deras 300 kvadratmeter golv har det gått åt 1 300 meter golvvärmeslang.

Paret är helnöjda, pumpen med de två borrhålen går långt ifrån på maxkapacitet trots mycket golvyta, stora glaspartier och en vindpinad plats.

– Jag har alltid velat ha bergvärme, vi visste sedan länge att det är smidigt och en bra investering. Dessutom bor vi på ett berg, så det känns naturligt att vi satsade på det, säger Jakob Paulin.

På huset har de solceller och tanken är att de ska stå för elkraften till bergvärmepumpen. På det sättet blir de självförsörjande när det gäller uppvärmningen.

Hållbart tänk

För Jakob och Petra har det varit viktigt att tänka på ekonomi och resursutnyttjande i samband med bygget. Allting ska vara robust och av kvalitet, inget slit och släng. Att ha bergvärmepump är en långsiktig investering.

– Vi valde att satsa på ett stort och gediget hus. Det är mycket betong, så att det känns tryggt att vara här på höjden även om det stormar. Allt i huset, inklusive uppvärmningen, ska hålla länge och kräva minimalt med underhåll. Det ska vara saker som är beständiga, säger de.

Husbygget har skildrats i tv-programmet Grand Designs och går att följa på parets Instagramkonto ”Villa Alsvik”.

Läs mer om bergvärme och bergvärmepumpar här >>

Vill du veta om värmepump är en värmekälla för dig? Ta del av gratis värmepumpsguide från CTC så får du koll på det här med värmesystem och värmepumpar. 

Rulla till toppen