Guide: 6 nyckelfärdiga fritidshus – från stora till små

Att bygga nyckefärdigt är ett smidigt sätt att förverkliga drömmen om ett fritidshus. Här är sex husmodeller – från små till stora – som innehåller det mesta man behöver.

Vi svenskar älskar våra sommarställen, faktum är att Sverige är ett av de länderna där flest människor äger sina fritidshus. Och trenden ser inte ut att avta. Ett ökande intresse för naturen och miljön, i kombination med minskade möjligheter att resa under pandemin, har gjort att allt fler vill ha en sommarstuga på lagom avstånd från det egna hemmet. Antalet beviljade bygglov för fritidshus steg från ca 2 600 under 2020 till över 3 500 under 2021, och många husföretag ser en ökad efterfrågan på just fritidshus.

Vad gäller husmodeller är de avlånga ladhusen är fortfarande väldigt populära – vilket också gäller permanenthus. Sociala ytor och stora fönster som tar in naturen lockar, men också naturliga material som trä.

Enligt Malin Hagberg, vd och delägare i Hudikhus, rör sig trenden också mot att bygga mer klassiska modeller, som för tankarna till den röda lilla stugan, men med en modern och praktisk inredning. 

– Många av våra kunder bygger fritidshus för att kunna nyttja det regelbundet året om, säger Malin Hagberg. Distansarbete hemifrån har blivit det nya normala, och det är många som längtar bort från sin lägenhet. Att jobba från landet ett par dagar i veckan är en dröm som man vill förverkliga.

1. Fritidshusspecialisten ”Panorama 45”

”Panorama 45” från Fritidshusspecialisten är litet men rymmer ändå två sovrum, helkaklat bad, och allrum med kök – plus en liten veranda under tak. Stora fönster ger en panoramavy mot naturen, därav namnet, och modellen finns även i större storlekar, upp till 100 kvm. Levereras i moduler och byggs färdigt på plats.

Fakta

Yta: Boyta 45 kvm, allrum/kök, bad, 2 sovrum.

Övrigt: Träpanel in- och utvändigt, trägolv, 3-glasfönster i trä med ventilationskanaler, kaklat badrum, hushållsmaskiner från Electrolux och Franke.

Pris: 1 395 000 kr.

2. Fiskarhedenvillan ”Talltitan”

Utseendemässigt är ”Talltitan” från Fiskarhedenvillan förankrad i den traditionella röda stugan med vita knutar och sadeltak, men invändigt finns alla moderna bekvämligheter. Huset i två plan är drygt 144 kvm stort och har både ett stort kök från Ballingslöv, ett rymligt vardagsrum och vattenburen golvvärme på bottenvåningen.  

Fakta

Yta: 144,4 kvm. Kök, vardagsrum + 3 sovrum samt wc på över- och undervåningen.

Övrigt: 2-kupiga takpannor i betong, frånluftsvärmepump, valfri köks- och garderobsinredning från Ballingslöv, hushållsmaskiner från Siemens (inkl tvättmaskin).

Pris: Från 1 990 000 kr.

3. Enkelrum ”E34”

Trots sin ringa storlek innehåller funkisinspirerade ”E34” från Enkelrum allt man behöver för semesterlivet. Finns i en enkel basvariant med ett enda rum, men kan också utrustas med sovrum, kök och badrum. Huset, som är helt i trä, är isolerat, har fönster i alla väderstreck och papptak. Mäter 9 x 4 meter, med 3,3 meter i höjd, och lyfts på plats med kranbil. 

Fakta

Yta: 34 kvm, kök, badrum, 1–2 sovrum.

Övrigt: Innerväggar i liggande träpanel, träfönster från Traryd, listfritt inomhus, massivt furugolv.

Pris: ”E34 Komplett” från 860 000 kr.

4. Sommarnöjen ”Tidlös”

Att bygga fritidshus är ett stort beslut, och ibland kan man behöva fundera lite innan man gör alla val. Det har husföretaget Sommarnöjen tagit fasta på i sitt nya koncept ”Provbo”, där man helt enkelt hyr ut ett av sina hus till intresserade kunder via Airbnb. Huset är av modellen ”Tidlös Sommar 70 Berg”, ligger i Ortala i Roslagen och kostar 3 500 kr/natt att hyra, inkl frukost. Huset har två sovrum och extra sovplatser på loftet, behövs extra plats finns även attefallshuset ”Tidlös” på tomten med fyra sovplatser.

Fakta

Yta: 70 kvm, kök/allrum, 2 sovrum + sovloft.

Övrigt: Finns med fyra olika planlösningar samt fyra olika interiörer med bl a snickeribyggt kök och förvaring, massiva trägolv och badrum med golvvärme.

Pris: Från 2 060 000 kr.

5. Hudikhus ”Alster”

Med sin rena ladhuskänsla, naturmaterial och stora sociala ytor fångar husmodellen ”Alster” från Hudikhus flera trender vad gäller fritidshus. Huset har en stor bottenvåning och loft, stora foderlösa fönster och takfönster som skapar kontakt med den omgivande naturen. Fasadens spårpanel är behandlad med Sioox, som grånar vackert med åren, och huset har plåttak.

Fakta

Byggyta: 102 kvm, 5 rum inkl kök/allrum.

Övrigt: Plåttak ”Plannja Trend”, takfönster från Velux, Sioox-behandlad panel utvändigt, flera val vad gäller exteriör och interiör.

Pris: Från 1 981 800 kr.

6. Öbohus ”Burgsvik 67” 

Öbohus bygger fritidshus med Gotlandskänsla, där företaget också har sitt säte. Arkitekten Tommy Daun har ritat serien ”Burgsvik”, med långsmala, luftiga trähus som har hämtat inspiration från Sudret med sina många lador. Finns i tre olika storlekar, där ”Burgsvik 67” har stående träpanel in- och utvändigt och plåttak, samt sovloft och uteplats under tak som tillval.

Fakta

Yta: Byggarea 90 kvm, boarea 59 kvm + uteplats. Kök/allrum, 2 sovrum + sovloft 18 kvm som tillval.

Övrigt: Stående träpanel in- och utvändigt, fönster och dörrar i 3-glas alu/trä, parkettgolv samt helkaklat badrum med golvvärme.

Pris: 2 190 000 kr inkl frakt.

Rulla till toppen