Allt du vill veta om dahlia – övervintring, plantering och skötsel

Dahlia är en härlig och färgstark blomma som är riktigt praktfull i slutet av sommaren. Här tipsar vi om hur du får dahlian att trivas.

Ännu i slutet av sommaren blommar dahliorna för fullt och de fortsätter ända tills frosten börjar bita. Det finns flera tusen olika sorters dahlior och de varierar både i färg och form. Sorterna delas in i olika grupper beroende på hur själva blommorna ser ut, som enkelblommande, pompondahlia, bolldahlia, kaktusdahlia och näckrosdahlia. De olika sorterna varierar i storlek, men alla är frodiga och kräver en hel del vatten och även gödning, både när de planteras och några gånger under växtsäsongen, för att blomma rikligt. Genom att plocka blommor stimulerar du också växten att blomma mer och förlänger blomningen.

Olika dahlior blir ett fint arrangemang. Den gula bolldahlian heter ’Blyton Softer Gleam’.

LÄS ÄVEN: Så övervintrar du dahlian


’Summer Night’ är namnet på den mörkt vinröda dahlian. Stötta upp höga sorter så att de inte lägger sig mot marken.

Så får du dahlian att trivas

  • Om du har flera sorter kan det vara en god idé att binda fast en lapp på knölarna där du skriver vilken sort det är, så att du vet var du ska plantera dem nästa år. Se till att knölarna är torra och rena innan du lägger dem på ett mörkt och svalt ställe över vintern. Titta till knölarna några gånger under vintern och spreja dem med lite vatten om de börjar se alltför skrumpna ut
  • När värmen återvänder på våren är det dags att plocka fram knölarna och eventuellt dela de största. Plantera dem i krukor och förkultivera inomhus. När det är dags att börja beror på vilken växtzon du befinner dig i, eftersom plantorna inte kan sättas ut innan nätterna är frostfria. Plantera på en solig och skyddad plats i trädgården.
  • När frosten kommer är blomningssäsongen slut, men man kan skydda sina blommor från enstaka tidiga frostnätter genom att lägga över fiberduk på natten. När säsongen är över är det dags att klippa ner hela växten och gräva upp knölen för vinterförvaring. 

LÄS ÄVEN: Inspireras av den magiska höstträdgården


De torra knölarna kan vinterförvaras torrt och svalt för att ge nya blommmor nästa år.
Man behöver inte en stor trädgård för att odla dahlia. De växer gärna i större krukor.

LÄS ÄVEN: Så skapar du en vild trädgård – expertens bästa tips för biologisk mångfald


Rulla till toppen